CategoriesBlog

Jesen uz detoks ayurvedskim biljkama

cinnamon stick on a chocolate drink beside pumpkin

Priroda odlazi u tišinu, oslobađa se dotrajalog lišća, pokazujući idealno vrijeme za otpuštanje svega što nam nije potrebno. Ayurveda važnim smatra usklađivati se sa svakim godišnjim dobom. Ujedno određenim biljkama, dnevnim rutinama i specifičnom prehranom potaknuti temeljito jesensko čišćenje, ublažiti tako zdravstvene tegobe, mršaviti i odlično se osjećati.

Provjereni ayurvedski prijatelji detoksa biljke su u sastavu čuvene Triphale, a kad im se još pridruži i Guggulu (Triphala Guggulu), čišćenje od toksina ide još dublje, uz efekte regeneracije i pomlađivanja. S ciljem temeljitog čišćenja, u AyuGardenu smo išli i nekoliko koraka dalje. U formulaciji probranih ayurvedskih biljaka – proizvodu AyuDetox – združili Amlu, Guggulu, Bhumyamalaki, Kalmegh, Haritaki, Manjisthu, Punarnavu, Đumbir, Koromač i Pippali.

U godišnjem smo dobu kojim dominira Vata doša, pa najviše problema u jesen osjećaju osobe i inače sklone neravnoteži Vate (zatvor, anksioznost, dehidracija, nervoza, nesanica, suhoća kože…) U AyuDetoxu su zato biljke koje pomažu uspostaviti prirodnu ravnotežu u cijelom organizmu: za jak metabolizam, poboljšan osjećaj energije i vitalnosti, zagrijavanje…

Ayurvedski detox prije svega služi za pročišćavanje i odmor probavnog sustava, dok se bavi temeljnim uzrocima zdravstvenih tegoba. Funkcija cijelog procesa je “izvući” toksine iz tkiva u probavni trakt radi eliminacije, istodobno balansirati Vatu, Pittu i Kaphu za optimalno zdravlje.  Prema Ayurvedi, put prema ozdravljenju, uvijek započinje u probavi. Biljkama se taj proces potiče, no, nije sve samo u ayurvedskom pripravku. Riznica ovog drevnog znanja nudi puno više pa i za ozbiljan detoks treba puno više.

U međuvremenu, i malo je puno. Za jesenski detox, nije se još kasno pripremiti: usredotočiti se na pročišćavanje prehrane i loših navika kako bi se tijelo pripremilo za čišćenje. Ukloniti ili barem smanjiti konzumiranje kofeina, duhanskih proizvoda, alkohola, brze hrane, mesa, rafiniranih šećera i slatkiša. Hrana u tom procesu igra veliku ulogu. Jesen bi na stol trebala donijeti obroke koji zagrijavaju i uzemljuju, topla hrana bogata proteinima. Hranjive juhe i variva od korjenastog povrća, mahunarki, žitarica, bundeve…

Kitchari se uvijek preporučuje prije i tijekom detoksa, ponajprije ujesen, jer se smatra potpuno uravnoteženom hranom koja resetira probavni sustav, podržava eliminaciju toksina i uravnotežuje sve tri doše. Drevno indijsko jelo ne opterećuje probavu, tijelu daje sve neophodne hranjive sastojke i energiju, vitalizira te povoljno djeluje i na psihu. Kombinacija je riže, leće, povrća, ljekovitih začina i ghee maslaca koja pogoduje svim tjelesnim tipovima.

Hrana bi tijekom jeseni trebala obilovati zagrijavajućim začinima, orašastim plodovima, visoko vrijednim mliječnim proizvodima, kvalitetnim masnoćama. Pročišćeni maslac ghee bi bilo dobro konzumirati svakodnevno. Ayurveda ga od davnina koristi u prehrani, ali i terapeutske svrhe. Izvrstan je i za (samo)masažu posebno u jesen, kao i druga ayurvedska ulja koja se biraju ovisno o tjelesnom tipu.

Uz detoks tijela, i u ovo doba godine, prvenstveno treba povesti računa i o detoksu svojih misli, emocija i Duše…

Piše: Eleonora Dukovac, savjetnica u AyuGardenu

Odgovori