CategoriesBlog Dnevni rituali

Ayurvedske proljetne rutine

Flowers in the spring season;

Dok prelazimo iz mračne zime u svjetlo proljeća, odbacujemo mnoge aspekte svojega “zimskog kaputa”. Tijekom nadolazećih mjeseci svojem organizmu valja omogućiti regeneraciju i obilje kakvo donosi i sama priroda. Počastiti svoje tijelo i um tako što ćete ih dobro hraniti, disati punim plućima i uživati. U novim bojama i osjećaju novih početaka. Kao i uvijek –  uz osluhivanje svojega tijela jer je naš najbolji učitelj!

Ayurveda počiva na pronalaženju ravnoteže: bogatom riznicom znanja omogućuje mikrokozmosu svake osobe usklađivanje s vanjskim okružjem. Život u skladu s godišnjim dobima, jedan je od najboljih načina za podršku zdravlju i sveopćoj dobrobiti, pomažući uravnotežiti imunološki sustav, probavne puteve i došu svake osobe: Vatu, Pittu i Kaphu.

Baš kao što svatko ima dominantnu došu, tako i svakim dobom dana i godišnjim dobom, upravlja određena doša. Proljeće je usko povezano s Kaphom, njezinim kvalitetama vlažnosti, težine, tromosti, ali i letargije. Ujedno je  povezano i s elementima zemlje i vode. Nije zato slučajno što, primjerice, alergije postaju očitije u ovo doba godine, a ljudi općenito osjetljiviji na pojačano stvaranje sluzi u dišnim putevima. Uz alergije i dišne puteve pune sluzi, potencijalni znakovi “neravnoteže” uključuju i gubitak apetita ili letargiju. U slučaju ičega od navedenog, ayurvedska proljetna rutina može biti od velike pomoći.

  1. U dobu kad život cvate svuda oko nas, sjajno je buditi se s izlaskom sunca, makar i kratko dio jutra provesti u šetnji, udišući duboko svježi zrak izlažući oči blagotvornom jutarnjem svjetlu. Kako se količina dnevnog svjetla povećava, idealan je to način za ublažavanje osjećaja tromosti, podizanja razine energije i resetiranje tjelesnog sata. Tijekom proljetne Kapha sezone ne preporučuje se drijemanje tijekom dana, jer može povećati tromost i onemogućiti dobar san.
  2. Kao dio jutarnje rutine, ayurvedska tradicija uključuje peeling tijela. Prvenstveno zbog ojačavanja cirkulacije, poboljšavanja energije, a naravno i uklanjanja mrtvih stanica kože.
  3. Samomasaža ayurvedskim uljima još je jedan važan aspekt Ayurvede i u proljetno vrijeme. Obzirom da ovo doba godine već naginje ka pojačanoj masnoći i vlažnosti tijela, važno je pažljivo odabrati. Za preporuku su ayurvedska ulja: Shatavari, Moringa, Gotu Kola i Brahmi.

Dobrodošla su i lagana ulja poput bademovog ili od sjemenki grožđa te eterična ulja od đumbira, crnog papra, limuna, bergamota, grejpa ili klinčića. Posebno onima dominantne Kapha doše mogu pomoći u jačanju cirkulacije i raspoloženja tijekom proljeća.

  • Detoks je sinonim proljetnog vremena, idealnog za čišćenje i prema Ayurvedi. Upravo u ovo doba godine, tijelo je najspremnije otpuštati toksine i druge viškove, pojačano razgrađivati masti…  Iako su mnogi  možda već i pokušali novogodišnju “detoksikaciju”, vjerojatno su uočili da im teže ide. Smatra se kako nije niti neophodna pošto tijelo zapravo treba hranu i povlačenje tijekom zimskog Vata vremena. Uz lakšu, biljnu hranu i veću aktivnost, puno zdravih napitaka, proces detoksa dobro je dodatno dubinski potaknuti ayurvedskim biljkama.
  • I dodavanjem raznih začina u hranu i napitke, svakodnevno se i na jednostavan način također može pospješiti detoks. Biljke poput đumbira, pippalija (dugi papar), kumina, korijandera i komorača vrlo su korisne, a mogu se napraviti i u čaju. Posebno učinkovit čaj za ublažavanje težine i nadutosti nakon obroka, spravlja se mješavinom cimeta, crnog papra i đumbira.
  • U ovo doba godine valja izbjegavati tešku i masnu hranu. Ayurveda ne preporučuje jako kiselu, slatku i preslanu hranu pošto ovakvi okusi “provociraju” Kapha došu. Isto i hladna pića i mliječni proizvodi pa ih je također dobro izbjegavati. Favoriziraju se namirnice gorkastog, ljutkastog i oporog okusa, poput limuna, tamnog lisnatog povrća, čilija, češnjaka, mahunarki, rotkvica i bobičastog voća. Mnoge od ovih namirnica upravo ulaze u sezonu, pomažu detoksikaciji tijela, potiču probavu i metabolizam te “suše” višak masnoća. Za balansiranje Kapha energije tijekom proljeća, preporučljiva je i konzumacija meda koji pruža efekt “grijanja” u tijelu, jer pojačava probavnu vatru – Agni. Na dnevnoj bazi dobro je popiti šalicu tople vode sa žličicom meda.
  • Pomoć u ublažavanju osjećaja tromosti svakako je i Hatha yoga. Balansirajući Kapha položaji koji zagrijavaju i povećavaju energiju svakako je Pozdrav suncu te yoga položaji poput Navasane. Odličan su stimulans kao i Pranayama tehnike poput Surya Bhedane (disanje na desnu nosnicu). Meditacija je uvijek dobrodošla.
  • Vrlo jaka detoksikacijska praksa, na Zapadu još uvijek nedovoljno zastupljena, jest Panchakarma – “pet radnji”.  Snažan je to ayurvedski program pročišćavanja koji se od davnina provodi u svrhu detoksikacije i pomlađivanja tijela i svakako je za preporuku pod vodstvom kvalificiranog ayurvedskog liječnika ili terapeuta. Uz to, proljetno čišćenje može se sastojati i od mono dijete Kitchari, trodnevnog čišćenja sokovima, povremenog posta, izbacivanja šećera i prerađene hrane, suzdržavanja od grickanja između obroka, smanjenja kofeina…

Piše: Eleonora Dukovac, savjetnica u AyuGardenu

Odgovori