CategoriesBlog

U jesen bez dječjeg kašlja i šmrcanja

father teaching his son how to ride a bike

Sezona je kad su djeca sklonija prehladama i infekcijama dišnih puteva. Šmrcanje, kašljanje, povišena tjelesna temperatura, nadraženi sinusi…. Dobro poznati znakovi, uslijed oslabljenog imunološkog sustava, izloženosti tuđim infekcijama, promjenljivog vremena… Dječji imunološki sustav u razvoju je, s odrastanjem dolazi i jača otpornost na bakterijske i virusne infekcije, koju valja podržati prvenstveno prirodnim putem.

Nasya ulje se, među ostalim, u tu svrhu koristi od davnina: za prevenciju ili kad nastane problem. Namjena mu je pročistiti sinuse i dišne puteve, jer se pokazalo kako djeluje protuupalno, a ujedno poboljšava koncentraciju i memoriju, opušta i umiruje. NasyaJunior, blaža je verzija popularne Nasye, namijenjena djeci od 2 godine koja se i u praksi AyuGardena pokazala vrijednim saveznikom za njegu zdravlja dišnih puteva kod djece, specifično na prijelazu godišnjih doba. Ove ayurvedske uljne kapi za sinuse i dišne puteve, proizvodimo u Hrvatskoj, na bazi ayurvedskih biljaka organskog podrijetla Brahmi, Tulsi, Shankhpushpi, te latica crvene ruže i koromača.  Zbog iznimne potražnje, serije su uvijek svježe.

NasyuJunior idealno je koristiti uz “Bronhić” – ayurvedski balzam za lakše disanje, namijenjen djeci od 1,5 do 12 godina, ali i odrasle. Spoj je drevne ayurvedske recepture i najnovijih istraživanja francuske aromaterapije. U sastavu su ulja Gotu Kole, Brahmija, Nevena i Tulsija te čistih eteričnih ulja Tulsi, Ravensara, Eukaliptus radiate, Sibirske jele, Bijelog bora, Kajeputa, Niaulija i Palmarose. Zajedno pomažu u ublažavanju infekcija dišnih puteva, doprinose suzbijanju upale sluznice bronha i sinusa, a potiču i iskašljavanje.  

Kod svih vrsta kašlja i grlobolje, ali i viroza, prehlada, gripe, Ayurveda preporučuje Sitopaladi. Mješavina je to kardamoma, cejlonskog cimeta, bambusa i tamnog šećera koja se tradicionalno koristi za zdravlje respiratornog sustava te vitalnost cijelog organizma. Osim što umiruje sve vrste kašlja, ublažava otežano disanje, podržava prirodno oslobađanje od viška sekreta i sluzi, jača i imunitet. Od njegovog praha, jednostavno se pravi ukusan napitak ili pastile s medom. Zbog ugodnog okusa, djeca ga vole trošiti, kao i odrasli!

Ayurveda govori kako je imunitet unutarnja snaga koja proizlazi iz ravnoteže doša (Kapha, Pitta, Vata), skladnog rada probave i kompletnog metabolizma te odgovarajućeg razvoja tkiva. Imunitet dolazi iznutra — uravnoteženom prehranom, jakim metabolizmom i probavom te pridržavanjem zdravih rutina. Prevencija infekcije dolazi tako od jačanja imuniteta, što podrazumijeva jačanje probave. Smatra tako da se pospješivanjem imunološke funkcije i probave prirodnim putem, bitno može doprinijeti rješavanju uzroka problema i s dišnim putevima. Naime, zbog nepravilne prehrane i načina života, čestog uzimanja antibiotika i dr. Kapha, Pitta i Vata doša sustavno se mogu pogoršavati. Metabolička vatra je ometena, a time i imunološki sustav. Tako će, primjerice, disbalans Pitte uzrokovati upalu sluznice nosa, očiju, srednjeg uha, sinusa i ždrijela, uz porast tjelesne temperature. Sve će se ponavljati, dok se ne riješi uzrok…

Piše: Eleonora Dukovac, savjetnica u AyuGardenu

Odgovori