CategoriesBlog

Muška plodnost i Ayurveda

Iako u društvu još uvijek prevladava slika kako je neplodnost uglavnom ženski problem, i statistike govore kako udio muške neplodnosti već prelazi 50 posto. Razne studije pokazuju kako su u posljednjih 40 godina, specifično na zapadu, muškarci sve učestalije bez optimalne kvalitete i količine sjemena neophodne za oplodnju. Uz mogućnost urođenih nepravilnosti, uzroci se uglavnom povezuju s onečišćenjem okoline koja oštećuje DNK, nezdrave navike, stres, pretilost… Današnji način života, donosi i sve više problema s muškom potencijom, usko povezanom s planiranjem trudnoće.

Ayurvedom se od davnina liječi neplodnost, vrlo uspješno. Uz specifične ayurvedske tretmane, prehranu i zdrave dnevne rutine, koriste se i kombinacije ljekovitog bilja, u svrhu ispravljanja organskog ili funkcionalnog problema koji uzrokuje neplodnost i kod muškaraca. Tradicijski je tako razvijena Vajikarana (Vrishya chikitsa), posebna grana Ayurvede namijenjena problemima neplodnosti, svim seksualnim disfunkcijama, ali i užicima.

Vajikarana je još daleko u povijest bila rutinska procedura prvenstveno uzimanja biljnih i biljno-mineralnih pripravaka s afrodizijačkim učinkom prije braka i upuštanja u spolne odnose. S idejom i namjerom da se, uz seksualni užitak, osnaži količina i kvaliteta sjemena, poboljša ga i pročisti. I to ne samo za partnere koji planiraju trudnoću, već i za sve koji žele bolju kvalitetu intimnih odnosa pošto su ayurvedske terapije, uz neplodnost, namijenjene i za probleme preuranjene ejakulacije i erektilne disfunkcije.

Vajikarana potiče seksualnu sposobnost i praksu, poboljšavajući mu fizičko i psihičko zdravlje. Kroz prizmu Ayurvede, ove vrste terapije, muškarcu donose ljubav prema ženama, više snage u seksu. Općenito, pojačavaju fizičku snagu, prehranu tkiva i Ojas (esenciju Života u tijelu). Gleda se i puno dalje: koristi će, uz muškarca podvrgnutog terapiji, imati i njegova djeca, unuci pošto se omogućuje potpuno prirodno i zdravo razmnožavanje kroz generacije. Kaže se kako bi svaki muškarac koji traži zadovoljstvo svake vrste, redovito trebao pribjegavati Vajikarana terapiji. Ujedno i Rasayanama – ayurvedskim terapijama pomlađivanja.

Biljka Ashwaghandha oboje ujedinjuje. Najglasovitija je i kad je u pitanju liječenje muške neplodnosti. Adaptogen koji povećava seksualni nagon i jača cjelokupno muško reproduktivno zdravlje. Poznato je da povećava broj spermija i njihovu pokretljivost. Ayurvedski tonik koij, među ostalim, pomaže kod raznih seksualnih poremećaja, ujedno smanjujući mentalni i fizički stres.

Pokazalo se i kako može povećati razinu testosterona koji uz ključnu ulogu u muškoj seksualnoj funkciji, doprinosi rastu mišića i zdravlju kostiju. Uz konzumaciju ove biljke, preporučljivo je muškarcima potrbušnicu i prepone 2-3 puta tjedno masirati ayurvedskim uljem Ashwaghandhe. Na top ljestvici najboljih ayurvedskih biljaka za mušku plodnost, nalaze se, još i Gokshura, Shilajit, Vidari Kanda, Shatavari, Triphala…

Muškarca koji na tu temu odluči potražiti pomoć i u ayurvedskim biljkama, dobro je podsjetiti i da u život uključi i druge zdrave rutine, odbaci nezdrave navike.  Svima su to već  dobro poznate teme…

Piše: Eleonora Dukovac, savjetnica u AyuGardenu

Odgovori