CategoriesBlog

Hrana i lijek – kitchari

vegetable dish in ceramic cooking pot

Uvijek je dobro vrijeme za kitchari. Ujesen posebno. Omiljeno jelo u tradiciji Ayurvede, uravnoteženo je, hranjivo i ukusno varivo, prema potrebi, gusta juha. Uravnotežuje sve doše, izuzetno je lako probavljiv, glavni obrok kad tijelo treba pročistiti. I zato bitan dio ayurvedske prehrane. Ukoliko postoji zdravstveni problem, ali i ako se osjećate zdravo, dobrog ste apetita, a ipak nedostaje osjećaj lakoće i pročišćenja u tijelu. Uz bogatstvo i kombinaciju okusa i hranjivih sastojaka, kitchari se tradicijski smatra i ljekovitim pošto dubinski jača i nježno čisti organizam.

Ayurveda govori o probavi kao osnovi zdravlja, kitchari smatra temeljem zdrave probave pa ga preporučuje obilno u svim sezonama. Razlog zašto volimo kitchari savršena je mješavina slatkog i oporog, hranjivog i pročišćavajućeg, yina i yanga. Idealno kad je probavi potrebno resetiranje, kad se oporavljamo od bolesti i životnih teškoća ili provodimo dubinsko ayurvedsko čišćenje (panchakarma) i trebamo pomladiti tijelo specifičnom kombinacijom okusa i namirnica.

U osnovi se sastoji od riže, mahunarki (prvenstveno graha), povrća, začina, obvezatno pročišćenog maslaca – gheeja i drugih hranjivih sastojaka. Može se pripremiti na bezbroj načina, no, baza klasičnog kitcharija bijela je basmati riža i mungo grah (dal) koji organizmu donose visoki udio proteina, a sastojci zanimljivu kombinaciju okusa, usklađenih s elementima prirode. Riža je slatka (zemlja i voda) i ima hranjivi učinak, dok je grah oporog okusa (zemlja i zrak) i pomaže riži čistiti tijelo od nakupljenog otpada ili ame, tako da možemo pravilno apsorbirati i asimilirati ono što unosimo. Namirnica bogata vlaknima poput graha ujedno izravno hrani naš mikrobiom i potiče probavnu vatru. Združeni s povrćem i gheejem donose puno dobrobiti.  

Kreativnost je dobrodošla, jer na raspolaganju je bezbroj vrsta žitarica, graha i drugih mahunarki iz cijelog svijeta. To omogućuje još više kombinacija u ovome jelu koje odgovaraju individualnoj konstituciji, potrebi, kao i godišnjim dobima.

Iako se kitchari tradicionalno priprema s basmati rižom i mung dalom, čak i ti sastojci mogu varirati. Kitchari može biti hranjiv i pročišćavajući, grijući ili rashlađujući, jušast ili gust, sve ovisno o sastojcima i načinu pripreme. Općenito, najbolje je dodati sastojke koji će uravnotežiti primarnu došu i doprinijeti osjećaju lakoće i zadovoljstva. Osnovni recept je sljedeći, a varijacijama nema kraja.

Za dva obroka možete koristiti:

1,5-2 šalice riže i dala (grah i/li druge mahunarke ili žitarice)

1 žlica začina

2 žlice gheeja

6 šalica vode

2-6 šalica nasjeckanog povrća (po želji)

Operite rižu, grah, žitarice i nakvasite tijekom noći, ili barem na nekoliko sati. To pomaže u mekoći i probavljivosti ovih sastojaka, što zauzvrat pomaže tijelu bolje asimilirati hranjive tvari. Ocijedite vodu od namakanja i dobro isperite. Zagrijte ghee, dodajte začine i blago pirjajte jednu do dvije minute. Dodajte rižu i, primjerice, mungo grah i pirjajte još nekoliko minuta. Zatim dodajte 6 šalica vode i pustite da zavrije. Čim kitchari zavrije, smanjite temperaturu i poklopljeno kuhajte dok ne omekša (oko 30-45 minuta). Ako u kitchari dodajete povrće koje se duže kuha, poput mrkve, celera i cikle, dodajte ih na pola kuhanja. Tek pred kraj se dodaje lisnato povrće.

Prema želji, slobodno se dolijeva više ili manje vode. Klasično, kitchari je konzistencije variva od povrća za razliku od juhe. Rjeđa konzistencija je poželjna ukoliko je probava slabija. Računajte da će se kitchari zgusnuti kada se ohladi i možda će trebati više vode nego što ste prvotno mislili.

Ovo je samo jedan od osnovnih načina kuhanja kitcharija. Ako želite, rižu, dal i povrće možete pripremiti odvojeno, a zatim ih pomiješati u zdjeli nakon što su kuhani. Ayurveda preporučuje bijelu rižu umjesto smeđe, jer se smatra lakšom za probavu. No, odličan je kitchari i sa smeđom rižom i drugim žitaricama. Mungo grah je svakako za preporuku zbog svoje probavljivosti, hranjivosti i kvalitete balansiranja sve tri doše. Na našim prostorima slabije je poznat, no, izuzetno bogat antioksidansima, proteinima i vlaknima, niske je kalorijske vrijednosti, oslobađa viška vode u tijelu, kuha se puno brže od klasičnog graha. Mungo grah može se zamijeniti i crvenom lećom. Smeđa se ne preporučuje osobama dominantne Vata doše zbog svojih svojstava sušenja. Standardni začini za kitchari sjemenke su crne gorušice, korijandera, kurkuma i đumbir, a dobro dođe i kokos, sok limete, papar i sol prema ukusu i želji.

Ukoliko poznajete svoju dominantnu došu, korisno je znati specifično dobre začine i povrće koji pogoduju svakoj od doša.

Vata

Začini: svježi đumbir, timijan, himalajska sol (više gheeja, skuhati jušno)

Povrće: mrkva, batat, cikla, tikvice, mladi luk, cilantro; povremeno rajčica, celer, karfiol, brokula, kukuruz, gljive, patliđan, špinat, krastavci, grašak, krumpir, radič, alge.

Pitta

Začini: koromač, korijander, timijan

Povrće: kupus, karfiol, celer, artičoke, šparoge, brokula, Alfaalfa klice, cilantro, krastavci, zeleno lisnato povrće, luk, gljive, grašak, bundeva, tikvice, alge. Ponekad krumpir, špinat, mrkva, cikla, avokado, kukuruz, patlidžan, češnjak, batat, rajčica.

Kapha

Začini: sve vrste papra, đumbir, timijan

Povrće: zeleno lisnato, kupus, karfiol, mrkva, celer, cilantro, kukuruz, artičoke, Alfaalfa klice, kelj, peršin, ljute papričice, radič, alge, špinat, a od vremena do vremena gljive i rajčice

U slast i zdravlje!

Piše: Eleonora Dukovac, savjetnica u AyuGardenu

Odgovori