CategoriesBlog

Oblozi od ricinusovog ulja

Ricinusovo ulje je prirodni proizvod koji se dobiva prešanjem sjemenki ricinusa. U Ayurvedi se koristi u različite svrhe. Ricinusovo ulje je izrazito važno u ayurvedskim procesima čišćenja “panchakarmi”. Učinkovito je u eliminiranju nakupljenih toksina (ame), što je vrlo važno za postizanje tjelesnog balansa i općeg zdravlja. Upotrebljava se za liječenje akni, ekcema i dermatitisa, smatra se da potiče rast kose i jača njen korijen. Jedna od zastupljenijih metoda korištenja ricinusovog ulja za liječenje problema s probavom, jetrom, bubrezima i limfnim sustavom te kroničnih bolova, je korištenje obloga od ricinusovog ulja.

Oblozi od ricinusovog ulja su jednostavna, ali vrlo učinkovita metoda poticanja cirkulacije, smanjenja upala, ublažavanja bolova kao i za poticanje izbacivanja toksina iz tijela. Postavljanjem obloga na određene dijelove tijela, poput trbuha ili jetre, tijelo se potiče na izlučivanje i čišćenje, te se poboljšava protok krvi i limfe. U području nižeg abdomena učinkovito olakšava menstrualne grčeve. Oblozi ricinusovog ulja također su vrlo učinkoviti u olakšavanju boli u zglobovima.

Jetra

Oblozi Ricinusovog ulja mogu pomoći u poboljšanju funkcije jetre i time općem zdravlju tijela. Koriste se za tretiranje problema s jetrom pomažući u poticanju cirkulacije krvi i limfe u jetri, čime se ubrzava izbacivanje toksina i otpadnih tvari iz tijela. Snažno protuupalno djelovanje ricinusovog ulja također smanjuje opću opterećenost organizma olakšavajući i ubrzavajući prirodno iscjeljivanje jetre.

Podrška zdravoj jetri: AyuLiver

Probava

Balansiranje probavnih vatri ili “agni” izuzetno je važno za opće zdravlje organizma. Problemi probavnih vatri, često nastaju kroz dulje razdoblje pa ne čudi da za njihov povratak u balans često treba više vremena. “Manda agni” označava usporen i oslabljen učinak probavnih vatri odnosno neučinkovit metabolizam. Oblozi ricinusovog ulja, poticanjem cirkulacije i rada probavnih organa učinkovito pomažu u liječenju ovakvih stanja. “Tikshna agni”, preaktivne probavne vatre i pretjerano ubrzan probavni sustav, onemogućuju dobru apsorpcije nutrijenata, vode do opterećenja probavnih organa, ostavljajući naš organizam oslabljenim. Time otvaraju put nastanku mnogih drugih zdravstvenih problema. Oblozi ricinusovog ulja u ovom slučaju djeluju smirujuće. Pravilnim korištenjem pomažu liječiti nepredvidljive, varijabilne probavne vatre poznate u ayurvedi kao “vishama agni”.  Karakterizira je nepredvidljivi apetit, nepravilna stolica i nekonzistentna probava.

Za reguliranje probave i jačanje cijelog organizma ayurveda preporuča Triphalu.

Priprema obloga s ricinusovim uljem

Po mogućnosti bezbojna pamučna ili vunena tkanina se natopi određenom količinom ricinusovog ulja, količina ulja i veličina obloga varira ovisno o mjestu primjene. Tkaninu je potrebno oblikovati u tri sloja te na nju nanijeti ricinusovo ulje. Ricinusovo ulje ostavlja mrlje pa se preporuča pažljivo rukovanje i priprema pri izradi obloga.

Oblog je potrebno fiksirati na mjesto primjene, idealno dugom prirodnom tkaninom poput pamuka, iako se često u ovu svrhu zbog praktičnosti koristi i plastična folija.

Nakon primjene preporuča se zagrijavanje obloga bocom tople vode, termoforom ili vrućim ručnikom kako bi se pospješilo djelovanje. Oblog se treba ostaviti minimalno 45 do 60 minuta, a najbolje čak preko noći.

Oblozi od ricinusovog ulja vrlo su učinkoviti kod razbijanja grudica i nakupina u tijelu, uklanjanja ili smanjenja cisti/tumora/fibroida, koštanog trna, zatvora.

Piše: Kristina Panić, savjetnica u AyuGardenu