CategoriesBlog

Prirodna zaštita i njega od uboda insekata

girl picking flowers

Kurkuma se u Ayurvedi odavna koristi kao prirodan repelent- rastjeruje komarce, ali i druge insekte: ose, pčele, mušice… Nanosi se na kožu i nakon uboda, jer smiruje upalne procese i zaustavlja neugodan svrbež. I danas je tako popularan ayurvedski recept: zdrobiti nekoliko listića svježeg bosiljka, pomiješati s Kurkumom i nanijeti na ubod. To se može učiniti i s paprenom metvicom. Miris bosiljka kao i paprene metvice odbija kukce i visoko kotira u društvu biljaka koje se svježe ili u formi ulja ili spreja, primjenjuju za prirodno rastjerivanje insekata, ali i saniranje uboda, uz dobro poznatu lavandu, limunsku travu, ružmarin, klinčiće, eukaliptus, cedrovinu… U nas manje poznatije za tu namjenu jest i ulje Neema – vrlo jak prirodan repelent koji se nanosi i nakon uboda, zbog iznimnih rashlađujućih i protuupalnih svojstava. Može se kombinirati i s uljem Čajevca i Kokosa.

Aloe Vera gel uvijek je dobitna formula, kao i prirodni preparati od  Nevena, Kamilice, ali i Gaveza i Trputca.

Ukoliko baš ništa od navedenoga nije pri ruci, posljedice uboda umiriti će led i rastopljena soda bikarbona, ali i crveni luk, specifično dobar za ubode pčela i osa. U Indiji ubode insekata mažu i unutarnjom stranom kore od banane, a i gheejem.

Kaže se kako kao prirodan repelent može poslužiti i hrana: češnjak i luk, prirodan jabučni ocat, limunska trava (citronela), chilli papričice, rajčica, grah, leća, grejp, limun i drugi citrusi. Namirnice koje u tijelu oslobađaju sastojke i mirise odbojne insektima.

Provjeravalo se i koje boje odbijaju komarce: bijela, zelena i plava. Vrijedi probati i s bojom odjeće. Bez mirisa poput parfema, toaletne vode, mirisnih losiona i gelova za tijelo, ukoliko u njima ne prevladavaju mirisi biljaka- prirodnih repelenata. Poznato je kako su cvjetni mirisi komarcima iznimno privlačni.

Ljudima, pak, ne bi trebali biti privlačni kemijski, sintetski repelenti…

Piše: Eleonora Dukovac, savjetnica u AyuGardenu

Odgovori