CategoriesBlog

Zašto je AyuWoman mješavina idealna za zdravlje žene?

Svjesne smo koliko je žensko tijelo kompleksno i veličanstveno, zar ne? Zamislite proizvod koji bi na najljepši, najnježniji, najprirodniji način ciljano bio podrška zdravlju žene! I to ženama svake dobi i u svim fazama ciklusa.

Kombinacija najcjenjenijih ayurvedskih biljaka, njih pet moćnih i veličanstvenih, za zdravlje žene i za podršku hormonalnoj ravnoteži žene, sljubila se u AyuWoman mješavini. To su: Shatavari, Musta, Vidari Kanda, Guduchi, Kurkuma.

U ovom blogu pišemo o manje poznatim: Musti i Vidari Kanda

Musta, latinski Cyperus rotundus–Rhizoma(Cyperaceae)

Musta je podrška zdravom, redovitom i balansiranom menstrualnom ciklusu. Harmonizira sve tri doše, i osigurava zdravu energetsku protočnost u području zdjelice. Balansira emocije, osobito prije i za vrijeme menstrualnog ciklusa, također i za vrijeme menopauze. Povoljno djeluje na metabolizam i čišćenje organizma od toksina.

Raste kao malen aromatični gomolj i obično se nalazi uz rijeke. Voli vlažne uvjetima i stoga je vrlo dobar u njihovom tretiranju zbog svojih aromatičnih, isušujućih, antispazmatskim svojstvima za ginekologiju i probavu.

Djelovanje Muste:

Probava

Regulira poremećenu probavu, proljev, grčeve, nadutost. Njegovo antispazmodičko djelovanje

liječi bolove u crijevima. Kada se koristi u visokim dozama, koristi se za tretiranje Candide albicans i parazita. Kada se koristi u niskim dozama, uravnotežuje Vatu i potiče probavu bez pogoršanja Pitte.

Ginekološki

Jedna od najboljih biljaka za menstrualni ciklus, jer regulira Pittu i protok Vate u Apanaksetri (prebivalištu apana vayu u donjem dijelu trbuha). Ovo pomaže da se apana vayu spusti. Znanstveno je potvrđeno je da musta sadrži fitoestrogen, pa je učinkovita tamo gdje su znakovi visokog estrogena: kod natečenih grudi, boli, kod obiteljske anamneze raka dojke, kratkog ciklusa. Blagotvorna je za glatke mišiće u maternici i korisna kod PMS-a s nadutošću, bolovima, iritacije, depresije. Zbog učinaka na rasa dhatu, smatra se korisnim za pročišćavanje i podršku majčinom mlijeku.

Jetra

Kao jedan od glavnih stimulansa za Pittu, ima učinak na jetru i može pomoći kod oslobađanja žuči, metabolizma hormona, hemoglobina i masti. Mustin učinak hlađenje na rakta dhatu može biti od koristi kod upalnih kožnih problema kao što su ekcem i svrbež.

Temperatura (vrućica)

Liječi sve uzroke vrućice: nizak agni, ama i višak pitte u rasa dhatu. Njegov dijaforetski učinak može biti vrlo koristan za čišćenje ame i viška topline iz plazme i krvi, također ispravlja probavnu vatru.

Ukratko, dobrobiti Muste:

 • balansira emocije, osobito prije i za vrijeme menstrualnog ciklusa te u vrijeme menopauze
 • osigurava zdravu energetsku protočnost u području zdjelice
 • potiče probavu i probavljanje neprobavljene hrane
 • uklanja toksine
 • ublažava crijevne grčeve i bolove
 • pomaže kod formiranja stolice, zaustavlja proljev
 • smanjuje procese nakupljanja u tijelu
 • zaustavlja svrbež
 • blagotvorno djeluje na kožne bolesti
 • pročišćava majčino mlijeko
 • ublažava temperaturu

Vidari Kanda, latinski Pueraria tuberosa–Radix (Fabaceae) nutritivni je tonik, osobito za repreduktivni sistem. Jača plodnost, vitalnost, te je podrška zdravom menstrualnom ciklusu.

Djelovanje Vidari Kande:

Mokraćni sustav

Kod bilo kojeg poremećaja urinarnih kanala Vidari se može uzeti u obzir za uklanjanje upale i suhoće mokraćne cijevi, mjehura i bubrega. Posebno djeluje na Pittu i Vatu u donjem dijelu trbuha.

Dojenje

Izvrsna biljka za povećanje proizvodnje majčinog mlijeka jer izravno tonizira rasa dhatu i stanyavahasrotas. Također koristi majci nakon poroda, jačajući snagu i energiju.

Pomlađivanje

Pomaže kod povećane Vate, osobito tijekom rekonvalescencije i starosti. Također se koristi za povećanje plodnosti, reproduktivne esencije i proizvodnje sperme.

Pluća

Vrlo učinkovit za ublažavanje kašlja i čišćenje sluznice. Njegovo svojstvo hlađenja pomaže u smirivanju upale grla

Ukratko, dobrobiti Vidari Kande:

 • jačanje, nutritivni tonik, rasayana (pomlađivač)
 • odličan za reproduktivni sistem: jača plodnost i djeluje kao afrodizijak
 • podrška zdravom menstrualnom ciklusu
 • povećava količinu majčinog mlijeka
 • blagotvorno djeluje na grlo
 • poboljšanje tena
 • diuretik

Shatavari u doslovnom prijevodu s Sanskrita znači “Žena s stotinu muževa”. Kao što mu i samo ime govori Shatavari je najbolji tonik za ženski reproduktivni sistem. U Ayurvedskim knjigama stoji da Shatavari balansira hormone tijekom svih faza ciklusa žene, doprinosi ublažavanju PMSa, isto tako odlično ublažava i simptome perimenopauze i menopauze. Ova je biljka ženski reproduktivni tonik, Ayurveda potvrđuje izuzetno blagotvorno djelovanje Shatavaria na maternicu, jajnike te reproduktivni sustav u cijelosti. Smatra se da ublažava urogenitalne upale i probleme, te potiče plodnost i libido. Djeluje kao afrodizijak.

Guduchi (Božanski nektar), više informacija OVDJE.

Kurkuma, više informacija OVDJE.

Piše: Kristina Panić, savjetnica u AyuGardenu