CategoriesBlog

Kanchanar Guggulu prijatelj hormona i limfe

woman surrounded by sunflowers

Podosta je dobrobiti zbog kojih se Kanchanar Guggulu koristi u Ayurvedi. Klasična mješavina visoko cijenjenih ayurvedskih biljaka, tradicionalno se pokazala osobito blagotvorna za zdrav rad štitnjače i limfnog sustava. U širokoj je primjeni i kod policističnih jajnika, endometrioze, neredovitih mjesečnica, tumora… Dubinski detoksicira kompletan organizam, potiče zdravo mršavljenje…

Kanchanar Guggulu već je niz godina jedan od najtraženijih proizvoda u AyuGardenu. Mnogobrojna su pozitivna povratna iskustva i kad je riječ o dugotrajnim, kroničnim zdravstvenim tegobama.

Prvenstveno se radi o ženama koje danas masovno imaju problema sa štitnjačom, u slučajevima hipertireoze i hipotireoze. Pošto Kanchanar Guggulu pomaže regulirati lučenje i rad hormona štitnjače, redovitim korištenjem ovoga proizvoda, u prosjeku kroz 3-6 mjeseci, korisnicama više nije bila potrebna niti klasična hormonska terapija koju su trošile paralelno s ovim proizvodom. Prema ayurvedskoj praksi, preporuka je nastaviti i dalje.

I s liječničkim nalazima, svjedočile su nam korisnice kojima su se ciste i miomi smanjivali, prestali rasti pa i nestajali. Ovaj proizvod, uz druge ayurvedske pripravke, koristi se i pri planiranju trudnoće. Čim su korisnice zatrudnjele, prestaju konzumirati sve ayurvedske biljke, što je važno pravilo u Ayurvedi. Povratne informacije govore nam i o stabiliziranom mjesečnom ciklusu, ublaženim endometriozama, smanjenim i nestalim oteklinama i kvržicama u dojkama i po drugim dijelovima tijela. Pa, i u slučajevima ozbiljnijih začepljenja i problema limfnog sustava…

Suvremena istraživanja pokazala su kako sastojci ovog ayurvedskog proizvoda imaju protuupalna, antitumorska, diuretička, dekongestivna svojstva koja pomažu u zdravom funkcioniranju tijela. Riječnikom Ayurvede: Kanchanar Guggulu vraća u ravnotežu Kapha došu! Kanchanar je iznimno opora biljka koja pomaže u uklanjanju vlažnih, ustajalih, duboko ukorijenjenih svojstava Kaphe. U kombinaciji s Triphalom, Gugguluom i drugim sastojcima, dobiva se formula koja snažno detoksicira i uklanja višak ove doše iz tkiva. Donosi visoke koncentracije vitamina C, željeza, kalcija, magnezija, vitamina B, kao i dijetalnih vlakana, proteina i ugljikohidrata. Bogata je bioaktivnim spojevima koji, uz već navedeno, imaju i jaka antioksidativna svojstva, a ublažavaju i bolove.

U ayurvedskoj praksi, Kanchanar Guggulu se koristi i za pročišćavanje krvi, otapanje krvnih ugrušaka. Istraživanja i studije pokazale su da kora drveta Kanchanar i Guggulu, među ostalim, sadrže i biljne steroide koji pomažu u pročišćavanju krvi i reguliranju kolesterola. Poboljšan i zdrav protok krvi i regulirani hormoni donose tako i zdrav menstrualni ciklus. Pošto stimulira lučenje hormona i njihovu ravnotežu, specifično je od koristi ženama i djevojkama sa sindromom policističnih jajnika.

Primjenjuje se i kod bolesti dišnog sustava, ali i širokog spektra kožnih problema poput akni i čireva, te za razgradnju lipoma. Pokazao se vrlo djelotvoran i kod osteoporoze pa ga Ayurveda preporučuje i za jačanje kostiju. Prirodno rastapa višak masti i u uporabi je kod pretilosti s kojom je često povezan i dijabetes, visoki krvni tlak, ateroskleroza. Preporučuje se zato i preventivno pošto potiče metabolizam i zdravu probavu – jača Agni (probavnu vatru).  Antibakterijska svojstva pomažu i kod infekcija mokraćnog sustava, korisnicima ublažava i bol i osjećaj žarenja u urinarnom traktu, pospješuje se rad bubrega. Ayurveda smatra, a pokazale su i određene studije, kako Kanchanar Guggulu pomaže i u liječenju raka dojke.

Piše: Eleonora Dukovac, savjetnica u AyuGardenu

Odgovori