CategoriesBlog

Ayurvedska proljetna rutina

Ayurveda zagovara ustajanje s izlaskom sunca, čak i ranije, tijekom brahma muhurte (između 3 i 7 sati ujutro), kako bi punim plućima uplovili u novi dan. Kapha doša, koja je najosjetljivija u proljeće, posebno se pogoršava spavanjem, stoga je važno rano ustajanje do 7 ujutro – to je koristan način za smanjenje kapha neravnoteže u tijelu (umor, letargija, sluznice, glavobolja).

Nakon završetka jutarnje higijene, izmasirajte se uljima. Istuširajte se vrućom vodom kako biste se osvježili.

Trljanje ili suho četkanje tijela može biti vrlo dragocjeno u ovo doba godine za poticanje limfne cirkulacije. Tradicija predlaže početak masaže od stopala i noge, zatim napredujući do ruku i leđa, te na prsa i trbuh. Ovo dovodi limfnu tekućinu natrag u srce, spremnu za eliminacija putem krvi gdje jetra i bubrezi uklanjaju toksine i otpad.

Suha masaža biljnim prahom (udvartana) također je iznimno korisna za regulaciju limfnog sustava, čišćenje nakupine tekućine i celulita iz kože. Ayurveda preporuča korištenje slanutkovog brašna i ayurvedskih biljaka poput triphale, kurkume, sandala ili amle/amalaki.

Sauna je također dobro došla tijekom ovog ranog dijela proljeća – pomoći će osušiti prekomjerni sekret koji se u pojačanom obimu javlja u ovo doba godine.

U proljeće, čišćenje kaphe iz pluća i želuca iznimno je važan ritual. Ayurveda preporučuje vježbe disanja – pranayame – uvelike su korisne za čišćenje i jačanje pluća – sjedište kaphe. Prethodno, očistite sinuse i dišne puteve Neti posudicom i Nasya uljem. Jezik očistite bakrenim čistačem jezika.

Popijte šalicu vruće vode s đumbirom i limunom – potaknut će probavu i očistiti sluz koja se nakupila preko noći. Potom, popijte Triphalu za reguliranje probavnih vatri.

Vježbanje joge može uključivati ​​položaje koji reguliraju kaphu, koji su dinamični, ekspanzivni i poticajni. Ovo je u praksi nastavak zimskih asana, ali s većim naglaskom na eliminaciju putem pluća. Vježbajte uz svjesno disanje. Izvedite snažno Pozdrav suncu – Suryanamaskara – do 20 puta – dok se ne zagrijete i disanje postane duboko.

Također uključite snažne pokrete izvijanja unazad i unaprijed koji otvaraju prsa, kao što je riba (matsyasana), kotač (cakrasana), deva (ustrasana) i tigar (vyagrasana) kako bi stimulirali bubrege i pluća. Također uključite skakavac (s´alabhasana), uvijanje kralježnice kao što je zakrenuti trokut (trikonasana) i matsyendrasana.

Tijekom vježbanja pranayame  preporučuje se Kapalabhati – jer potiče izdisaj sa spontanim udisajem. To uvelike potiče čišćenje kaphe, osobito iz pluća i respiratornog sustava.

Piše: Tanja Kraljić, klinička ayurvedska terapeutkinja

Pratite AyuGarden blog i sutra, pisati ćemo o PROLJETNOJ AYURVEDSKOJ PREHRANI.