CategoriesBlog Izdvojeno

Kava i Ayurveda

women holding cup of coffee

Ritual, društvo, opuštanje, stimulans, utjeha – sve u šalici kave. Sinonim je viđanja i druženja specifično na našim prostorima gdje odnos s kavom poprima i kultne, vrlo intimne razmjere. Uz kavu (i još ponešto) nikad nisi sam. Iako takav vjeran “partner” često zapravo i nije dobar, misliš kako bez njega ipak ne ide. Od jutra.  

Suvremeno življenje nezamislivo je bez planetarno popularnog napitka iako razne struke ukazuju kako nije dobar za svakoga. Kava nije dobar drug osobama s krvožilnim, urinarnim, probavnim, psihičkim problemima, podložnima infekcijama, trudnicama, dojiljama… I Ayurveda iz svojega ugla ukazuje kako kava nije dobra čak niti za svakog zdravog čovjeka, makar se radilo i o umjerenim količinama.  

Biljne kave – ayu alternativa 

Uz opću preporuku kako valja osluhnuti svoje tijelo, promatrati utjecaj kave na njega pa odvagnuti kada je trenutak za pauzu ili umjerenost. Ujedno, čak i “okorjelim” ovisnicima o kavi i kofeinu nudi vrlo zdravu i izvrsnu alternativu – Biljne kave. Ne sadrže kofein koji uz razvijanje ovisnosti bitno i zakiseljuje organizam. 

Kava im je tek u nazivu, a zapravo su kombinacija gorčih biljaka poput korijena cikorije ili rogača koji uspješno oponašaju okus kave, bez kiselog učinka po tijelo. Postoje i kombinacije s probranim ayurvedskim biljkama koje dodatno daju svoju blagodat: pomažu pojačati energiju, balansu hormona, umiruju psihu… 

Iako pogodne za sve doše, Biljne kave posebno su dobrodošle pitta i kapha doši. Biljna kava – AyuGarden 

Zašto ne? 

Bez obzira je li riječ o turskoj kavi, “nesici”, espressu, kavi s malo kofeina ili bez, je li topla ili hladna – kava rashlađuje, isušuje, ali i zagrijava. Organizmu donosi pozamašnu dozu zračnih i vatrenih elemenata koji ubrzo pojačavaju vatu i pittu. Skloni smo memorirati te prve okuse, specifičnu kombinaciju gorčine, kiselosti, slatkoće, dok stanja i osjećaje koji dolaze poslije, rijetko povezujemo s užitkom koji došama stvara zbrku.  

Većina ljudi, a specifično oni dominantne pitta doše, kavu ne bi trebali učestalo konzumirati. Njezina kiselost brzo diže vrućinu i automatski pojačava crvenilo, probleme s kožom, ljutnju, pojavljuje se nelagoda u probavnom traktu… Osobe čijom konstitucijom dominira vata, ili je trenutačno u disbalansu, gorčina i trpkost kave doprinijet će pogoršanju klasičnih neravnoteža vate: suhoća organizma, anksioznost, problemi sa spavanjem, pogoršanje probave… Oni, pak, s dominantnom kapha došom, posljednji će osjetiti negativne učinke kave. U većini slučajeva gorke i trpke kvalitete imat će za njih čak i balansirajući učinak.  

U Ayurvedi ne postoje strogosti pa nema niti strogih zabrana u pijenju kave – jednostavno ne preporučuje se svakome i u svako doba, iako može biti dobra određenim ljudima i u specifično vrijeme. Primjerice, u sezoni proljeća kad u prirodi dominira kapha doša, može biti dobra i dominantnim vatama i pittama.  

Savjetuje svjesno konzumiranje kave, prema osobnom doša statusu zdravlja i tekućoj sezoni, a iz bogate riznice dolaze i praktični savjeti posebno onima koji “ ne mogu odoljeti”.  

Kava uz ghee i kardamom 

Kardamom je začin široke primjene u Ayurvedi. Glavni je sastojak chai mješavina koje također mogu biti zdrava alternativa kavi. 

AyuGarden Masala Chai – AyuGarden 

Ovaj začin kavi će dati specifičnu, bogatu aromu. Uz to, ayurvedskim rječnikom: kardamom je vata anulomana – preusmjerava energiju i kretanje vate prema dolje. Tako se dobiva uzemljujuć učinak, a kavopija neće imati osjećaj anksioznosti, koje kava često donosi. S kardamomom postiže se i rashlađujuć učinak pa kava neće pojačavati pittu u tijelu. Dodavanjem pola čajne žličice gheeja ili ulja kokosa umanjiti će kiselost kave, a povoljno djelovati na živčani sustav i probavu. 

Svakako treba izbjegavati kavu na prazan želudac, jer tada je njezin učinak vrlo jak. Pijuckati ju makar uz doručak ili nakon njega. Primjerice, kava na prazan želudac osobe jake probavne kiseline značiti će – izlijevanje kiseline na kiselinu.   

Više i od same ovisnosti, kava je ritual. A ritualno se umjesto kave može piti i biljni čaj, mlaka voda s limunom. Za one kojima je kava u funkciji jutarnje eliminacije, zdraviju alternativu mogu pronaći u Triphali, a potrebu za energiziranjem koristeći Ashwagandhu i/li Shilajit. 

Piše: Eleonora Dukovac, savjetnica u AyuGardenu 

Odgovori