CategoriesBlog

Ublažavanje cisti i mioma ricinusovim uljem

Zdravlje ženskog reproduktivnog sustava izuzetno je osjetljivo i vrlo važno. Podosta žena, najčešće onih u dobi od 30 do 55 godine, susreće se s problemima cisti i mioma, uzrokovanima hormonalnom neravnotežom. U Ayurvedi oni su poznati pod nazivom “granthi” ili “arbuda” i nastaju zbog neravnoteže Kapha doše. Ova neravnoteža uzrokuje daljnji disbalans, u Vata i Pitta došama. Nakupljeni toksini (nepravilan rad Kaphe) djeluju na Vata došu (zadužena za cirkulaciju i eliminaciju) što rezultira neredovitim krvarenjima i pritiskom u donjem dijelu trbuha. Narušena Pitta očituje se u preobilnim krvarenjima i usporenoj probavi.   

Ciste na jajnicima nastaju unutar samih jajnika za vrijeme ovulacije, ispunjene su tekućinom i većina ih je bezopasna.

Miomi su dobroćudne izrasline u maternici, uglavnom sporo rastu ili uopće ne rastu i čest  je slučaj da ih bude dva ili više. Njihov rast uzrokovan je estrogenom, pa se njegovim smanjenjem, nakon menopauze, i miomi sami smanjuju. Mogu uzrokovati pojačano krvarenje, osjećaj boli, učestalo mokrenje, nelagodu tijekom spolnog odnosa i dr.

Za tretiranje cisti i mioma važna je pravilna Kapha prehrana, adekvatna tjelovježba, a značajna pomoć je i terapija toplim kompresama od ricinusovog ulja.

Ricinusovo ulje izvrstan je prirodni analgetik, ublažava bol. Umiruje nervni sustav i dubinski opušta organizam. Kod problema s cistama (grudi, jajnici…), miomima, čirevima, i ostalim izraslinama unutar tijela, preporučuju se svakodnevni oblozi od Ricinusovog ulja na mjesto na tijelu koje želimo harmonizirati. Ublažava menstrualne bolove, abdomenalnu bol i nelagode, te konstipaciju.

Prije kompresa, preporučujemo napraviti kratku (samo)masažu abdomena, ricinusovim uljem, s blagim pritiskom vrhova prstiju, kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu.

Kako pripremiti i aplicirati tople komprese od ricinusovog ulja:

Ovisno o površini koju tretiramo potrebno je pripremiti odgovarajuću veličinu pamučne krpice ili platna. Dobro je da se radi o debljem sloju kako bi kompresa mogla upiti više ulja. Na središnji dio, otprilike 1/3 ukupne površine komprese, staviti ricinusovo ulje. S obzirom na njegovu gustoću trebat će pričekati jedno vrijeme da se upije. Potom pažljivo trakom oblijepiti rubove, kako ulje nebi curilo. Prilikom stavljanja komprese prekriti je prozirnom folijom.

Kompresu staviti na donji dio trbuha (područje maternice i jajnika), a na nju topli termofor ili nešto što će pomoći u grijanju ulja (može biti i topli ručnik). Idealno je ovaj postupak ponavljati 2-3 x dnevno po 20 minuta, u kontinuitetu barem mjesec dana.

Uz ove tretmane Ricinusovim ulje, a u svrhu cjelovitog pristupa terapiji, za ublažavanje cisti i mioma preporučujemo KANCHANAR GUGGULU, te AYUWOMAN mješavinu za balansiranje hormona Žene.

Nakon što kompresu uklonimo s tijela, samo je preklopimo, jer istu možemo koristiti i više puta (4-3x) uz dodavanje ricinusovog ulja, nakon što primijetimo da se središnji dio osušio.

Piše: Kristina Panić, savjetnica u AyuGardenu