CategoriesBlog

Ljetne salate začinjene Ayurvedom

person holding sliced vegetable

Salate su simbol zdravog i laganog obroka ili priloga, priprema je brza i jednostavna pa se upravo ljeti najviše konzumiraju. Klasične salate i njihovi sirovi sastojci, bogate su hranjivim tvarima, ali ipak mogu opteretiti probavu, uzrokovati zatvor, nadutost, plinove. Sirova hrana, prema Ayurvedi, hladna je, suha, gruba i teže probavljiva pa ju obično ne preporučuje. Niti isključuje ukoliko se određenim začinima i sastojcima učini lakim, probavljivim obrokom. Ayurvedska načela podsjećaju kako nije bitno samo što jedete, već što se može lako i probaviti.

Ravnoteža se postiže korištenjem zdravih ulja i zagrijavajućih sastojaka, prvenstveno začina, pa salata može biti uistinu zdrava i laka opcija za sve tipove tijela tijekom ljetne sezone.  S time, da osobe čija je dominantna doša Pitta, to i ne moraju raditi zbog prirodno jake probave.

Kurkuma, crni i kajenski papar, korijander, kumin, komorač, sušeni đumbir u prahu, kardamom, cimet i muškatni oraščić, među najjačim su ayurvedskim začinima koji pospješuju probavu i metabolizam, preveniraju nadutost i plinove, a čiste i toksine iz tijela. Barem jednoga od njih bilo bi dobro dodati salatama.

Hladno tiještena ulja masline, sezama, suncokreta, te sok od limuna ili limete također će dati svoj doprinos da hranjive tvari iz salate budu lakše za probavu i apsorpciju. Ayurveda inače preferira limun i limetu u preljevima za salatu umjesto octa, pošto je fermentiran. Savršen za ljeto može biti preljev od limete i korijandera, dok ulje može zamijeniti sok od povrća, jogurt ili pasirana rajčica.

Zdrava i lako probavljiva salata, prema ayurvedskim načelima, u svojem sastavu svakako treba imati kuhani, balansirajući sastojak (primjerice: kvinoja, riža – idealno Basmati, slanutak, grah, kratko pečeno ili “blanširano” povrće) koji se kombiniraju sa sirovim namirnicama. Ujedno će dati i puniji osjećaj sitosti.

Salata bi trebala biti jednostavna: nema potrebe “krcati” je svim sastojcima koji su pri ruci samo zato jer su zdravi. Ipak, uz ovih nekoliko jednostavnih pravila, kreativnost nema potrebe sputavati u kombinacijama, okusima i bojama.  Lisnate i kovrčave vrste salata poput rikule, mladog špinata, endivije, lagani svježi sir, sjemenke ili orašasti plodovi, dobrodošli su za okus i vizualnu privlačnost. Krastavci, rotkvice, paprika, luk i rajčice, dati će salati i razne boje, hrskavost i teksturu, kao i brokula, kukuruz, cvjetača, cikla, lukovice komorača, razne klice, avokado…

Piše: Eleonora Dukovac, savjetnica u AyuGardenu

Odgovori