CategoriesBlog

Biljke za normalan krvni tlak

garlic cloves spices and herbs on stainless spoons

Visoki krvni tlak u Ayurvedi se regulira biljkama: Arjuna, Ashwagandha, Punarnava, Gotu Kola, Guggulu i njihovim kombinacijama, zbog blagotvornog utjecaja i na ovaj zdravstveni problem. Kroničnih i iznenadnih stresova ne manjka pa se danas s tlakomjerom “druži” sve više ljudi, bez obzira na životnu dob. Čak i tinejdžeri pa i osobe prirodno sklonije nižem krvnom tlaku. Zato se kod hipertenzije najčešće preporučuju i ayurvedske biljke koje doprinose umirenju živčanog sustava poput Brahmija.

Mješavinu najcjenjenijih ayurvedskih biljaka koje pomažu u regulaciji krvnog tlaka i općenito podržavaju zdrav rad srca i krvnih žila, zbog ovoga smo trenda u AyuGardenu “pretočili” u proizvod AyuHeart. U miksu su i Guduchi te Amla koji su se u ayurvedskoj praksi također pokazali učinkovitima pri ublažavanju simptoma hipertenzije, ali i  prevenciji. Ujedno i biljke Triphale jer se i kao zaseban proizvod, odlično pokazala i kao pomoć pri normalizaciji krvnog tlaka kad se koristi duže vrijeme.

Prema Ayurvedi, krvni tlak “skače” povremeno ili kronično zbog disbalansa Vata doše. Upućuje na važnost promjene načina života i prehrambenih navika, uz redovito uzimanje ayurvedskih biljnih pripravaka za podršku organizmu u održavanju zdrave razine krvnog tlaka. Svakako usmjerava i na yogu u čijoj riznici postoje čak i posebne mantre za ovu vrstu zdravstvenog problema.

Dijetalna bi prehrana trebala prevladavati, uz redovito korištenje cimeta, peršina, češnjaka, đumbira, bosiljka, meda, lubenice… Sok od cikle smatra se jednim od boljih izbora u tu svrhu jer ima potencijal znatno sniziti krvni tlak otprilike kroz tri sata. Korisni su i napitci na dnevnoj bazi poput sokova od rajčice (bez soli), nara, grejpa, bobičastog voća (borovnice, maline, jagode, brusnice), suhih šljiva, čaj od hibiskusa, obrano mlijeko… Općenito, namirnice s visokim udjelom kalija, kalcija i magnezija.

Piše: Eleonora Dukovac, savjetnica u AyuGardenu

Odgovori