CategoriesBlog

Morska voda kao lijek za kosu

back view photo of woman in white sleeveless shirt running her fingers through her hair

Morska voda prirodno pomaže zdravlju kose. Kao odličan piling, prvenstveno je blagotvorna za vlasište: uklanja višak masnoće, potiče protok krvi pa više hranjivih tvari može dospijeti do folikula dlake. Pospješuje se tako rast kose, a i postojeća postaje zdravija i bujnija. Bogatstvo minerala poput magnezija, kalcija i kalija, doprinijeti će i oslobađanju najdublje ukorijenjenih nečistoća iz samog korijena kose. Tim više, ako sebi na plaži dodatno priuštite samomasažu vlasišta morskom vodom.

Posebno osobe koje imaju probleme s prhuti izazvane gljivicama. Sol ima antigljivična svojstva, a smanjuje i vlažnost koja im pogoduje. S druge strane, bogatstvo soli u morskoj vodi, izvlačiti će vlagu i iz kose, remetiti njezinu strukturu. Zato previše slane vode, bez redovitijeg ispiranja, može donijeti i oštećenja. Čak i zdrava kosa može se istanjiti, postati sklonija lomljivosti, svakako i promijeniti boju. Preporučljivo je zato prati kosu od morske vode barem jednom u dva dana. Poslije svakog kupanja, ukoliko je kosa već bila suha. Čistom vodom.

Povremeno potpuno prirodnim šamponima i regeneratorima pošto kemijski ionako dodatno isušuju kosu i vlasište. Vlaga i prirodna masnoća, neophodni su za jaku i zdravu kosu pa svakako treba koristitii proizvode namijenjene hidrataciji i obnavljanju lipida, specifično prije odlaska na plažu. Uravnoteživati će kožnu barijeru na vlasištu i obnoviti strukturu vlasi.

Kako bi morsku vodu iskoristili kao lijek, a bez dodatnih oštećenja, barem sat vremena prije kupanja bi bilo dobro u vlasište i kosu umasirati ayurvedsko ulje koje će uz zaštitu doprinijeti i dubinskoj njezi.  More i sunce, žedni su vaše vlage, pa bi ljetnoj njezi kose bilo dobro dodati i pakunge od organskih ulja koji dubinski hrane i regeneriraju. Preporučujemo Mirisni eliksir za kosu.

Uz jednostavne rutine, kosa će ljeti dobiti najbolje od mora. Morska sol dati će joj i gustoću, snažniju teksturu i biti će punija i čvršća. Prirodno valovita i kovrčava kosa postati će izraženija. A ljetne frizure, u konačnici, neodoljive…

Piše: Eleonora Dukovac, savjetnica u AyuGardenu

Odgovori