CategoriesBlog

Ayurvedski pristup alergijama: Tretmani i preporuke

Alergije se u Ayurvedi nazivaju Pratyūrjatā. Uzrokovane su pogrešnim odgovorom imunološkog sustava na nešto u okolišu. Nastaju, dakle, kada obrambeni sustav organizma prepozna neki inače neškodljiv vanjski čimbenik kao moguću opasnost i pokušava ga uništiti. Alergije su često upalni proces koji zahvaćaju sinuse i grlo, te pluća i oči. Ponekad i kožu, u vidu osipa, svrbeža, upala, dermatitisa i edema.

Imunološki sustav reagira kao da je tvar (pelud, proteini iz hrane, kemikalija itd.) prijetnja, iako to nije. To rezultira lokalnom upalom jer imunološki sustav iritira zahvaćena tkiva. U nosu i sinusima to uzrokuje kihanje i stvaranje sluzi. U očima postoji crvenilo i svrbež. U crijevima dolazi do upale koja uzrokuje rijetku stolicu, mučninu i povraćanje. Na koži može biti osip.

Generalno, rezultat su previše toksina u krvi, koordiniranih kroz oslabljeni imunitet.

Osim upale koja je posljedica uvećane Pitta doše, stanje se također može pomiješati s Vata došom i djelovati isušujuće, te s Kapha došom i biti vlažnije/masnije/sluzavije. Kod uobičajenih proljetnih respiratornih alergija prevladava Kapha doša, stoga upravo Kapha došu treba tretirati i vraćati u stanje ravnoteže.

Kada mi klijent dođe na savjetovanje u vezi problema s proljetnim alergijama,  prvo promotrim kako alergija utječe na osobu. Ne propisujem jednak tretman za sve klijente. Uzimam kompletnu anamnezu, uočavam prakruti (konstituciju), vikruti (trenutačno stanje doša) i kako se disbalans/bolest (roga) manifestira. Svaki taj dio bitno utječe na plan liječenja kao i na stanje agnija (probavne snage), ame (toksičnosti) i ojasa (izdržljivosti, unutarnje snage).

Ayurveda ublažavanju alergija pristupa cjelovito, te uzima u obzir sliku kompletnog stanja organizma. Da bi se ublažile alergije potrebno je poboljšati probavu, dovesti u ravnotežu probavne vatre, pročistiti jetru, smanjiti upalnu reakciju organizma i ojačati imunitet.

PROBAVA, PROBAVNE VATRE I ELIMINACIJA TOKSINA

Normalizirajte probavu i eliminaciju: Prema Ayurvedi, u probavnom sustavu je korijen svih bolesti. Ovdje se stvaraju ama (toksini) koji ometaju fiziološke funkcije uključujući i one imunološkog sustava. Potrebno je vratiti u stanje ravnoteže probavu i eliminaciju, a amu je potrebno ukloniti prema načelima langhana chikitsa (terapija pročišćavanja). Preporučujemo TRIPHALU. Idealno bi bilo pristupiti Pancha Karmi.

OJAS (IMUNITET)

Jedan način je usredotočiti se na ojas. Kada se ojas iscrpi, tijelo postaje osjetljivije i reaktivnije. Imunološki sustav postaje neispravan. Zbog toga se alergije pogoršavaju. To je razlog zašto se simptomi pogoršavaju kada je san loš ili kada postoji porast stresa u životu pacijenta.

PROLJETNE ALERGIJE NA PELUD

Proljetne alergije na pelud možemo ublažiti smirivanjem Kapha doše, jer su te alergije obično vrlo vlažne. Međutim, mudro je i kontrolirati upalu. Alergije su posredovane histaminima koji su upalne molekule koje kvare Pittu.

KAKO SMANJITI SIMPTOME?

Preporučujem ispiranje nosnica Neti posudicom – pomaže kod začepljenosti nosa i iritacije koja rezultira kihanjem. Kada dobro posušimo nos, svakako preporučujem korištenje Nasya ulja za sinuse.

VIDEO Kako koristiti Neti posudicu i Nasya ulje možete pogledati OVDJE.

VIDEO Kako se riješiti proljetnih alergija uz pomoć Ayurvede možete pogledati OVDJE.

VIDEO Kako se riješiti sluzi iz sinusa i tijela možete pogledati OVDJE.

UJEDNO VAS POZIVAMO I DA SE PRETPLATITE NA YOUTUBE KANAL AYUGARDEN AYURVEDA.

Blagotvorno je ispiranje očiju ružinom vodicom, pomaže kod pečenja i svrbeža očiju. Za kontrolu svrbeža kože mogu se primijeniti melemi.

Triphala u obliku Shita Kashaya (hladna infuzija) pomaže kod simptoma u probavnom sustavu.

U praksi se kao osnova koristi kombinacija gore navedenih terapija.

Piše: Tanja Kraljić, klinička ayurvedska terapeutkinja

INDIVIDUALNO SAVJETOVANJE – Ukoliko želite dogovoriti individualno savjetovanje s Tanjom, sve informacije i prijava OVDJE.

AYURVEDSKA EDUKACIJA – Tanja Kraljić od 2010. godine kontinuirano vodi Ayurvedske osnovne i napredne edukacije. Sada ih je moguće upisati i online, u svakom trenutku, pratite svojim tempom. Sve informacije potražite OVDJE ili pošaljite upit na edu@ayugarden.com.

WEBINAR I VOĐENI PROCES AYURVEDSKA DETOKSIKACIJA – Prijave OVDJE.

AYURVEDSKI PREPARATI, PREPORUKE KOD ALERGIJA:

Preporučujemo AyuAllergy. Ova pomno osmišljena formulacija probranih ayurvedskih antialergijskih biljaka pomaže u oslobađanju alergija, kako onih na pelud, trave i ostalih čestica iz prirode, tako i na kućne alergije, primjerice na prašinu i sl. 

Jedna od najkorisnijih pojedinačnih ayurvedskih biljaka za ublažavanje alergija jest GUDUCHI. Preporučujemo GUDUCHI kod alergijskog bronhitisa, kihanja, kašljanja, iskašljavanja sekreta, konjuktivitisa i svrbeža očiju, upale očiju i ostalih nazalnih stijenki, kod kožnih problema uzrokovanih alergijama, primjerice osipa.

Kod alergijskog bronhitisa, uz Guduchi preporučujemo i VASAKU.

Kod alergijskog rinitisa, odnosno iskašljavanja bijelog šlajma, takošer i kod alergijske Astme, Ayurveda preporučuje GUGGULU i KURKUMU.

Uz sve navedeno, pet obaveznih saveznika u suzbijanju alergija su ULJE CRNOG KIMA koje je poznato kao univerzalni lijek za sve, u slučaju alergija osobito za jačanje imuniteta, te čišćenje jetre i probavnog trakta.  

ČISTAČ JEZIKA, spravica s kojom čistimo toksine s jezika a istovremeno, putem živčanih završetaka koji se nalaze na jeziku masiramo, te čistimo sve unutarnje organe.

Imunitet možete dodatno jačati AyuGarden mješavinom AYUIMUNO.

Jetru, osim Triphalom, možete čistiti sa mješavinom AYULIVER i BHRINGARAJOM.

Za disanje jednostavno i lako tu je uvijek AYUBREATHE.

Udišem Svjetlo, Ljubav i Mir, a izdišem sve čega se želim osloboditi…