CategoriesBlog

Masala chai kroz prizmu Indije

food man people coffee

Što je za nas kava, u Indiji je Masala chai – napitak koji se priprema od crnog čaja, kuhanog mlijeka, vode, šećera i začina. Neizostavan dio svakodnevice, povezan s druženjem, gostoprimstvom, poslovnim pregovorima, opuštanjem i predahom. Ayurveda tradicijski koristi, pak, Masala chai (Masala= začini; Chai=čaj hind.) – mješavinu aromatičnih začina, uz dodatak ljekovitih biljaka – bez crnog čaja. Za osvježenje uma i umirenje osjetila. Radi poticanja metabolizma i zagrijavanja tijela iznutra, stimuliranja cirkulacije, probave, imuniteta… U osnovi ayurvedske varijante, obično su razni omjeri đumbira, kardamoma, korijandera, cimeta, crnog papra i klinčića koji se tradicionalno kuhaju u vodi i mlijeku, potom se zaslađuje prema ukusu.

Nema istog Masala čaja. Svaka regija diljem Indije, dom je svoje vlastite varijacije ovog napitka. Od ružičastog podnevnog u Kašmiru do čaja sa šest začina u Gujaratu… Zajedničko je specifična kombinacija slatkog, ljutog, mirisnog, vrućeg – zdravog. I kad je u sastavu i crni čaj.

Povijest mu se broji tisućama godina. Zapisano je kako su u još drevni indijski kraljevi pijuckali specifičnu skuhanu mješavinu začina. Znali su ujedno da je i ayurvedski lijek koji će im pomoći da ostanu vitalni, ali i što duže budni u dvorskim zabavama.

Danas Masala chai konzumiraju milijarde ljudi diljem svijeta. Glavna namirnica indijske kulture, na zapadu se bitno udaljila od izvornosti i tradicije, zaslugom globalnih brendova koji ga populariziraju. Chai latte, chai tea latte, na zapadu su instant mješavine začina s velikim količinama šećera, pojačivačima okusa…  Iako inspirirani Masala chaijem, nisu pravi prikaz izvornog napitka.

U Indiji je ritualni dio svakodnevice i tradicije. Standardno se pije ujutro i predvečer, često i kroz dan, pogotovo u sezoni monsuna i u krajevima gdje su jake zime, kad tijelu treba toplina. Obično se poslužuje uz izrazito slatke keksiće, vegetarijanske sendviče, a najčešće uz pakore. Riječ je o iznimno popularnoj grickalici u Indiji – vrsti fritule s ljutim povrćem, najčešće lukom.

Posebno je iskustvo doživjeti autentičnost i atmosferu izvorne pripreme Masala chaija u samoj Indiji, u raznim situacijama.

Kad si gost u indijskoj kući i posebno te cijene, u pripremi će sudjelovati sve žene u kući pod vodstvom glavne, obično i najstarije. Snahe, kćeri potruditi će se oko hrane i dekora posluživanja, dok se miris svježe pečenih pakora širi iz kuhinje.  Ponekad i pet njih u tandemu čime se pokazuje dobrodošlica i gostoprimstvo.

Masala chai tradicionalno se poslužuje u kulharima, oblim manjim šalicama od gline. Njihova ljepota, kvaliteta i dizajn variraju ovisno o kasti. Imućnije obitelji poslužuju ga u posebno dizajniram kulharima od vrhunske gline, keramike pa i porculana. No, okus i aroma, najbolje se razvijaju upravo u glinenom kulharu. Uljudno je pohvaliti posluženi napitak, a pomno se prati i izraz lica pri svakom gutljaju. Gost mora biti zadovoljan. Tako je i s hranom.

Prilika za ispijanje chaija, u Indiji je na svakom koraku. U pretrpanom vlaku, uz prometnicu, na ulici, u taksiju, rikši, chai-shopu, restoranu…Željezničke postaje diljem zemlje prepune su chaiwala – prodavača koji služe chai s pulta obješenog na prsima.  

Posebno je ukusan Masala chai spravljen u kotlovima, na ulici, a poslužuje se u jednokratnim kulharima. Ne skupljaju ih niti peru, već ih gosti samo trebaju razbiti pod nogama. Ostaci se čiste od vremena do vremena. Ili ne. Pred takvim chai-shopovima nije preporučljivo hodati u japankama. A chai-shop upravo može biti tek kotao, ulica je terasa, pije se s nogu.

Ukoliko ste ozbiljniji kupac bilo čega, dotad nevidljivi vlasnik trgovine pojavit će se, pozvati u poseban prostor i uz chai pregovarati o cijenama dok vas djelatnici zasipaju balama svile, nakitom, sarijima, šalovima… Sve za opuštenu atmosferu i što bolje trgovanje. “Zapadnjačkije” je već serviranje i ispijanje Masala čaja u boljem hotelu, restoranu… I nema te atmosfere bez koje chai poprima potpuno drugi okus…

Piše: Eleonora Dukovac, savjetnica u AyuGardenu

Odgovori