CategoriesBlog Dnevni rituali

Mlijeko s kurkumom i gheejem za jaku energiju

close up shot of hot beverages on a table

Stres u kombinaciji s hladnoćom, nije dobitna kombinacija za opće energetsko stanje i imunitet. Jednostavna i potpuno prirodna “energetska bomba”, uvijek, a posebno tijekom zime –  mlijeko je od kurkume s gheejem. Pije se ujutro samostalno ili kao dio laganog doručka, ali i tijekom prijepodnevnog ili poslijepodnevnog pada energije. Jača probavnu vatru i umanjuje utjecaj Vate koja u zimsko vrijeme lako izlazi iz ravnoteže.

 Zato je, specifično dominantnim Vata tipovima, ali i svakom suvremenom čovjeku, odličan izbor za zdravu fizičku i mentalnu aktivnost. Preporučljivo  svima koji trebaju održivu energiju i hranu ujutro – bez isušujućeg djelovanja kofeina, pošto je napitak izvrsna alternativa kavi.

Zagrijavajuća energija kurkume, u kombinaciji hladne snage mlijeka i gheeja pretvara ga u snažan energizirajući napitak koji podržava probavnu vatru, ojačava tkiva i održava mentalnu oštrinu.

Namirnice koje su vlažne, guste, glatke i teške (poput gheeja ili kokosovog mlijeka) pomažu ublažiti utjecaj Vate i ublažavaju stres. Kao zagrijavajući začini mogu se dodatno koristiti i đumbir, kim, kardamom, klinčić, muškatni oraščić, cimet, ali i Ashwagandha. Dodavanjem Ashwagandhe u mješavinu mlijeka s kurkumom i gheeja, dodatno se pojačava njezino djelovanje: posebeno kod ublažavanja stresa i regeneracije stanica, pošto tad pojačano dolazi do dubokih tkiva. Uz svojstva gheeja koji ih ima sposobnost hraniti i pomladiti.  

Za one koji ne koriste ili teže podnose ghee, mogu ga zamijeniti kvalitetnim kokosovim uljem. Prema osobnom izboru, slobodno se može koristiti bilo koje mlijeko ili mliječna alternativa. No, s kokosovim mlijekom dobiva se ipak najkremastiji i najukusniji konačan proizvod koji nije “pretežak”.

Recept:

1 ¼ šalice organskog kokosovog mlijeka

1 žličica gheeja

1 žličica kurkume

Prstohvat cimeta u prahu

U malom loncu, na srednje jakoj vatri, zagrijati mlijeko, ghee i  kurkumu, uz blago miješanje. Maknuti s vatre kad krene para, a na rubovima počinju pojavljivati mali mjehurići. Napitak izliti u visoku šalicu, a prema želji može se dodatno pomiješati aparatom za pjenjenje kako bi se dodatno proželi sastojci i postigla dodatna tekstura.

Vrh pospite cimetom i odmah uživajte!

A za one s posebnom brzinom življenja, preporučujemo Zlatno mlijeko od Kurkume:

Odgovori