CategoriesBlog

Kosa kroz povećalo Ayurvede

woman in white floral top

Kosa je u intimnoj vezi s noktima i zubima pošto su zajedno nusprodukt koštanog tkiva. Uz to, Ayurveda ukazuje i na specifičnu vezu kose sa živčanim sustavom i crijevima pa će utjecaj na kosu biti će očit ukoliko se zdravo funkcioniranje bilo kojeg od ovih tkiva pogorša. Na kvalitetu kose brzo će se odraziti već i činjenica da navedena tkiva ne dobivaju kvalitetnu opskrbu nutrijentima, pogotovo kada je riječ o stresnim fazama života kada se organizam neprestano i intenzivno iscprljuje.  

Zdrava kosa odražava našu konstituciju – jedinstveni omjer doša: Vate, Pitte i Kaphe. A budući da svatko od nas u svojem sustavu ima sve tri doše, često naša kosa odražava kombinaciju različitih karakteristika doša. 

Rijetko se tako može naći osoba s isključivo Vata-tipom kose, kosom tipa Pitta ili Kapha. Vjerojatno ćete prepoznati osobine od najmanje dvije doše u kosi, a možda i sve tri. 

Ayurvedski tipovi kose 

Zdrava kosa tipa Vata – relativno je tanka, ali često i pomalo gruba. Može biti ravna, kovrčava ili kombinacija to dvoje, brzo raste i može biti pomalo neposlušna – što ju potencijalno čini izazovnijom za stil. 

Kosa u zdravoj Pitta formi –  ravna je, meka, predvidljiva i umjerene debljine, ali vrlo fina, dok je zdrava kosa dominante Kaphe obično valovita, sjajna, puna, jaka, gruba i gusta. 

Uvriježeno je da  se zdrava kosa tipa Kapha smatra posebno poželjnom, pa mnoge žene stječu dojam kako im je prirodan tip kose nekako neprimjeren. Ayurveda podsjeća kako je važno slaviti naše jedinstvene prirodne ljepote pa otvara svoju bogatu riznicu njege i dubinske prehrane kose. Putem Ayurvede moguće je popraviti sve neravnoteže koje utječu na kvalitetu i izgled naše kose.   

Disbalans doša u kosi 

 Višak Vate uzrokuje suhoću kose, postaje “frizzy”, krhka i bez sjaja. Zbog disbalansa Vate, kosa se razrijedi, ispada u grudicama, postaje kraća i teže raste, dok vrhovi “cvjetaju”.  

Višak Pitte uzrokuje višak topline u folikulima dlake, što može oštetiti kosu i dovesti do preranog stanjivanja, ćelavosti i preranog sijedenja vlasi. Toplina u folikulima umanjuje kvalitetu vlasi na sve načine pa i u slučajevima kad postaje  “neukrotiva”. Prekomjerna masnoća tjemena i vlasi, težina i debljina u kosi, govori, pak, o višku Kaphe. Najčešće su neravnoteže kose tipa Vata ili Pitta, koje, među ostalim govore kako upravljanje stresom treba postati važan element režima njege kose.  

Kada stres postane kroničan, počinje oduzimati mnogim našim tkivima prehranu neophodnu za održavanje optimalnog zdravlja, a tijelo šalje u ciklus iscrpljivanja. U ovom scenariju koštano tkivo je ranjivo, jer se time ometa sposobnost tijela da održi zdravlje kostiju.  A kada se kosti bore zadovoljiti vlastite prehrambene potrebe, uvijek će patiti i kosa. Kako je kosa specifično povezana s metabolizmom, uvijek je dobro konzumirati Triphalu: Triphala Premium (doprinosi reguliranju probave i jačanju cijelog organizma) – AyuGarden 

U svojoj naravi, ayurvedska njega kose uglavnom se odnosi na dubinsko pomlađivanje kose: specifično za navedena tkiva koja utječu na zdravlje kose, ali i tijelo u cjelini. Ayurveda je razvila cjeloviti sustav posvećen pomlađivanju – Rasayanu –  kroz praksu pružanja duboke prehrane na staničnoj razini kako bi se potaknulo zacjeljivanje i regeneracija tjelesnih tkiva i kompletnog organizma. 

I kada je kosa u pitanju, upravo smo iz tog razloga, najbolje ayurvedske biljke za njegu kose iznutra, ponudili putem proizvoda AyuHair: AyuHair – za zdravu i bujnu kosu! – AyuGarden 

Ayurvedske maske za kosu 

Najjednostavniji način započeti s ayurvedskom njegom kose – maske su od ayurvedskih ulja i biljnih prahova  (Bhringaraj, Amla, Brahmi, Gotu Kola). Topla uljna masaža može pomoći u prirodnom čišćenju i detoksikaciji vlasišta i korijena kose. Ova praksa također hrani stanice, obnavlja suhu kosu, potiče cirkulaciju u vlasištu i rast kose.  

Prema tradicionalnoj ayurvedskoj recepturu, iz vlastite smo proizvodnje ponudili najvažnija ayurvedska ulja za njegu i regeneraciju kose i vlasišta, koja ujedno i duboko opuštaju. Visoke kakvoće, pogodna svim došama koja valja jednom tjedno nanijeti na kosu i vlasište,   

Ulja za kosu (njeguju i hrane kosu i vlasište) – AyuGarden 

 Kako nauljiti kosu 

Blago zagrijati ulje i staviti ga u malu zdjelu. Vrhove prstiju jedne ruke umočite u ulje dok drugom rukom razdvajate kosu na vrhu glave, a ulje nanesite na vlasište. Zatim razdvojite kosu na susjednom mjestu i ponovno nanesite, krećući se oko vlasišta dok ne nauljite cijelu glavu. Potom umasirajte malo ulja u duljinu kose. Barem 10-ak minuta masirajte vlasište malim, kružnim pokretima kako biste potaknuli cirkulaciju i apsorpciju ulja. Ostavite ulje da odstoji 30 minuta ili duže. Ukoliko ste i vi među onima koji vole ostaviti ulje na kosi tijekom noći, svakako zaštitite posteljinu. Kada ste spremni isprati ulje, prije vlaženja kose nanesite nježan, po mogućnosti potpuno prirodan šampon i isperite mlakom vodom pod tušem. Ako je potrebno, ponovite šamponiranje. 

Amla – važan saveznik 

Amla je visoko koncentrirani prirodan izvor antioksidansa i izvrsna je za kosu i kosti. I kad ne postoji problem, svakome je preporučljiva za konzumaciju i kao maska za kosu. Dobrodošla je specifično za Pitta poremećaj jer balansira ovu došu, miče višak topline iz tjemena i kose, pogotovo ukoliko se konzumira. 

 Amla Premium (doprinosi jačanju imuniteta) – AyuGarden 

Prah Amle umiješajte s vodom do gustoće jogurta. Umasirajte ju u suhu kosu, kosu pokupite te na nju stavite prozirnu foliju ili kapicu za tuširanje. Masku ostavite 15 minuta te ju nakon toga dobro isperite: toliko je potrebno za ponovno povezivanje keratinskih veza. Amla ujedno djeluje protuupalno i umiruje nadraženo vlasište.  

Amla Hair Premium 100g – AyuGarden 

Hrana pogodna za kosu 

Kosu će osvježiti: svježa, organska biljna hrana i mliječni proizvodi. Posebno se ističu mrkva i repa, kelj, špinat, raštika, sjemenke suncokreta i sezama, tahini, kokos, kokosovo mlijeko i ghee.  Ukoliko ste prepoznali disbalans doše dominantno izražen i u kosi, ciljano treba konzumirati namirnice koje balansiraju specifičnu došu.  Važno je voditi računa o hidratizaciji tijekom dana, u najboljoj varijanti izvorskom vodom.  Ayurvedski čajevi posebno su dobrodošli. 

Svemu treba pridodati i životni stil u kojemu je vrijeme provedeno na otvorenom, u prirodi, tjelesna aktivnost, prakticiranje tehnika za oslobađanje stresa… 

Piše: Eleonora Dukovac, savjetnica u AyuGardenu 

Odgovori