CategoriesBlog Ostalo

Uljnom masažom vlasišta do jake kose i imuniteta

a man applying cosmetic product on hair with a dropper

Među podosta zdravih rutina, uljenje kose i vlasišta na zapadu još uvijek nije dovoljno prepoznato. Ipak, iznimno je vrijedan dio ayurvedskih tretmana njege i hranjenja kose. Svima je zapravo važna kosa pa i ne čudi što upravo na njoj industrije i distributeri kemijskih preparata ostvaruju vrtoglave zarade, uz agresivan marketing. Bez obzira na rezultate koji mogu i dati kratkoročan bljesak, ali u perspektivi nerijetko i probleme poput oštećenja kose i vlasišta, seboreje, alergija…  

U svojoj naravi, Ayurveda je jednostavna pa je za uljenje kose potrebno tek dobro ulje i dobra volja, uz manji financijski ulog. Tradicija govori, a nebrojeni i svjedoče, kako ovaj ritual kosi daje sjaj dragulja, a duši hranu. 

Masiranje ulja u kosu i vlasište pospješuje cirkulaciju, jača i podržava ju u korijenu jer doprinosi da vitalne hranjive tvari stignu u folikule dlake. Pri tome, umiruje se suho vlasište i svrbež. Zapravo, disbalans Vata doše koja je najosjetljivija pa najlakše i izlazi iz ravnoteže: upravo po suhoći tjemena i kose brzo pokaže kako joj treba pomoć. Uljne maske i masaža pripadajućim uljem, uz doprinos kvaliteti kose i vlasišta, bitno će doprinijeti balansu ove doše. 

Dubinsko opuštanje 

U kineskoj medicini nazivaju se akupunkturne, a u Ayurvedi – Marma – 107 energetskih točaka na tijelu, jedna u umu. Podosta ih je upravo na području glave gdje su specifično povezane sa živcima i mišićima čitavog organizma. Stimulirajući ove točke masiranjem, dobivamo dubinsko opuštanje i mir, smanjuju se tenzije u tijelu, učinci stresa.  

Pojačava se i Ojas. Ayurveda tako naziva tajanstvenu silu koja našim tijelima i životima donosi vitalnost, imunitet i sjaj. Naš je to rezervoar energije kojega hranimo i povećavamo praksama brige o sebi. Pri tome je primjena ulja vrlo važna. Ljudi jakog Ojasa, jakoga su i imuniteta, vitalnosti općenito. Iscrpljujemo ga dugotrajnom izloženošću stresu, manjkom kvalitetnog sna, zdrave hrane, fizičke aktivnosti…Nebrigom o sebi. 

Koje ulje koristiti? 

Kada je riječ o ayurvedskim uljima za njegu kose i vlasišta, biraju se prema dominantnoj doši u tijelu pa i kosi. Kosa kroz povećalo Ayurvede – AyuGarden

Bilo bi idealno, no, nije riječ o strogo određenom pravilu. Dobitna kombinacija uvijek će biti ulje Amle, Bhringaraja, Moringe. 

Ulja za kosu (njeguju i hrane kosu i vlasište) – AyuGarden 

Iako također nije strogo pravilo, idealno vrijeme za uljenje kose, zapravo je tijekom abhyange – samomasaže kompletnog tijela. Slobodno se za tu namijenu mogu koristiti i ayurvedska ulja za tijelo. Paket ulja za masažu – AyuGarden 

Ulje bi bilo dobro na kosi ostaviti tijekom noći, nježno umotane kose u najlonsku foliju i/ili tanki ručnik kako bi glava ostala topla, a ulje ne bi istjecalo po jastuku. Zato je dobro i jastuk zaštititi ručnikom. 

Na traženje ponajviše ženskih, ali i muških klijenata, eto i još detaljnijih uputa kako uljiti kosu i vlasište:    

  1. Bočicu s uljem staviti u posudu s vrućom (nikako kipućom) vodom i ostaviti nekoliko minuta kako bi se ulje zagrijalo. 
  1. Razdvojite kosu duž središta i lagano nanesite ulje na vlasište od tjemena do potiljka. I tako još i po drugim dijelovima glave, utrljavajući pri tome ulje u vlasište kako se ne bi slijevalo po licu i vratu. 
  1. Najbolji dio: masaža vlasišta! Srednjim do čvrstim pritiskom  pravite krugove duž svake strane glave. Opušteno i intuitivno  s osloncem na palčevima koji će i sami raditi pokrete zajedno s ostalim prstima. Budite vođeni, uživajući u lijepom osjećaju kad se vlasište kreće preko lubanje. Potiče se tako i zdrav protok limfe, rast kose, a pomažete si i rješavanju napetosti u području glave.   
  1. Napravite spore, nježne pokrete u smjeru kazaljke na satu na samom vrhu glave kako biste aktivirali točku – Adhipati Marma. Ova se točka može nježno trljati u bilo kojem trenutku sa ili bez ulja kako bi se aktivirao osjećaj opuštenosti i mira. Adhipati Marmu pronaći ćete postavljanjem baze dlana na vrh čela, na liniji kose. Gdje srednji prst završava – nalazi se ova točka. 
  1. Potom nagnite glavu prema naprijed i palčevima masirajte stražnji dio glave i vrata kako biste oslobodili napetost.  
  1. Uzmite naizmjence manje pramenove kose, okrenite u smjeru kazaljke na satu i nježno povucite čime poboljšavate protok krvi u to područje. 
  1.  Iako će ulje tijekom masaže prožeti svu kosu i vlasište, ako želite pojačati uljnu masku, dodajte još ulja i nanesite ga od tjemena do vrhova.   
  1. Kad ste odlučili isprati kosu, nanesite prvo šampon, po mogućnosti potpuno prirodan, utrljajte ga i tek potom dodajte vodu i operite.  

Piše: Eleonora Dukovac, savjetnica u AyuGardenu 

Odgovori