CategoriesBlog

Zašto je važno koristiti PRIRODNE dezodoranse

Znojenje je važan proces za tijelo i to zato što je potpuno prirodan mehanizam hlađenja organizma. Mnogi ne znaju je da je sam znoj zapravo potpuno bez mirisa. Tek razgradnja bakterija uzrokuje razvoj neugodnog mirisa. Količina znojenja ovisi o različitim elementima; od vanjske temperature do temperature tijela, količine stresa, bolesti… Pretjerano znojenje u normalnim uvjetima zapravo je disbalans, poznat kao hiperhidroza (patološko znojenje). Potreba da reguliramo količinu znojenja i neugodne mirise, u današnje vrijeme je potpuno normalna. No, blokiranje proizvodnje znoja antiperspirantom može dovesti do povećane proizvodnje znoja u drugim područjima, a i do ozbiljnijih problema.   

Dezodoransi i antiperspiranti

Već se nekoliko desetljeća, skreće pozornost na mogućnost štetnog utjecaja na zdravlje, a tiče se nekih od sastojaka koji se nalaze u dezodoransima i antiperspirantima. Pri tome se uglavnom misli na same antiperspirante, aluminij i parabene.

Dezodorans kontrolira i smanjuje tjelesni miris minimalizirajući rast bakterija, dok antiperspirant kontrolira znojenje i sastoji se od aluminijevih soli. Antiperspiranti formiraju čep unutar žlijezda znojnica i tako sprječavaju izlučivanje znoja.

Nekoliko studija provedenih u 60-ima i 70-ima ukazalo je da se aluminij koji se nalazi u antiperspirantu može povezati s Alzheimerovom bolesti. Aluminij je zaista pronađen u mozgu oboljelih od Alzheimerove bolesti, no znanstvenici još uvijek ne znaju je li to posljedica izlaganja aluminiju ili posljedica same bolesti.

Iako se dosta sumnjalo na povezanost raka dojke i moguću uzročnost s navedenim elementima, ista zapravo nije dokazana. Neke su studije otkrile kako žene koje koriste aluminijske proizvode imaju veću koncentraciju aluminijskih čestica u tkivu dojke.  

Parabeni

Parabeni se dodaju mnogim proizvodima: od onih za kosu, losionima za tijelo, kozmetici i konzervansima za hranu, jer produljuju rok trajanja samog proizvoda. To je ujedno i najjeftiniji oblik kemikalije koji se koristi u tu svrhu.

Njegova glavna karakteristika je da oponaša  estrogen, čime može poremetiti rad hormona i povećava rizik od raka dojke i poremećaja reproduktivne funkcije. Dobro je spomenuti činjenicu da se u jednoj petini slučajeva raka dojke, on nalazi u gornjem kvadrantu dojke, tj. području koje je najbliže pazuhu.

Žene su izloženije endokrinim disruptorima poput izvjesnih ftalata jer češće koriste kozmetičke i higijenske preparate koji ih sadrže.

Za mlađe žene to znači povećan rizik narušenih funkcija za reproduktivno zdravlje, a za starije povećan rizik prerane menopauze i dobivanja na težini.

Prirodni dezodoransi

Potpuni prestanak korištenja dezodoransa ili antiperspiranta može stvoriti plodno tlo u području pazuha za prekomjerni rast bakterija i gljivica što vodi do intenzivnijeg mirisa znoja. To možemo izbjeći redovitom higijenom te nošenjem šire pamučne odjeće ili korištenjem prirodnih dezodorana.

U prirodnoj kozmetici postoje brojni prirodni aktivni sastojci koji nas mogu održavati suhima i mirisnima: prirodni maslaci, škrob, eterična ulja, hidrolati, soda bikarbona…

Prirodni dezodoransi također mogu biti u različitim formama, kao deo kreme ili rolloni.

AyuGarden prirodni rollon dezodoransi NE zaustavljaju prirodni proces znojenja, no čine ono najvažnije, vrlo učinkovito neutraliziraju neugoadan miris. Upravo to je iznimno bitno – ne zaustavljati prirodni proces znojenja i ne začepiti pore što može biti iznimno štetno i opasno. Znojenje je prirodan proces putem kojeg se tijelo, među ostalim, čisti i hladi. AyuGarden prirodni dezodoransi dopuštaju koži i tijelu da diše, ne koče njegov prirodni ritam i energetski protok, dopuštaju da se znojite ali bez mirisa.

Zdravi razum

Ako već toliki niz godina postoji argumentirana sumnja na štetnost određenih sastojaka i proizvoda koji ih sadrže na naše zdravlje, pa makar za neke još i ne potpuno dokazana, čemu ulaziti u rizik, kada s druge strane imamo PRIRODNE proizvode koji tih rizika uopće nemaju.

Poslušajmo zdravi razum i njegujmo svoje zdravlje.

Piše: Kristina Panić, savjetnica u AyuGardenu

Edukacija:

Započeli su upisi za novi ciklus AYURVEDSKE EDUKACIJE: OSNOVE AYURVEDE I NAPREDNI.

Prijave i sve informacije ovdje: https://www.ayugarden.com/ciklus-ayurvedskih-webinara-za-harmonican-sretan-i-uravnotezen-zivot