CategoriesBlog

Zatrudnjeti uz pomoć Ayurvede

pregnant woman lying in the bathtub

Problemi s plodnošću danas pogađaju sve više žena. Uzroci se, uz urođene, pripisuju “suvremenom” načinu života punom stresova, nezdravih navika, onečišćenom okolišu, zraku, vodi, hrani… Srećom, drevna mudrost Ayurvede nudi korisne uvide o tome kako povećati plodnost određenim biljkama, prehranom, savjetima o životnom stilu. Istodobno potiče zdravlje žene i njezinu dobrobit tijekom planiranja trudnoće i nakon toga. Dublje shvaćanje kako je plodnost jednako duhovna i emocionalna kao i fizička. Bez obzira na osobna, prethodna iskustva s pokušajima začeća, Ayurveda nudi holistička rješenja za plodnost u prihvaćanju ženske i muške uloge kao jednako važne.

Da bi došlo do začeća, prema Ayurvedi, postoje četiri bitne komponente koje bi optimalno trebale  funkcionirati zajedno – vrijeme (rtu), polje (kshetra), tekućina i prehrana (ambu) i sjeme (bija).

Idealno vrijeme za začeće tako je faza stabilnosti u životu, kad su odgovornosti sa partnerom podijeljene; stanovanje, financije i dužnosti stabilne. Svaka fizička, emocionalna i mentalna nestabilnost uslijed raznih životnih događanja, nije pogodna. Najidealnije vrijeme začeće je u proljeće. Komponenta vremena podrazumijeva redovite i zdrave mjesečne cikluse koji ukazuju i na redovitu ovulaciju.

Polje predstavlja važnost čišćenja od toksina (ama) koji su najčešće posljedica loše prehrane ili nepravilnog kombiniranja hrane, nezdravog stila života. Bitno je pri tome uravnotežiti doše (Vata, Pitta, Kapha) i savjet potražiti od ayurvedskog liječnika i/li certificiranog praktičara. Konvencionalna medicina, pak, pomoći će uvidom postoje li i kakvi problemi u fiziologiji.

Tekućine u tijelu: limfa, krv i plazma trebaju biti zdrave i hranjive. Uz eventualne, već postojeće dijagnoze, na problem ukazuje dehidracija i suhoća tijela, oskudan menstrualni ciklus, problemi s kožom (primjerice, akne tijekom ciklusa). Svakako i osjećaj umora i nedostatka energije. Iznimno je važna dobro uravnotežena prehrana sa svim esencijalnim vitaminima i mineralima koja će doprinijeti kvaliteti tjelesnih tekućina.

Razmatranje o sjemenu ističe kako je ženi najpovoljnije vrijeme za začeće do 35 godine života. Za kasniju dob i ovo znanje nudi specifičan pristup za pospješenje začeća. Ujedno ukazuje na opasnost loših navika, izloženosti jakim zagađenjima iz okoliša koji utječu na snagu plodnosti čak i u biološki najidealnijem vremenu.

Ayurvedska podrška prije začeća temelji se na prirodnoj sposobnosti našega tijela da se čisti i obnavlja. Tako prva faza jačanja plodnosti uključuje tromjesečno razdoblje čišćenja, nakon čega slijedi tromjesečno razdoblje regeneracije, pomlađivanja – Rasayane, a kulminacija je začeće. Ayurvedski liječnici prije svega preporučuju pročišćavanje urogenitalnog sustava i kompletnog organizma, jer kad se uklone nečistoće i blokade, ayurvedske biljke još jače dalje mogu djelovati. Dosegnuti ciljana tkiva i prirodno pojačati plodnost. Obično se kreće s detoksikacijom uz pomoć Triphale, Triphala Guggulu ili Kanchanar Guggulu, hranom i začinima, a nastavlja s biljkama za žensku plodnost, uz pravilnu prehranu i zdrave dnevne rutine. Biljka broj 1. je Shatavari koja se u ayurvedskom svijetu smatra najboljim tonikom za ženski reproduktivni sustav. Uz konzumaciju ove biljke, dio rutine je i masaža Shatavari uljem 3-4 puta tjedno, posebno s prednje i leđne strane područja potrbušnice te prepona. Ashwagandha je na zapadu uvriježena kao dominatna za muško zdravlje, no, na vrhu je ljestvice ayurvedskih biljaka i za žensku plodnost. Amla ,Guduchi, Vidari Kanda, Shilajit i dr. također su prirodni i jaki saveznici ženske plodnosti. Pogotovo ukoliko su jake ayurvedske biljke za žene ujedinjene u jednom proizvodu poput – AyuWomen.

Iz ayurvedske perspektive: reproduktivno zdravlje ovisi o zdravlju “Shukra dhatua” – reproduktivnog tkiva koje kod žene stvara jajnu stanicu tijekom mjesečnog ciklusa, a kod muškarca sjeme uslijed seksualne stimulacije. Ujedno stvara i Ojas, najsuptilniji produkt probave koji donosi snagu, blaženstvo, lakoću, izdržljivost, imunitet, sjaj kože, sjaj u očima i bistrinu uma. Zdravo tkivo Shukre (Šukre) ovisi o zdravlju ostalih tkiva (dhatua) u tijelu. Ono nastaje kao dio dugog i složenog lanca metaboličkih transformacija koje prožimaju limfu, krv, mišiće, masno tkivo, kosti, koštanu srž i konačno samo tkivo Šukre. Podupire ju Kapha doša.  

U Ayurvedi postoje određene vrste hrane i biljaka za pomoć jačanju Shukra dhatua, ujedno svih tkiva, pomažući tako jačanju plodnosti. Tko želi zatrudnjeti, valja prihvatiti bogatstvo i raznolikost namirnica kako bi organizam primio sve bitne hranjive tvari. Na tom popisu je svježe, organsko povrće i voće, cjelovite žitarice, mliječni proteini, mungo grah, orašasti plodovi (idealno prethodno namočeni);  slatko i sočno voće poput breskvi, krušaka, manga, šljiva, banana, nektarina, kajsija i njihovi svježi sokovi… Kad u Indiji žene žele zatrudnjeti često jedu bananu kuhanu u gheeju s cimetom i kardamomom. Popularne su i pirjane jabuke za doručak uz dodatak začina ili puding od riže sa sušenim voćem poput datulje, smokve i grožđica. Začin pogodan za plodnost prvenstveno je kumin za kojega se smatra kako pročišćuje ženski i muški urogenitalni trakt. Kao i kurkuma koja ujedno poboljšava interakciju hormona i ciljanih tkiva, pojačava djelovanje ayurvedskih biljaka. Preporučljivo je, posebno u variva, stavljati jednake dijelove kurkume, kumina, korijandera i komorača.  

U tom procesu, posebno je važno opuštati tijelo i um, oslobađati se napetosti yogom, meditacijom ili drugim tehnikama opuštanja. Povezivati se sa prirodom i Svemirom. Sretno!

Piše: Eleonora Dukovac, savjetnica u AyuGardenu

Odgovori