CategoriesBlog

Lakše ide uz tamjan

man running on side of road

U našim krajevima tamjan povezujemo s vjerskim obredima i hortikulturom, a Ayurveda sa zdravljem. Indijski tamjan – Shallaki – od davnina se koristi za ublažavanje boli i upala u zglobovima, kostima i mišićima te za njihovo jačanje.

Smatra se kako ova vrsta tamjana (Boswellia serrata) ima protuupalna i analgetska svojstva; njeguje i podmazuje zglobove, smanjuje otekline, poboljšavajući tako njihovu pokretljivost. Zato je u širokoj primjeni kod osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. Među ostalim, preporučuje se i sportašima, rekreativcima, osobama koje zbog profesije dugo stoje ili se svakodnevno izlažu većim fizičkim naporima. Kad već postoji problem, ali i kao prevencija prekomjernog trošenja lokomotornog sustava.

Iz ayurvedske perspektive, Shallaki je “Rasayana” – biljka koja doprinosi pomlađivanju, podupire sva tkiva u tijelu, energizira i revitalizira, oslobađa od loše energije. Uravnotežuje sve 3 doše (Vata, Pitta, Kapha)

Pošto potiče zdravu cirkulaciju, pospješuje i uklanjanje toksina i čišćenje blokada iz tjelesnih kanala. Zato se koristi i kad valja pojačati cirkulaciju krvi i limfe, uravnotežiti znojenje, harmonizirati mjesečni ciklus, ali i prirodno osnažiti crijeva i mokraćne puteve. Ayurveda tamjanu pripisuje i antiseptička te adstrigentna svojstva, zbog čega se uzima i kao pomoć kod upala mokraćnih puteva i crijeva, hemeroida, čireva, kožnih bolesti… Ayurvedski liječnici i terapeuti preporučit će ga i kod astme, ali i mnogobrojnih drugih zdravstvenih problema. Pa i za mentalno zdravlje jer smatraju da umiruje i otvara um, djelujući na 6. čakru koja se povezuje s dubokim znanjem i intuicijom te ima vezu s epifizom.

Kao dodatak prehrani, indijski tamjan plijeni pozornost zapadnog svijeta. Bio je i predmet više istraživanja na zapadu, koja su potvrdila njegovu tradicionalnu primjenu u funkciji zdravlja. Ali i ljepote i njege. Zbog visoko kvalitetnih sastojaka, aktivnih kiselina u smoli, Bosweliju naveliko koristi farmaceutska industrija, a bitan je dio i suvremenih kozmetičkih trendova.  

Uvijek valja povesti računa o kvaliteti i podrijetlu Shallakija. kao i u slučaju svih ayurvedskih proizvoda. Učinci se mogu očekivati samo od najkvalitetnijeg praha smole Boswellije, a upravo je takav osigurao AyuGarden, u istinskom duhu Ayurvede…

Piše: Eleonora Dukovac, savjetnica u AyuGardenu

Odgovori