CategoriesBlog

Žensko zdravlje u ciklusu ljeta

Women standing in the beach

Posebna je i prirodna veza žena sa Mjesecom. Svjesne toga ili ne, utjecaj je velik: na tijelo, emocije, misli… Svakog mjeseca stiže i dobro znani podsjetnik. Posebno za ljetnih vrućina, vrijeme provedeno na mjesečini pomaže u hlađenju uma i tijela, potiče miran san, blagotvorno djeluje na ženske organe.

Drevni je to ayurvedski savjet, dobro poznat i ovdašnjoj tradiciji. U dobra stara vremena, bilo je uobičajeno ležati ispod ljetnoga svoda, gledati Mjesec i zvijezde, u miru i tišini. Danas je to rijetkost iako vrlo blagotvorno. Ženama se pri tome preporučuje držati dlanove položene na jajnicima i maternici. Tijekom ljetnih noći, Ayurveda općenito predlaže, provesti puno vremena na otvorenom, osobito na mjesečini. Makar se radilo i o noćnoj šetnji kojom se ublažava dnevna vrelina, iscrpljenost.

Važno specifično ženama, jer velika vrućina i vlaga, ženske organe kroz dan čine osjetljivijima, podložnijima raznim infekcijama. U kombinaciji s pojačanim znojenjem, najinitmniji dijelovi tijela skloniji su općenito i crvenilu, svrbežu, iritacijama.  Nema potrebe da takvo što poremeti uživanje u čarima ljeta. Balzam i Mirisna emulzija za intimnu njegu žena ili potpuno prirodne vaginalete AyuGardena, u tome mogu biti jaki saveznici.

Dobro je intimnoj higijeni i njezi posvetiti nešto više pozornosti, a suvremene žene o tome već podosta znaju. I kako je preporučljivo mijenjati mokri kupaći kostim nakon kupanja, nositi pamučno rublje, izbjegavati usku odjeću i seks bez kondoma, održavati područje rodnice čistim i suhim, kloniti se agresivnih kemijskih sredstava namijenjenih intimnoj higijeni, prati se čistom vodom ili nježnim, potpuno prirodnim sapunima… Ukoliko se još povezujete sa Mjesecom, nema straha za pH rodnice. Tim više ako se najintimniji dijelovi ženskog tijela nudistički, umjereno izlažu blažem Suncu.

Jer život u skladu s ciklusima prirode, dana i noći, u temeljima su mudrosti Ayurvede. Ljeto je vrijeme i kada se prednost daje slatkim, gorkim i oporim okusima i uživa u hladnoj, tekućoj, čak i blago masnoj hrani. Najbolje doba godine za užitke u svježem voću i salatama, a i mliječnim proizvodima poput jogurta, gheeja, svježeg sira… Puno vode, nezaslađenih čajeva, prirodnih napitaka (nikako ledenih jer remete probavnu vatru i stvaraju toksine). Vrijedno je uskladiti se i laganom hranom, manjim, lakše probavljim obrocima pošto se Agni (probavna vatra) raspršuje jer nam pomaže u hlađenju tijela pa probava slabije radi. Sve je to ljetna podrška zdravlju i harmoniji ženskih organa, ali i kompletnom organizmu.

Piše. Eleonora Dukovac, savjetnica u AyuGardenu

Odgovori