CategoriesBlog

Shatavari i za muško zdravlje

couple practicing yoga

Shatavari je iznimno popularna ayurvedska biljka za zdravlje žena. Od davnina i s razlogom slovi jednom od najboljih za ženski reproduktivni sistem. Istodobno, na zapadu je manje poznato kako je jednako moćna i kad je riječ o muškarcima. Kao prirodni afrodizijak, jača i muški libido, usklađuje hormone, doprinosi proizvodnji testosterona, povećanju broja i volumena spermija, pospješuje snagu i vitalnost kompletnog organizma…

„Žena sa 1000 muževa“, u prijevodu s hindija predstavlja ime i simboliku Shatavarija. Ako ju koristi, može tako ostati i na samo jednom mužu – zdravom i potentnom.

U Ayurvedi Shatavari nosi titulu „rasayane“ pošto jača životnu snagu (ojas) i imunološki sustav, obnavlja vitalne tekućine u tijelu pa i muško zdravlje poboljšava u cjelini. Uz dobrobiti za reproduktivni sustav, to znači i pomlađivanje krvi uz poboljšanje rada probave. Snažna je adaptogena biljka, iznimno zdravi tonik koji regenerira kompletno tijelo, prevenira bolesti, a pokazalo se i da specifično muškarcima pomaže kod stresa i nesanice, opušta ih.

Upravo stres, tjeskobu i hormonalnu neravnotežu i u ayurvedskom svijetu drže glavnim „okidačima“ za erektilnu disfunkciju i preuranjenu ejakulaciju. Zato izvorni ayurvedski liječnici uključuju Shatavari u tretmane i takvih problema, ujedno i za mušku neplodnost. I to obično u kombinaciji s drugim biljkama poput Ashwagandhe i Shilajita. Tim više, jer se smatra kako poboljšava i cirkulaciju krvi. Shatavari se koristi prvenstveno zbog tretiranja poremećaja Vata i Pitta doše, čiji se disbalans pokazuje i na živčanom sustavu. Umiruje ga, popravlja raspoloženje, regulira proizvodnju hormona stresa, probleme sa spavanjem.

Sastav ove biljke iz obitelji šparoga (lat. Asparagus racemosus) ispitivan je u laboratorijima: pokazalo se da sadrži  obilje bioaktivnih komponenti, fitokemikalija. Među ostalim, nosi visoke koncentracije antioksidansa, saponina, flavonoida, mangana, bakra, cinka, kalija, kobalta, selena, magnezija i kalcija, vitamina A, askorbinske kiseline, ponešto i esencijalnih masnih kiselina… Zapadnom čovjeku postaje tako jasnije zašto ova biljka spada i u red onih koje usporavaju starenje, primjerice, kože. Puna je sastojaka koji smanjuju oštećenja od slobodnih radikala, usporavajući tako razgradnju kolagena, uz poticanje njegovog stvaranja. Smanjuje se tako i nastanak bora, oživljava se i umiruje koža.  

Poduža je lista zašto je Shatavari dobar i za muškarce. Ayurvedska praksa pokazala je dobre rezultate Shatavarija i kao pomoć u održavanju zdrave razine šećera u krvi, a smatra se i prirodnim lijekom za upale u dišnim putevima, zbog bogatstva protuupalnih i antibiotskih svojstava. Koristi se i za poboljšanje zdravlja vlasišta i kose. Sama po sebi, ova biljka ne može riješiti gubitak kose, ali je bitan dio ayurvedskih terapija za smanjenje gubitka kose i pospješivanje njezinog rasta. Za prevenciju ćelavosti s kojom se upravo suvremeni muškarci počinju susretati već i u mlađoj dobi. Ayurveda razloge vidi u stresu, odnosno stalno povišenoj Pitta doši i poremećenim obrascima spavanja. Balansiranjem Pitte, uz pomoć Shatavarija, regulira se i probava, a vjeruje se i kako umiruje probleme koje donose čirevi na želucu…

I toliko toga u biljčici koja u izobilju raste u Indiji, Nepalu i Šri Lanki. Shatavari u Indiji najviše i najbolje uspijeva u istočnim i južnim regijama, na područjima tropskih i suptropskih šuma.

Možda je neka od njih rasla ili raste baš i za tebe!

Piše: Eleonora Dukovac, savjetnica u AyuGardenu

Odgovori