CategoriesBlog

Ayurvedsko čišćenje organizma

Čišćenje organizma temelj je zdravlja i osnovna preventivna mjera u očuvanju vitalnosti i dugovječnosti. Čišćenje, odnosno detox važan je dio ayurvedskog načina življenja i svjesnog održavanja zdravlja. Proljeće (i jesen) idealno je vrijeme za čišćenje organizma.

Procesom ayurvedske detoksikacije rješavamo se toksina iz tijela ali i iz uma, jer oni su neodvojivo povezani i uzrokuju jedni druge. Drugim riječima, kada je glava puna, često i probava ne radi uredno. To je obostrano, kada nemamo urednu probavu, zbrka je i u glavi.

Svakodnevno smo izloženi toksinima iz okoline: iz hrane, vode, zraka, zbog stresa, emocija, neriješenih odnosa, TV, elektromagnetska i ostala zračenja… Stres i potisnute emocije mogu proizvesti toksine u tkivima, odnosno u cijelom organizmu. Isto tako i procesuirana, nezdrava hrana. Važno je to redovito čistiti, jer u protivnom, nakupljeni toksini mogu se s vremenom manifestirati kroz razne bolesti.

Detoksikacija i post su vrlo učinkovit način za jačanje i reguliranje probavnih vatri, te čišćenje toksina iz tijela i uma.

Detoksikacija ublažava probavne probleme, čini tijelo lakim, poboljšava mentalnu jasnoću, djeluju preventivno na mnoge bolesti.

Trajanje i dinamika detoksikacije i posta određuju se individualno, u skladu s tjelesnom konstitucijom, probavnom snagom, stupnjem toksina u organizmu i općenito uzima se u obzir vitalnost cijelog organizma.

Ayurveda, niti za proces detoksikacije, ne nudi jedinstveni koncept jednak za sve. Jer nije sve što je dobro, dobro za svakoga.

Stoga Ayurveda i čišćenju organizma pristupa individualno.

PRIJE PROCESA DETOKSA, VAŽNO JE OSVIJESTITI:

Detox nije iscrpljivanje.

Detox nije gladovanje, izgladnjivanje.

Detox zahtjeva kvalitetnu pripremu.

Detox zahtjeva posvećenost i vrijeme.

Detox je cjelovit proces, uključuje: prehranu, rituale, tjelovježbu, smirivanje uma, misli i emocija, čišćenje prostora, čišćenje od ljudi, te razne druge procese i tehnike čišćenja.

Detox je prilika za nove, zdravije navike.

Važni elementi detoksa: čista voda, svjež zrak, sunce.

Resursi: kisik – voda – svjetlost – hrana.

Detox je prilika za pogled u sebe, unutra.

Povratak sebi i svojoj pravoj prirodi. U sebi i oko sebe.

ŠTO JE VAŽNO U PROCESU DETOKSIKACIJE?

Vrijeme posvećeno sebi!

Disciplina. Ljubav prema sebi. Posvećenost. Predanost.

Unutarnji mir.

Piše: Tanja Kraljić, klinička ayurvedska terapeutkinja