CategoriesBlog

Proljeće i Ayurveda

Proljeće je vrijeme buđenja, rasta, uspona i novog potencijala. Svježi listovi se razvijaju, sjemenke klijaju. Proljeće je vrijeme kada uslijed otapanja snijega, dominiraju vlaga i toplina. Zbog hladnih i vlažnih svojstava zime i teže prehrane zimi, nakupilo se Kaphe u organizmu. Kao što se u proljeće nerijetko događaju poplave, izlijevaju rijeke, isto se događa i unutar nas. U ovo doba godine javljaju se i ‘unutarnje poplave’, kojih čovjek, nažalost, obično nije svjestan. Povećana toplina ‘topi’ nakupljenu Kapha došu, uzrokujući proljetne prehlade, prekomjerno izlučivanje sluzi, alergije, peludnu groznicu…

Ovo je uobičajeno vrijeme za čišćenje organizma, treba potaknuti i pomoći Kapha doši da se otopi i iscuri iz tijela, prije nego što ostavi posljedice na zdravlje.

Vata psihotjelesnim tipovima godi toplina i vlaga proljeća, no vrijeme je za promjene. Valja se posvetiti harmoniziranju i Vata doshe.

Pitta je uravnotežena u rano proljeće, ali se toplina može akumulirati i  povećati kasnije.

U proljeće je najteže Kaphi, i stoga je važno slijediti prehranu i stil života za umirenje Kapha doše.

Kvaliteta vode: mokra, hladna, tekuća, sluzava, masna, teška

Anatomija vode, Rasa Dhatu – tjelesna tkiva: okus, bubrezi, pluća, gušterača, sluznice, mokraćni mjehur, krv, sinusi, sekreti, lipidi, jajne stanice, testisi, koljena do stopala.

Fiziologija vode: reprodukcija, mokrenje, dojenje, potiče slinu, sluznicu, gnoj, menstruaciju.

Sezona vode: najaktivnija zimi, i u rano proljeće.

Okus vode: pojačan slatkim i slanim.

Vodene Yoga asane: za smanjenje Kaphe vježbajte energične položaje, s naglaskom na metabolizam, uključujući leđa, savijanja osobito naprijed – za zagrijavanje bubrega, i svakako položaje za otvaranje prsnog koša.  

OSNOVNA AYURVEDSKA NAČELA U PROLJEĆE

Proljeće je vrijeme čišćenja tijela i uma.

Ayurveda preporučuje prakticirati yogijske satkarme: Yogijske prakse čišćenja uma i tijela, a koje olakšavaju protok kroz bilo koji dio uma i tijela gdje se nalazi zastoj, blokada, toksini, neravnoteža.

Ako je doše i gune previše u tijelu treba ih smanjiti, ako ih je premalo, treba ih povećati.

Važna napomena: Satkarme čišćenja uma i tijelo izvode se samo ako su um i tijelo osnaženi i dovoljno stabilni. Ako su slabi, tada se ne preporučuju.

Velike su dobrobiti za zdravlje od povremenog čišćenja uma i tijela, no iznimno je važno da se provodi i uskladi prema osobnoj konstituciji, mijenama u prirodi (sezonama/godišnjim dobima), i u skladu s fazom života.

Sutra više o tehnikama čišćenja Uma i Tijela…

Piše: Tanja Kraljić, klinička ayurvedska terapeutkinja