CategoriesBlog

Jesen u znaku balansa Vata doše

aerial view photography of woman sitting on blanket while holding mug filled with pink liquid looking sideward

Vata je energija zraka i etera, pokreta i impulsa, kreativnosti i povezanosti. U ravnoteži, ova doša upravlja našim iskustvima fleksibilnosti, radosti i ekspanzije svijesti. Višak Vate, pak, može uzrokovati strah, tjeskobu, suhu kožu, puckanje zglobova, poteškoće sa spavanjem… Upravo jesen, godišnje je doba kada Vata prirodno ima tendenciju izaći iz ravnoteže u okružju suhoće i vjetrovitosti pa o tome valja povesti računa. Jer… jednostavno smo dio prirode i njezinih ciklusa.

Sa “sjedištima” u probavnom traktu, sve tri doše stvaraju kompletan i komplementaran ciklus probave, a svaka doprinosi i ovom fiziološkom procesu svojom jedinstvenom snagom i kvalitetama.

Kapha: želudac

Sjedište Kaphe i Pitte, u području je između srca i pupka. Kapha doša prvo razgrađuje hranu u želucu stimlirajući likvidnost sustava, ali i jače kontrakcije mišića kako bi konzumirano nastavilo putovati dalje u probavni trakt. Iznimno važno jer upravlja početnim fazama probave podržavajući apsorpciju hranjivih tvari iz onoga što konzumiramo.

Pitta: tanko crijevo

Prehrambeni „materijal“ potom predaje Pitta doši u tankom crijevu. Pitta vlada metabolizmom i transformacijom, što pokazuje i na djelu – u svojem sjedištu gdje probavni enzimi i metabolički sokovi razgrađuju hranu koju unosimo – u rafiniraniji „materijal“.

Vata: debelo crijevo

Kako razgrađena hrana putuje dalje kroz gastrointestinalni trakt, konačno stiže do debelog crijeva gdje se susreće sa sjedištem Vate. U debelom crijevu Vata doša završava proces probave “isušivanjem i vađenjem” hranjivih tvari iz hrane. Disbalans Vata doše isprva se pokazuje upravo u njezinom sjedištu – debelom crijevu! Povećavaju se suha i vjetrovita svojstva u tom dijelu tijela, što rezultira tvrdom, suhom stolicom, plinovima, nadutošću i zatvorom. Višak Vate putuje i u druga područja što obično dovodi do suhe i ispucale kože, a može se pokazati kroz vrlo nemiran um, pun brige i nervoze, tjeskobe, uz pojavu problema sa spavanjem. Mogući su i nekontrolirani trzaji i tikovi, grčevi, poteškoće s toleriranjem glasnih zvukova, nesklonost hladnoći, vjetru…

Poslušati signale i djelovati

Kad shvatimo kako taj proces funkcionira, jasnije je zašto je toliko važno povesti računa o disbalansu Vate, prije nego li se proširi kompletnim organizmom. Kad sjedište Vate doživljava neravnotežu, vrijeme je za djelovanje! A da bismo smanjili i uravnotežili ovu došu,  Ayurveda nam nudi bogatstvo jednostavnih i praktičnih savjeta koji se temelje na ključnim pojmovima: rutina-toplina-vedrina-hrana. Preporučljivo je smanjiti brzinu životnog tempa s mirom u sebi, uz redovitu dnevnu rutinu za jelo, spavanje i rad. Svakodnevno primjenjivati ayurvedsku samomasažu – Abhyangu – toplim sezamovim ili lanenim uljem, po mogućnosti Vata masažnim uljem Vata / Pitta / Kapha / Ženska harmonija ulja za masažu (ayugarden.com)

Nježnim, kružnim pokretima, u smjeru kazaljke na satu, masirajte područje stomaka barem 10-ak minuta, a poželjna je i samomasaža kompletnog tijela. Abhyanga se može primjenivati i toplim ricinusovim uljem, uz dodatak Aloa Vere. Dobrodošla je i nježna rutina vježbanja poput mirnog, uzemljenog oblika Yoge, Tai-chija, Qigonga, hodanja, plivanja. Bez obzira na vremenske prilike, održavajte toplinu tijela. Uz toplu odjeću i napitke, uživajte i u toplim kupkama. Birajte umirujuću glazbu, mirise, ugodno društvo, okrenite se Sebi meditacijom ili štivom koje opušta i nadahnjuje.

Preporučljiva je svježe kuhana, topla hrana: energetski i prema temperaturi, a poželjni su prirodno slatki, kiseli i slani okusi. Mungo grah, tofu, tempeh, toplo sojino mlijeko začinjeno cimetom i muškatnim oraščićem, obogaćeno medom. Zagrijati će i đumbir, crni papar, cimet, kim, no, valja izbjegavati ekstremno vruće začine poput kajenskog papra.

Dan je dobro ispuniti toplim, prirodnim napitcima poput tople limunade, vode, a posebno ayurvedskih čajeva. AyuGarden ayurvedski čajevi – AyuGarden

Mliječni proizvodi mogu doći u obzir, sve dok nisu hladni, niti uz obroke. Vata disbalans umiriti će i izdašna količina visokokvalitetnih ulja, poput lanenog ili ghee – pročišćenog maslaca u svakodnevnoj prehrani. Obrok je dobro pojesti u mirnom okružju, po mogućnosti, u isto vrijeme svaki dan. Duboko udahnite i izdahnite nakon što progutate posljednji zalogaj i krenete u iduću aktivnost. Izbjegavajte gorku, oporu i žestoku hranu, općenito hladnu. Nisu poželjni suhi i lagani zalogaji poput kokica, grickalica, krekera. Poštedite se i konzervirane, pržene ili smrznute hrane, peciva, namirnica koje sadrže rafinirani šećer, kao i previše sirove hrane, osobito ujutro i uvečer, što uključuje i sokove od svježeg voća i povrća. Obroci trebaju biti umjereni i laki. Dobro ih je garnirati chia sjemenkama, ali i suncokreta, lana te psyllium ljuskicama. Valja izbjegavati hladna i gazirana pića, nikotin, alkohol i druge stimulanse.

Zdrava rutina spavanja

Sve veća količina tame, sve kraći dani utječu i na naše zdrave rutine spavanja, što može dovesti do poteškoća sa snom, pa i tjeskobe. Jedan je to od većih izazova jeseni koji posebno utječu na već iziritiranu Vata došu. Poželjno bi bilo odrediti svoje vrijeme za odlazak na počinak pa otprilike dva sata ranije, početi stvarati mirniju atmosferu prigušivanjem svjetla, paljenjem svijeća, isključivanjem zaslona računala, televizora. Elektroniku zamijeniti dobrom knjigom ili slušanjem umirujuće glazbe, uz šalicu toplog čaja. AyuGarden Masala Chai – AyuGarden Pri tome, mobitel koristiti samo ukoliko je uistinu potrebno. Pravo je to vrijeme i za toplu kupku ili tuširanje, ali i Jatamansi ulje s kojim se lako utone u san. Jatamansi uljna emulzija (doprinosi ublažavanju nesanice) (ayugarden.com) Kod jesenskog disbalansa Vate, biljka Brahhmi posebno je preporučljiva: Brahmi Premium (doprinosi jačanju koncentracije) – AyuGarden

Piše: Eleonora Dukovac, savjetnica u AyuGardenu

Odgovori