Ayurveda, doslovno prevedeno s Sanskrita znači “Znanje o Životu”. Ayurveda je najstariji wellness program na Planetu. To je prirodna medicina, mnogi kažu čak najstarija medicina na svijetu. Datira unazad 5.000 godina i dolazi s područja Indije. Kažu da je bila baza čak i za klasičnu medicinu… Nešto što traje 5.000 godina, sigurno vrijedi.

Primjenjujući ayurvedsko znanje u svakodnevnom životu, balansiramo um, duh i tijelo, živimo život u skladu s prirodom u sebi i oko sebe, te kreiramo uvjete za ostvarivanje svog punog potencijala.

Ayurveda nas podučava kako na prirodan način ostvariti harmoničan, sretan i balansiran Život.

Osnovna razlika između Ayurvede i klasične medicine?

 • Ayurveda tretira korjen, uzrok problema. Klasična medicina simptome
 • Ayurveda drži da čovjekovo zdravlje ovisi o skladu Uma, Duha i Tijela. Klasična medicina tretira isključivo fizičku bolest
 • Ayurveda smatra da je za ozdravljenje potrebno gledati osobu kao skladnu cjelinu, a ne tijelo kao skup odvojenih djelova (Uzrok bolesti srca, primjerice, često je emotivne prirode – tu puno ne pomažu tablete za srce, one samo površinski zataškavaju pravi uzrok problema i pri tome ga još produbljuju. Isto vrijedi i za sve ostale bolesti)
 • Ayurveda ukazuje kako je naš organizam savršeno usklađen, kako je svaki njegov dio povezan i bez zdravlja jednog dijela nema niti Zdravlja u cijelosti. Ayurveda svako biće doživljava kao skladnu cijelinu, a ne kao skup odvojenih dijelova koje treba zasebno tretirati.

Osnovna razlika Ayurvede i drugih prirodnih pristupa liječenju?

 • Samo Ayurveda drži kako nije sve što je dobro i zdravo – dobro i zdravo za svakoga. Ostali prirodni pristupi liječenja govore općenito što je zdravo a što nije. Samo Ayurveda objašnjava kako nije sve dobro – dobro za svakoga. Ayurveda ide korak dublje od svih, jer zdrave namirnice, ljekovito bilje i sve drugo prisutno u preporukama za zdrav život gleda energetski. Menta ili Neem izuzetno su zdrave biljke, ali puno više će odmoći nego pomoći osobama koje su po svojoj prirodi dominantno Vata doša.
 • Ayurveda drži da Zdrava prehrana nije jedini presudan faktor za Zdravlje… Isto tako za Zdravlje je bitno kako jedemo, bitno je što mislimo, bitno je kako živimo, što radimo (dok ne jedemo), s kim se družimo, kako provodimo vrijeme, kako spavamo i kad se ustajemo, bitno je koliko volimo, koliko ljubavi u srcu imamo…
 • Za one koji žele znati više…

  Prema Ayurvedi, svako živo biće je kopija Svemira u malom. Sve što se nalazi u ljudskom organizmu nalazi se i u svemiru, i obrnuto. Sve u prirodi kreirano je od pet osnovnih elemenata: Etera (prazni prostor), Zraka, Vatre, Vode i Zemlje. Kombinacijom tih pet elemenata nastaju tri DOŠE (Vata, Pitta i Kapha), odnosno tri pokretačka principa koji su uzrok i posljedica svega što se dešava u našem organizmu i oko njega. Svatko od nas jedinstvena je kreacija svih triju doša koje oblikuju našu prirodu, našu osobnost.

  Te tri osnovne životne energije baza su za sve naše tjelesne i mentalne obrasce: VATA (Vjetar), PITTA (Vatra) i  KAPHA (Zemlja). Kada su doše u neravnoteži, uzrokuju bolest.

  • Svoju iskonsku prirodu i tjelesnu konstituciju dobili smo rođenjem, prema Ayurvedi to se zove PRAKRUTI. Jedinstven omjer tih energija zadan je u trenutku začeća i ostaje jednak tijekom cijelog Života. Određuje što je u harmoniji s prirodom svakog pojedinca, a što potencijalno uzrokuje neravnotežu i bolest. Za svakog čovjeka, pravila su drukčija, jer svaki je čovjek jedinstven. Znanje o vlastitoj konstituciji, stvarnoj prirodi, odnosno PRAKRUTI osnova je u razvoju zdravlja svakog pojedinca. Vaš PRAKRUTI (stvarna priroda) određuje kako reagirate na određenu hranu, boje, okuse, i općenito na sve u životu.

Karakteristike Doša u ravnoteži

 • Ako VATA (Zrak + Eter) dominira u vašoj prirodi, tijelo vam je vitko, lagano, a po prirodi ste kreativni, zaigrani, energični, entuzijastični, zabavni, ali i lako ranjivi… Vata osobe imaju mnogo prijatelja i vole promjene.
 • PITTA (Vatra + Voda) rukovodi ambicijama i strastima. Pitta osobe su dobri vođe, govornici i odlični menađeri, vrlo su organizirani, orjentirani na ciljeve i samosvjesni. Ostale Pitta osobine uključuju inteligenciju, hrabrost, fokusiranost, disciplinu. Pitta osobe su tople (često vatrene), i srednje su tjelesne građe.
 • Ukoliko je KAPHA (Zemlja + Voda) dominantna, osoba je stabilna, prilično krupne tjelesne građe. To su mirni, blagi, suosjećajni ljudi, puni ljubavi i razumjevanja.
 • Svaki pojedinac kreiran je od sve tri doše, a u većini slučajeva jedna ili dvije su dominantne.

Karakteristike Doša u neravnoteži

Za svaku Došu i svaki Element, postoji stanje ravnoteže i neravnoteže. Neravnoteža je nešto što prema Ayurvedi zovemo VIKRUTI.

 • Vata došu potrebno je balansirati ukoliko osjećate rastrešenost, strah kada ste pod stresom, ako ste zaboravni, ukoliko su vaše grlo i usne jako suhi, ako Vas
  • muči nesanica i ne možete se nikako naspavati… Kada je Vata doša u neravnoteži, možete osjetiti bol, nervozu, hiperaktivnost, površnost, zatvor (konstipaciju), probleme s fokusiranjem…
  • Osobe s Pitta došom u neravnoteži mogu iskusiti temperaturu, upale, ljutnju, ljubomoru, kriticizam, iritaciju… Nadalje, znakovi da je Pitta u neravnoteži su upale (poput artritisa, alergija i sve druge upale), jaki simptomi menopauze… Ljudi kojima je Pitta doša u neravnoteži često su nervozni, kritični i iritirani kada su pod stresom. Stalno im je vruće, čak i kad je svima oko njih hladno.
  • Neravnotežu Kapha Doše obilježava tvrdoglavost, vezanost za bilo koga ili bilo što, letargija, usporenost, depresija, želja da kontroliraju sve oko sebe, pretilost.

  Ayurveda je najcjelovitiji i najprecizniji sustav prirodne medicine na svijetu. Ona je jedan od rijetkih sustava medicine koji istovremeno tretira Um, Duh i Tijelo. Jer, samo tako u potpunosti možemo otkloniti neravnotežu, odnosno bolest i njezin uzrok, kako se nikada više ne bi ponovila.

  Detaljne karakteristike svake Doše:

  VATA

  PITTA

  KAPHA

  Više o došama OVDJE.

  Ayurvedski tretmani

  • Cilj je balansirati doše i tako prevenirati ili zaustaviti bolest. Suprotno zapadnoj medicini koja liječi simptome, cilj Ayurvede je izliječiti korjen, odnosno uzrok bolesti.
  • Ayurvedske terapije uključuju balansiranu zdravu prehranu, biljne pripravke i ulja, masažu, meditaciju, tehnike disanja, aromaterapiju, terapiju zvukom i bojama…

  Moj cilj je pomoći Vam i biti podrška na putu cjelovitog, potpunog Zdravlja Uma, Duha i Tijela.

  Ukoliko ste zainteresirani, slobodno mi se obratite za konzultacije.

  S Ljubavlju,

  Tanja Kraljić Strgačić
  dipl. ayurvedska terapeutkinja