CategoriesBlog Izdvojeno

Sok iz kamena – Shilajit

silhouette of mountains

Zovu ga još i “krv planina”, “smola minerala”… Mnogima iznenađujuće kako crna smola iz stijena, uopće može biti ljekovita? A Shilajit to jest! Ayurveda ga smatra “lijekom za sve”: najboljim unositeljem energije i nutrijenata u tijelo koji potiče zdravlje, dugovječnost i mladenački sjaj. S energijom donosi snažan imunitet, vitalnost i izdržljivost.

Mineralna tvar, nalik katranu, izbija iz stijena visokih planinskih područja i prikuplja se za čovjekovo zdravlje tisućama godina. Smolasta masa prepuna je korisnih organskih minerala, uključujući silicij, željezo, kalcij, bakar, litij, magnezij, mangan, fosfor, natrij i cink. Ujedno sadrži fulvinsku i huminsku kiselinu, aminokiseline i antioksidanse biljnog podrijetla. Poduža je lista dobrobiti Shilajita (čita se Šilađit): ime prevedeno sa sanskrta znači “uništavatelj slabosti”. Iz perspektive Ayurvede potiče dubinsku obnovu svake naše stanice, kompletnog organizma, te potiče proizvodnju energije u ljudskom tijelu.

Koristi se za detoksifikaciju tkiva, ali ima i snagu njihovog jačanja, njege i izgradnje. Nježno detoksicira cijelo tijelo, pomaže u pročišćavanju krvi i održavanju zdrave razine šećera u njoj. Konzumira se i zbog održavanja zdrave tjelesne težine; poticanja zdravlja pluća – jačanje i revitalizaciju dišnog sustava. Smatra se i da podržava rad bubrega i mokraćnih puteva koje također pomlađuje. Specifično je dobar i za zdravo funkcioniranje nadbubrežne žlijezde pa olakšava tijelu nošenje sa stresom. Uvijek je preporuka u dužim stresnim razdobljima, ali i za oporavak nakon poroda.

Poznato je da Shilajit jača reproduktivni sustav, tonizira reproduktivne organe i revitalizira libido. Rasayana je hranjive i regenerirajuće kvalitete koja blagotvorno djeluje na tkiva kompletnog reproduktivnog sustava, štiteći ih od degeneracije i opće slabosti. Posebno podržava zdravlje i funkciju jajnika i testisa pa je i dio ayurvedskih terapija pri planiranju trudnoće.

Zahvaljujući visokom sadržaju minerala, snažno jača tkiva koštanog sustava pa se preporučuje i kao podrška jakim i zdravim kostima.  Popravlja probavu i zdravu apsorpciju hranjivih tvari. Pojačava unos nutrijenata duboko u tkiva kako bi tijelu dali najbolje od sebe.  

Shilajit nastaje sporim raspadanjem biljnog materijala tijekom mnogih stoljeća, duboko u stijenama visokih planinskih područja diljem svijeta. Kako se razvija, postaje ljepljiva tvar prožeta mineralima. Na koncu, potaknut intenzivnom ljetnom vrućinom, iscuri kroz stijene, konačno dostupan za “žetvu”. Najcjenjeniji je s Himalaja, od kud dolazi i Shilajit AyuGardena.

Za Ayurvedu, vrlo je moćna, ljekovita tvar, što potvrđuje i više zapadnjačkih znanstvenih istraživanja. U širem smislu, Shilajit podržava prirodno čišćenje od nakupljene stagnacije, toksičnosti, dok usporedo gradi i pomlađuje puno sustava i slojeva tkiva. Zato visoko kotira kao adaptogena biljka i moćan saveznik za uravnoteženje sve tri doše (Vata, Pitta, Kapha).

Iako i sam čini čuda, Shilajit je poznat po tome što pojačava potenciju drugih biljaka pa se često preporučuje u kombinaciji i s drugim ayurvedskim proizvodima. Primjerice, kad se Shilajit uzima s Ashwagandhom, njegove pomlađujuće kvalitete posebno su blagotvorne za  muški reproduktivni sustav. Ova kombinacija također podržava jak i stabilan živčani sustav. Uzimanje sa Shatavarijem, iznimno je korisno ženskim reproduktivnim organima: umiruje, hrani i tonizira cijeli sustav. Zajedno su također u funkciji zdravog i harmoničnog živčanog sustava…

Piše: Eleonora Dukovac, savjetnica u AyuGardenu

Odgovori