CategoriesBlog

Seks i doše

photo of couple standing on water

Seksualni apetit – znak je zdravlja, a zdravo konzumiranje seksa vrijedno u životu čak i poput kisika, vode, hrane. Uz to, Ayurveda tvrdi kako je seks važan saveznik zdrave dugovječnosti uz preporuku da “sušna razdoblja” ne bi zato trebalo dugo trpjeti. Drevno znanje pojašnjava kako je upravo suhoća u tijelu jedan je od glavnih uzroka starenja. Može biti uzrokovana nedovoljnim unosom vode, lošom prehranom, pušenjem, alkoholom, nedovoljnom konzumacijom zdravih ulja i masti, stresom… pa i manjkom seksualne aktivnosti. Zdrav protok svih tekućina u tijelu i izvan njega odlazi u disbalans i donosi posljedice u tijelu. Kao svojevrstan oblik tjelovježbe koja rezultira intenzivnim protokom znoja, krvi, limfe, pogotovo pri orgazmu, seks na specifičan način potiče zdravi protok svih tjelesnih tekućina, a iznimno je blagotvoran i za druge energetske aspekte čovjekovog postojanja. I ovo je učenje odavna poticalo da seksualnu energiju zato treba osloboditi, imajući na umu da se i u seksu treba uživati umjereno, bez zlouporaba. Kao i da seks počinje puno prije od dodira sa ljubavnikom/ljubavnicom.

Idealan seks između 18 i 22 sata

Noć je najbolje vrijeme za seks, prema Ayurvedi. Idealno između 18 i 22 sata – u doba Kaphe, kad se tijelo prirodno smiruje, priprema za počinak. Tijekom sati kojima dominira Kapha (od 6-10 i 18-22 sata) , svaka aktivnost koja stimulira ovu došu, dodatno se pojačava. Zato seks u večernjim satima povećava zdrav protok tekućina, ali i pospanost i umor. Pomaže da se još više umirimo, opustimo i bolje spavamo. Iz istog razloga, seks ujutro se ne preporučuje jer može rezultirati lijenošću i umorom, a time i većim poteškoćama pri dnevnim aktivnostima.To se posebno odnosi na ljude čijom tjelesnom konstitucijom dominira Kapha doša – jutarnji seks ih samo može dodatno usporiti jer su već po svojoj prirodi tromiji. Prema Ayurvedi, više seksa trebalo bi upražnjavati tijekom hladnijih mjeseci u godini pošto za toploga i vrućega vremena tijelo već ionako troši puno više energije i tjelesnih tekućina.

Vata seksualnost

Osobe čijom konstitucijom dominira Vata, slove kao ljudi najvećeg interesa za seks, no, istodobno imaju najnižu vitalnost i izdržljivost u toj akciji. Budući da su im orgazmi iscrpljujući, Vata tipovima preporučuje se manje seksa prema učestalosti i vremenskom trajanju. Kako Vatu općenito karakterizira suhoća, ova se karakteristika može povećati, ukoliko je previše seksualne aktivnosti. Vata tipovi su nepredvidljivi, imaju tendenciju da lako mijenjaju partnere i vrlo su romantični. Pošto im treba uzemljenje i stabilnost, najbolji su im partneri Kapha tipovi jer su smirujući, puni ljubavi, prirodno su podržavajući. Vata se lako budi uz toplo ayurvedsko ulje, staromodne rituale udvaranja i obilje mentalne i fizičke predigre koje stimuliraju njihov um. Tada u krevetu mogu postati vrlo kreativni. Iako su skloni nekonvencionalnosti, Vata pojedinici ipak se bolje snalaze u rutinama i tradicionalnim vrijednostima pa će biti spremniji za seks i dati sve od sebe kad su susreti takve vrste planirani. Vata žudi za romantikom, ljepotom i kreativnim izražavanjem i treba im pokazati koliko vam je stvarno stalo. Dobro im je izbjegavati seksualnu aktivnost u jesen kad se Vata prirodno pogoršava, a reproduktivni sekreti postaju niski.

Pitta seksualnost

Pitte su vruće, vruće, vruće! Pitta tipovi su prema svojoj prirodi naglašeno seksualna bića i traže intenzivan seks više od ostalih doša. Seksualna želja može im se iščitati iz prodornih očiju. Posebno ih stimulira dobar izgled i vizualan dojam općenito. Vole dramu i strast koja dolazi sa seksom i biti u središtu pozornosti.

Potrebni su im partneri s kojima mogu postići zajednički cilj. Iako ih privlače Kaphe kako bi ih ohladile, još uvijek moraju imati vatru i strast u spavaćoj sobi ili gdje već…Kada je njihova dominantna doša Pitta, a subdominantna doša Vata, itekako moraju naučiti zauzdati seksualnu želju. Pittu posebno stimulira otmjenost: odabrano lijepo donje rublje, romantično uređene intimne postavke, zanosni parfemi. Koža im je iznimna erogena zona. Dominantni su tipovi koji žele kontrolirati svaku situaciju. No, uzbuđuju ih i iznenađenja putem kojih se spontano oslobađaju potrebe da budu glavni. Pittama je preporuka da smanje seksualne aktivnosti ljeti koje su za njihovu konstituciju u to doba godine posebno iscrpljujuće. Dobro je da stalno rashlađuju tijelo kokosovom vodom i uljem, slatkim i sočnim svježim voćem i sirovim povrćem. Nakon seksa, najbolja aktivnost hlađenja i smirivanja im je maženje i govorenje slatkih stvari svom partneru.

Kapha seksualnost

Kapha pojedinci obično imaju umjeren interes za seks. No, prednjače u vitalnosti i izdržljivosti kad se uključe u seksualne užitke. U seksu su

mirni i nježni, slatki, odani i puni ljubavi. No, lako se vežu i mogu postati nametljivi i posesivni. Bez motivacije, postaju spori i letargični, dosadni i sebi samima, pa im i za seks treba poticaj. Zato je idealno ukoliko su njihovi partneri Vata ili Pitta tipovi ljudi. Pošto su Kaphe najsklonije prekomjernoj tjelesnoj težini, pa i pretilosti, gubitak viška kilaže uvijek je dobra ideja za poboljšanje njihove seksualne sposobnosti i povećanje libida. Oni su najbolja doša za održavanje sretnog braka i zdravog seksualnog života sa samo jednim partnerom. Obiteljski život im je najvažniji. Njihovu seksualnu želju budi tako osjećaj povezanosti i ljubavi, dugi dodiri, neverbalna komunikacija, glazba, mirisi eteričnih ulja…

Piše: Eleonora Dukovac, savjetnica u AyuGardenu

Odgovori