CategoriesBlog

Dnevnom rutinom do zdravog sna

alone bed bedroom blur

Nesanica postaje sve učestaliji i rasprostranjeniji problem suvremenog čovjeka. A bez zdravog spavanja, nema niti zdravog tijela, stabilne psihe, snage za dan. Za normalno funkcioniranje duboki je odmor neophodan, točnije regeneracija kakva se postiže upravo tijekom spavanja. Ipak, koliko god umorni legli na počinak, mnogi svejedno ne mogu zaspati. Drugi se, pak, bude u sitne sate i muče se ne bi li iznova uspjeli zaspati.

Prema Ayurvedi, zdrav san predstavlja uravnoteženo funkcioniranje Kapha doše – kad je izvan balansa, ostale doše “oduzimaju” noćni odmor. Tzv. Vata tipu nesanice posvjedočiti će ljudi koji se prevrću po krevetu u nemogućnost da zaspu, uz bujice nemirnih misli… Od Pitta tipa insomnije pate osobe koje se bude umorne, ili im je san isprekidan, a noći u znaku neugodnih senzacija u tijelu poput ubrzanog ili isprekidanog rada srca. Javljaju im se i emocionalne bure poput ljutnje, tuge, straha…

Kad nesanica potraje kroz duža vremenska razdoblja, znači da postaje kroničan problem i izgledno je da će se odraziti na kompletno zdravlje. Ayurveda uzroke vidi u dubokom disbalansu, odmaku od zdravih rutina i kvalitete življenja pa i ovom problemu pristupa cjelovito-holistički.

Poremećaji spavanja, prema ovom učenju, dolaze najčešće od neuredne, a tako i nekvalitetne dnevne rutine: pretjerano i predugo se radi, na počinak odlazi prekasno s napetim živčanim sustavom, burnim mislima, potisnutim emocijama, uzbuđenjima…Hrana se koristi tek kao sredstvo udovoljavanja osjećaju gladi. Nekvalitetna je i neredovita, često tek “uz put”… A bez zdrave dnevne rutine, nema balansa tijela niti uma, normalnog funkcioniranja doša, što je jedini i ispravan način za uspostavljanje regularnog ciklusa spavanja i buđenja. Ayurvedski pristup dnevnu rutinu ističe iznad svega: nastojati odlaziti na spavanje i ustajati se u isto vrijeme (idealno 22 sata, s buđenjem u 6 sati), pa i konzumirati obroke u isto vrijeme – u miru i svjesnosti.

Nesanica doprinosi nagomilavanjau toksina u organizmu, jer tijelu je uskraćeno osloboditi ih se prirodnim, zdravim mehanizmima. Uslijed neurednog načina života, toksini su ionako već doprinijeli i nesanici pa se još dodatno akumuliraju u zgužvanim plahtama. A upravo nagomilane nečistoće u organizmu, Ayurveda drži kao ključan okidač za većinu kroničnih zdravstvenih problema, među kojima je i nesanica. Akumulirani toksini remete biokemiju tijela, metabolizam, uključujući i funkciju spavanja i plodno su tlo za druge zdravstvene tegobe. I kad je nesanica u pitanju, ayurvedski pristup uključuje obvezno detoksiciranje organizma kao doprinos balansu doša. U cilju detoksa preporučuje i klistir (Vasti).

Pri tome, prehrani se pridaje veliki značaj pošto su zdrava probava i metabolizam i u svijetu Ayurvede ključni za zdravlje na svim razinama. Specifično nesanicu i prehranu drži vrlo intimno povezanima. Za sve one koji žele zdravo spavati, nije preporučljiva iznimno hladna, suha, pržena i jako začinjena hrana. Uravnoteženi ručak spravljen od kvalitetnih namirnica trebao bi biti najobilniji obrok u danu kojega bi trebalo pojesti kroz podne kada su probavne vatre prirodno najjače, a smanjuju se prema kraju dana. Valja izbjeći ili barem kontrolirati konzumaciju kave, čajeva s teinom i šećera pošto imaju tendenciju prestimulirati živčani sustav.

Za miran san važno je općenito mijenjati životni stil, podržati ravnotežu na svim razinama, u tijelu, Umu i Duhu. U tom procesu i pripomoći sebi i specifičnom kombinacijom ayurvedskih biljaka. Uz to, prije spavanja dobro je popiti šalicu toplog mlijeka: kravljeg, kozjeg, bademovog, po mogućnosti, uz dodatak muškatnog oraščića.

U dnevnu rutinu valjalo bi uvrstiti i fizičku aktivnost, yogu, meditaciju, a povremeno i ayurvedske masaže poput Shirodare, Abhyanghe, ali i samomasaže toplim ayurvedskim uljima prije odlaska pod tuš. Još bolje, u kupku obogaćenu eteričnim uljima opuštajućeg učinka, prije odlaska na počinak.

Za zdravo spavanje, Ayurveda važnim ističe izbjegavanje gledanja u ekrane (TV, mobitel, laptop), specifično nakon 20 sati, kako bi se oči i živčani sustav počeli umirivati. Općenito, izloženost električnoj energiji koja, specifično u to vrijeme, doprinosi disbalansu Vata doše i nesanici.

Piše: Eleonora Dukovac, savjetnica u AyuGardenu

Odgovori