CategoriesBlog

Biljke i ulja za zdrave zube i probavu

cheerful woman biting sweet green marmalade

Zdravlje i njegu usne šupljine, zapadni svijet uglavnom promatra površinski, kroz industrijsku prizmu kad su u pitanju zubi, desni, ugodan dah. Uz dominaciju kemijskih preparata. Bitno jednostavnija, ali dublja, ayurvedska je priča i na tu temu: sagledana je holistički zbog iznimne važnosti za kompletan organizam. Za ayurvedske liječnike ili terapeute, problemi u ustima značiti će neravnotežu i u drugim dijelovima organizma i cjelovito će ih tretirati. 

Sve tri doše vrijedno rade i u našim ustima, obavljaju različite funkcije za održavanje oralnog zdravlja. O Kapha doši govori naša slina. Prisutna je čak i unutar zubi, koji su dio naših koštanih tkiva (Asthi dhatu). Vata doša nalazi se u porama kostiju, a tako i zuba; također je neophodna za žvakanje i gutanje hrane. Pitta doša unutar je krvnih žila koje hrane i štite tkivo desni.  

Ayurveda specifično gleda na slinu – fizički oblik subdoše Kaphe, nazvane “Bodhaka Kapha” jer je iznimno važna za vlaženje usne šupljine putem sluzi i balansiranja kompletne probave. Slina je neophodna za osjećaj okusa, a njezin sastav već s prvim ugrizom pokreće probavu. Kada je naša Bodhaka Kapha uravnotežena, zubi i desni ostaju zdravi, probava je pojačana. A ono što jedemo postaje građevni dio tkiva našega tijela. Kada jedemo zdravu hranu i prakticiramo pravilnu, po mogućnosti, prirodnu oralnu higijenu – uz privlačan osmjeh, darivamo si i optimalno zdravlje.    

Suhoća u ustima jak je signal neravnoteže Bodhaka Kaphe i najava da i probava odlazi u neravnotežu. Pri tome, pojačana kiselost u ustima, šteti zubnoj caklini, pospješuje stvaranje zubnog kamenca, a lakše se pojavljuju i infekcije desni na koje ukazuje krvarenje. Dugotrajniji nedostatak Bodhaka Kaphe, može dovesti i do povlačenja desni, karijesa i drugih problema.  

Kao pomoć u obnovi Bodhaka kaphe, Ayurveda savjetuje: smanjiti ili izbaciti pića koja potiču kiselost organizma poput kave i alkohola, smanjiti unos šećera, prestati pušiti, disati kroz nos, umjesto kroz usta; izbaciti tekućine za ispiranje usta na bazi alkohola te kemijske paste za zube. Uz to, važna je hidratacija tijela vodom i biljnim čajevima, a dobrodošao je i ovlaživač zraka u svojem domu.  

Preporučljivi su i jednostavni dnevni rituali: 

 AyuOilPulling 

Drevna i dnevna ayurvedska rutina – mućkanje u ustima specifične uljne mješavine, kojom se čisti i njeguje, ozdravljuje usna šupljina. Dovoljno je to činiti i hladno tiještenim uljem sezama, suncokreta, kokosovim uljem. Uz  doprinos zdravlju zubi, desni i čeljusti, ova tradicionalna tehnika potiče detoksikaciju i vitalnost kompletnog organizma 

.AyuOilPulling, uljna mješavina za zube, desni i čeljust – AyuGarden 

Čišćenje jezika 

Odmah po buđenju, čišćenje jezika trebalo bi prethoditi i prvom gutljaju vode, pranju zubi. Noću tijelo i um prolaze procese detoksikacije, opuštanja i popravka, pa tijelo tijekom spavanja izbacuje toksine iz organizma. Na jeziku su vidljivi kao naslage najčešće u bijeloj boji, mahom prikupljeni iz probavnog trakta. Nježnim struganjem čistačem jezika, uklanjaju se tako toksini iz usne šupljine, jača se imunitet i zdravlje općenito.  

Bakreni čistač jezika – AyuGarden 

Kao dio koštanih tkiva, za dugoročno zdrave zube, korisne su sve biljke koje utječu i na zdravlje kostiju, jačanje i oporavak zglobova. Primjerice, Maharasnadi, AyuShallaki, Yashtimadhu, Triphala, Guduchi, Neem, Aloe Vera… Za prevenciju i rješenje problema sa zubima i desni, blagotvoran je i sladić, kopriva, kora cimeta, kurkuma.. Zubnoj snazi pomoći će i žvakanje kalcijem bogatih sjemenki sezama, specifično ujutro. Za prevenciju karijesa preporuka je grickanje štapića neema, sladića ili manga kojima se mogu čistiti i zubi. 

Uporabu soli i Ayurveda drži visoko vrijednom u održavanju zdravlja usne šupljine, najčešće u formi grgljanja mlake zasoljene vode. Kod nas egzotična, no, iznimno vrijedna je i konzumacija bisera i koralja u kapsulama, učinkovitih u prevenciji i liječenju stomatoloških problema. Pasta koju sami napravite miješanjem 2 žličice ulja sjemenki senfa i 1 žličice soli, posebno je dobra za masažu desni ukoliko su otečene, ali i kod zubobolje te za izbjeljivanje zubi.  

Pošto sastojci zubnih pasta ulaze u krvotok, važno je koristiti i potpuno prirodne, učinkovite, a neškodljive paste za zube.  

Zubić vila – prirodna zubna pasta (ayugarden.com) 

Piše: Eleonora Dukovac, savjetnica u AyuGardenu 

Odgovori