CategoriesBlog

Tjelovježba po došama

woman exercising bear body of water

Na prvi spomen Ayurvede većini ljudi na zapadu padne na pamet riječ „doša“. Skloni smo simplificirati stvari, čime ulazimo u rizik vrlo površnog, a time često i pogrešnog razumijevanja ovog dragocjenog znanja. Stoga ćemo ovdje na jednostavan i razumljiv način govoriti o došama kao i dati preporuke za odgovarajuće tjelovježbe koje svaku od njih vodi/drži ka/u balansu.

Sve što postoji kreirano je od 5 elemenata: vatre, vode, zraka, zemlje i etera. Njihovom kombinacijom nastaju doše. Važno je napomenuti da svaki čovjek u sebi posjeduje određen, vrlo specifičan i jedinstven omjer svih doša, od kojih je jedna najčešće dominantna.

Osnovna obilježja i izazovi:

Vata (Zrak + Eter): uglavnom visoki i vitki ljudi, suhe kože, teško se debljaju i lako gube na kilaži, promjenjivog apetita, slabe probavne vatre, laganog sna i mogućih nesanica, brzog iregularnog pulsa, kratke memorije, ne vole rutinu i lako mijenjaju mišljenje, teško donose odluke, dinamični i komunikativni, impulzivno troše novac, pod stresom nesigurni i u strahu, rastreseni.

Zbog vrlo brze prirode vate, ono što ih vraća ih u ravnotežu su toplina, njega i rutina. Stoga im pogoduju sve aktivnosti i tjelovježba koja ih usporava i izvodi se lagano.

Vata rekreacija:

• Yoga

• Lagane šetnje

• Lagani aerobik

• Lagana vožnja biciklom

• Ples, gimnastika, plivanje

• Tai Chi

Pitta (Vatra + Voda): srednje tjelesne građe, lako se debljaju, ali lako i mršave, masne kože (skloni aknama, upalama, pjegama i madežima), snažnog apetita (gladni postaju iziritirani), uredne probave, ujednačenog, oštrog pulsa, dobrog pamćenja, logičnog i racionalnog razmišljanja dobri planeri, jako dobro organizirani i odlični u realizaciji, radoholičari, brzi u donošenju odluka, planski troše, uravnoteženi: tolerantni, brižni, duhoviti, hrabri, fokusirani, neuravnoteženi bore se s ljutnjom, ljubomorom, kriticizmom

Stalna težnja za nečim većim i velikim te natjecateljski karakter, može se uravnotežiti blagim i smirujućim aktivnostima kao i volontiranjima radi sklonosti materijalizmu.

Pitta rekreacija:

• Smirujuće aktivnosti poput šetnje prirodom, joge, plivanja

• Važno: izbjegavati natjecanja

Kapha (Zemlja + Voda): krupnog tijela i teških kostiju, lako se debljaju, teško gube na kilaži, masne i glatke kože, umjerenog apetita (bez problema mogu preskočiti obrok), usporene probave i slabe probavne vatre, ujutro se teško dižu iz kreveta; uglađenog pulsa, teže pamte, no jednom naučeno nikad ne zaboravljaju, vole rutinu, teško donose odluke, ali jednom kad odluče, drže se toga, vole štedjeti, strpljivi, posvećeni, mirni, suosjećajni, izbjegavaju iznositi svoje mišljenje u ozbiljnim situacijama, u neravnoteži skloni tvrdoglavosti, kontroli, vezanjem za ljude i stvari, nedostatkom inspiracije

Poticaj na akciju, suhoća (potrebna radi sklonosti nakupljanja sluzi i tekućina) i izražavanje na bilo koji način doprinijet će povratku ravnoteže Kaphi koja je ušla u disbalans radi prejedanja, premalo fizičke aktivnosti, premalo intelektualne aktivnosti i previše provedenog vremena u zatvorenom prostoru i sjedećom načinu života.

Kapha rekreacija

• Trčanje, planinarenje, Power Yoga i Joga koja otvara grudni koš

Piše: Kristina Panić, savjetnica u AyuGardenu

Odgovori