CategoriesBlog

Ghee je više od hrane

Poznat kao pročišćeni maslac – ghee –  tisućama se godina koristi u Ayurvedi: u terapeutske svrhe, za kuhanje i vjerske obrede.

Popularan je sastojak većine ayurvedskih recepata jer je hranjiv za probavni sustav i unutarnja tkiva. Koristi se i za njegu kože, potiče njezinu mekoću i mladost, dubinski vlaži i umiruje. Služi i kao prirodno sredstvo za uklanjanje šminke, ali i maska za kosu pošto i suhim folikulima daje vlagu i hranu.

Zbog hranjivih i hidratantnih svojstava, često se upotrebljava u masažama, osobito suhe, Vata tipa kože, te kao potpora ayurvedskim tretmanima čišćenja zbog jake detoksikacijske prirode. Ghee uravnotežuje sve tri doše.

Prekrasna zlatnožuta tvar koja ostaje nakon pročišćavanja, ne sadrži laktozu, kazein, proteine, sirutku. Omiljena je zamjena za klasičan maslac, posebno kod osoba koje ne podnose njegove sastojke. Sadrži visoku koncentraciju zdravih masti i drugih hranjivih tvari. Boja i okus gheeja variraju, ovisno o kakvoći maslaca od kojega se pravi, odnosno mlijeka. O njegovoj kvaliteti govori već upečatljiva zlatna boja, glatka, kremasta struktura i jedinstven orašast okus. Mnogi se više ne vraćaju običnom maslacu nakon što su okusili dobrobiti kvalitetnog gheeja.

Prirodno je visoko kaloričan, jedna žlica sadrži 112 kalorija, gotovo 13 grama masti, minimalno proteina. Ne sadrži ugljikohidrate, vlakna niti šećere. Sastoji se od 99% masti, od kojih su većina zasićene. S uklanjanjem krutih tvari mlijeka uklanja se i većina kalcija. No, s druge strane, samo u jednoj žlici sadrži nevjerojatnih 108 miligrama vitamina A, poznatog kao prirodan antioksidans. Ghee također sadrži znatnu količinu maslačne kiseline, koja djeluje poput prirodnog probiotika (crijevne bakterije time se hrane za energiju), podupirući probavu i imunološki sustav.

Zahvaljujući svojim svojstvima, ghee se u Ayurvedi koristi kao anupana – sredstvo koje pomaže blagotvornim kvalitetama biljaka prodrijeti duboko u svih sedam slojeva tkiva. Zato je u širokoj primjeni ayurvedskih liječnika i praktičara. Masna kvaliteta gheeja pojačava lučenje tjelesnih tekućina, a tako i prijenos hranjivih tvari. Potiče probavnu vatru, izlučivanje toksina. Ayurveda smatra kako ghee čini sve mekim i savitljivim, stvarajući gipke organe, ali i fleksibilan, skladan um. U naravi, pojačava Kaphu, a time i najrafiniraniji nusprodukt ove doše: esenciju imuniteta i života – „Ojas“.  

Kao svaka hrana i ghee sadrži određenu energiju. Primjerice, češnjak i luk, prema Ayurvedi, imaju tešku, tamastičnu energiju; kava i čokolada aktivnu ili rajastičnu energiju. Satvična hrana obiluje pranom – univerzalnom životnom silom pa podržava fizičku snagu, dobro zdravlje i dugovječnost, snažan i miran um. Upravo zbog izražene satvične energije, ghee je dio i vjerskih ceremonija vedske tradicije. Još su drevni mudraci gledali na njega puno dublje od obične namirnice jer omogućuje tijelu i umu profinjeni sjaj i blistavu auru, potičući inteligenciju, pamćenje… I kao dar dostojan za Božanstva.

Piše: Eleonora Dukovac, savjetnica u AyuGardenu

Odgovori