CategoriesBlog Izdvojeno

Kako usporiti sijede uz pomoć Ayurvede?

Sijeda kosa dolazi preuranjeno uslijed stresa, genetike, životnog stila… No, uz pomoć Ayurvede i ovaj je proces moguće odgoditi i usporiti. Tim više, jer sijede danas već masovno imaju i vrlo mladi ljudi. Sijeda kosa sve je više posljedica neprirodnog i stresnog življenja, umjesto prirodnog procesa, nasljeđa ili bolesti. Svaka je kosa i njezina priča jedinstvena, no, postoje univerzalne ayurvedske biljke koje se i za sijede koriste od davnina. Jedna od najcjenjenijih je Bhringaraj (čita se: Bringarađ) s titulom “Kralja kose”.

Smatra se kako usporava starenje cijelog organizma, pa se zbog svoje učinkovitosti koristi, među ostalim, za kosu i kožu. Biljka broj jedan u svijetu Ayurvede za prevenciju sijedih, ćelavosti, ali i za spriječavanje opadanja kose i poticanje njezinog rasta. Najbolje ga je konzumirati i paralelno nanositi na tjeme i kosu u obliku ulja, maske, šampona.

Uz Kralja kose, za ovu namjenu idealno je koristiti i Amlu, bogatu vitaminom C, antioksidansima i hranjivim tvarima. Amla također visoko kotira i u funkciji sveopćeg pomlađivanja i preporučljivo ju je piti i nanositi na kosu i vlasište kao i Bhringaraj.

Brahmi je glasovit u funkciji opuštanja, jačanja koncentracije, ublažavanja stresa i dr, no, istodobno je na vrhu ljestvice i kada je riječ o preranim sijedima. Uz to, smanjuje suhoću i opadanje kose, jača njezin korijen.

Uz pomoć ayurvedskih tehnika, biljaka i dosljednih promjena načina života, zapravo se uravnotežuje, umiruje Pitta i Vata doša čiji se disbalans smatra uzrokom preranih sijedih, ali i ćelavosti. Za mladost kose i vlasišta, Ayurveda preporučuje zdrave rutine poput yoge, meditacije, umjerene, organske i redovite obroke uz izbjegavanje jakih začina i soli. Kao doprinos preranim sijedima, vidi u manjku kalcija, željeza, vitamina B12 i D3 pa i o tome valja povesti računa. S ranim sijedima povezuje i prekomjernu tjelesnu aktivnost, pretjerano izlaganje suncu, kronično pušenje, alkohol, “noćni život”, post, kemijske boje za kosu… Svakako im pogoduje i ljutnja, strahovi, tuge, iznenadni i stalni stresovi… Uz to, i hormonski poremećaji, uslijed problema sa štitnjačom ili jajnicima.

Piše: Eleonora Dukovac, savjetnica u AyuGardenu

Odgovori