CategoriesBlog

Pismo zaboravljenoj junakinji

person sitting on cliff raising up both hands

Podosta je danas izazova u životu žene. I kao da nema kraja tom vrtlogu. Riječi su suvišne, jer svakoj je dobro poznato sa kime i čime se nosi svakoga dana. Čak i kad je sve „u redu“. Svaka zna i da joj, prije svega, nedostaje njezino vrijeme.

Ipak, često si ne ostavlja niti mrvice. Niti mrvicu od svega sebi dobro poznatoga, kad biće prirodno titra radošću i zadovoljstvom.

Zaboravljena, a glavna junjakinja svoje jedinstvene životne priče, očekuje te trenutke od drugih, od života, a kad ih i dobije, ne dopušta si. Često uvjerena kako ih i ne zaslužuje. Javlja se i osjećaj krivice. Jer, ipak još puno toga „treba obaviti“. Svijet kao da će propasti ako si dopusti uživati u svemu što istinski voli. U vremenu samo za nju. A ono je iznimno važno i izmiče kao pijesak kroz prste. Sve brže i brže.

Umjesto unutarnjeg zadovoljstva, raste tek praznina.

 „Odjednom“ se pojave i zdravstveni problemi. Kako kod koje, ali obično se prvo pokazuju na ženskim organima, oazama ženske energije. Tihe, kreativne, čarobne, nježne, a zatrpane grubostima… I muškim ulogama koje sve češće preuzimaju. Tiho i hormoni odlaze u disbalans, osjeti to i štitnjača, žuč… Psiha slabi, narušavaju se odnosi, krug se zatvara.

Istodobno, savjeti za žene pljušte sa svih strana. Marketing svake vrste silno brine za žensko zdravlje. U toj prašumi, doduše, bogatstvo je i uistinu vrijednoga. Vrijedno je primjene, pogotovo ukoliko je holistički, tradicijski provjereno. Ayurveda je, primjerice, uistinu dragocjena riznica drevnih znanja koja se i danas lako mogu uklopiti u svakodnevicu…

Ostaje i putovanje nekim drugim smjerovima, pustiti se vrtlogu i snositi posljedice. Pribjeći savjetima i „rješenjima“ tipa: šuti i guraj uz sedative i šake drugih tableta… Uz to, skupo plati da te bodu i režu, korigiraju, ubrizgavaju, lijepe… Ne bi li zabljesnula. Jer nisi prirodno lijepa, niti dovoljno dobra. Nisi dovoljno vrijedna. Ne smiješ „stariti“, pokazati nervozu, suzu, loš dan…

I sve to, bez pitanja tko si uistinu, gdje si i što radiš na ovome svijetu? Mora li uistinu biti baš tako u mojem životu?

Zaslužujem li ipak puno bolje? Veliko DA!

Ženska energija, pod raznim imenima, slavljena je od davnina kao Stvarateljica Života, Kreatorica Kozmosa… Nismo slučajno rođene kao žene. I ta borba za svoju žensku energiju ima nepojmljivu vrijednost. Specifično u ovim vremenima. Kreni zato makar malim, ali ustrajnim koracima. Svaka na svoj način, daj si priliku i ne posustaj. Dostojanstveno, tiho, nježno, strpljivo – ženski. Samo naprijed!

Piše: Eleonora Dukovac, savjetnica u AyuGardenu

Odgovori