CategoriesBlog Izdvojeno

“Kraljica cvijeća” za doše sreća

red roses

 Ruža je drevni simbol izražavanja ljubavi, zahvalnosti, naklonosti… Odavna je pomagala ljudima u uzdizanju plemenitih, ljubavnih osjećaja prema sebi i drugima. I danas obilato njeguje, liječi, obogaćuje najljepše životne trenutke. Kraljica cvijeća opojnoga mirisa i izgleda, saveznica je svim došama u specifičnim ayurvedskim pripravcima i kozmetici.

Ljepoti i mirisu, esencijama ovoga cvijeta, pridodaju se i afrodizijačka svojstva u kojima specifično uživaju ljubavnici za jačanje romantike i strasti. Zato je i proslava Valentinova prvenstveno u znaku Ruže.

Ayurveda tisućama godina Ružu i njezine pripravke koristi za dobro raspoloženje,  umirenje uma, emocija, srca. Višenamjenska je ayurvedska riznica koja prvenstveno uzdiže srce i općenito je blagotvorna za tijelo i duh pa je neizostavan sastojak mnogih rasayana (ayurvedske biljne mješavine za dugovječnost i snažno zdravlje).

Točnije, pomaže balansu Sadhaka Pitte (Pitta subdoša) koja upravlja emocijama i njihovom utjecaju na srce – instantno ju umiruje. Bogato se koristi u ayurvedskoj kozmetici: esencija ruže prodire u svih sedam dhatusa (tjelesnih tkiva) pa se koža brzo oporavi, bljesne i nestaje sindrom tzv.“umorne kože“. Sve zahvaljujući najdubljoj njezi koja donosi i pozitivne emocije.

Ujedno i zbog blagotvornog djelovanja i na Ranjaka Pittu (subdoša Pitte) koja upravlja funkcijama jetre i bojom krvi. Korištenjem kroz duže vrijeme, ruža će tako umiriti pretjeranu vrućinu u krvi čija posljedica mogu biti i crvenilo kože, ekcemi, akne…Koriste ju zato i osobe sklone crvenilu očiju, žene se neredovitim mjesečnicama, a njezina blagotvornost pokazala se i pri rješenju problema s vrtoglavicama i glavoboljama izazvanim Pitta poremećajima; kod grlobolja i problema s krajnicima… Sastojak je i rasayana kojima se pomaže pri raznim psihičkim problemima. Postoje stotine sorti divljih i kultiviranih ruža, no, u Ayurvedi je među najcjenjenijima Rosa Centifolia- „Shatapatri“,  što i u prijevodu s latinskog znači „stotinu latica“ . Ruža je pogodna za sve doše: Vatu, Pittu i Kaphu.

VATA

Nježan, slatkast i umirujuć miris ruže pomoći će pri Vata disbalansu: smanjivanju osjećaja nervoze, anksioznosti, umora i brige. Posebno onima koji provode besane noći, preporučljivo je ružinom vodicom prije spavanja poprskati jastuk, stopala i lice za umirenje. Organskim eteričnim uljem ruže može se natopiti vatica i držati  kod uzglavlja. Ukoliko se ružinom vodicom poprska lice i dekolte ili nanese Serum  i organska krema Ruže, koža prima zaštitnu cvjetnu barijeru za spriječavanje gubitka vode, uz dubinsku njegu suhe kože koja je rezultat disbalansa Vata doše. Ruža, naime, sadrži i antioksidanse polifenole, zaštitnike kože od slobodnih radikala koji iscrpljuju kolagen. Tome su Vata tipovi posebno podložni.

PITTA

Iako ruža i njezini pripravci pogoduju svim došama, najpreporučljivija je Pitti. Uz svojstva kojima otvara srce i um, važna je zbog već spomenutog balansiranja njezine vatre. Ljudi dominantne Pitta doše, njezinu neravnotežu, među ostalim, mogu osjetiti po naletima ljutnje, iritacija, kriticizma… Na koži se pokazuje kroz naglašeno crvenilo, preosjetljivost kože s crvenim mrljama pa i ozbiljnijim upalnim procesima. Već s udahom mirisa „Kraljice cvijeća“, nervni sustav se počinje opuštati, a koža umiruje. Ipak,  kontinuirani tretman kozmetičkim preparatima od ruže, donijeti će trajnije umirenje crvenila i upala kože. Pittama se preporučuju i čajevi od ruže.

KAPHA

Preparati s ružom blagotvorni su na specifičan način teškoj, vodenoj prirodi Kapha doše: pri pojavi viška sluzi u respiratornom traktu i sinusima, ali i kod začepljenja protoka drugih tjelesnih tekućina. Ayurveda preporučuje inhalacije i vruće kupke s  organskim ružinim esencijama i laticama. Ovoj dominantnoj doši, ruža isto donosi dobro raspoloženje, ali i oslobađanje od osjećaja usporenosti i bezvoljnosti. Organska kozmetika s ružom posebno je dobrodošla Kapha tipu kože kojoj  smanjuje pretjerano stvaranje masnoće i donosi učinak zatezanja. Kako ružine esencije sadrže i antibakterijska svojstva, djelovati će na upalne procese kože, ujedno će dubinski čistiti i otvarati pore, što je Kapha tipovima itekako dobrodošlo.

Piše: Eleonora Dukovac, savjetnica u AyuGardenu

Odgovori