CategoriesBlog

Doshe i minerali

Pet elemenata i minerali

Prema Ayurvedi, cijeli svemir, uključujući ljudsko tijelo, sastoji se od pet osnovnih elemenata: zemlja, voda, vatra, zrak i eter. Minerali su povezani s elementima zemlje i vode, te su od vitalnog značaja za stabilnost i strukturu tijela. Svaki mineral ima jedinstvene karakteristike koje utječu na različite doshe (vata, pitta, kapha) i koriste se za balansiranje ovih energija.

Doshe i minerali

Tri doshe – Vata, Pitta i Kapha – predstavljaju različite kombinacije elemenata i energetskih kvaliteta u tijelu. Vata je povezana s elementima zraka i etera, Pitta s vatrom i vodom, a Kapha s vodom i zemljom. Disbalans dosha može dovesti do bolesti, a minerali se koriste za vraćanje ravnoteže.

VATA dosha i minerali

Vata dosha je povezana s elementima zraka i etera. Odgovorna je za kretanje, disanje, cirkulaciju i komunikaciju u tijelu. Osobe s dominantnom vata doshom sklone su suhoći, hladnoći, nesanici i anksioznosti.

Vata: Minerali koji imaju zagrijavajuće i stabilizirajuće osobine, kao što su željezo i bakar, pomažu u smirivanju Vate.

Ključni minerali za vata doshu:

Željezo (Lohā): Pomaže u borbi protiv anemije i povećava energiju.

Magnezij (Magneshium): Općenito opušta mišiće i poboljšava kvalitetu sna.

Kalij: Regulira ravnotežu tekućine i smanjuje nervozu.

PITTA dosha i minerali

Pitta dosha je povezana s elementima vatre i vode. Odgovorna je za metabolizam, probavu i tjelesnu temperaturu. Osobe s dominantnom Pitta doshom sklone su upalama, pregrijavanju, iritacijama i želučanim problemima.

Pitta: Hladni i umirujući minerali poput kalcija i cinka pomažu u balansiranju Pitte.

Ključni minerali za Pitta doshu:

Cink (Yashada): Smanjuje upale i podržava zdravlje kože.

Kalcij (Kshīra-kshārā): Umiruje probavni sustav i podržava kosti.

Selen: Djeluje kao antioksidans i štiti stanice od oštećenja.

KAPHA dosha i minerali

Kapha dosha je povezana s elementima zemlje i vode. Odgovorna je za stabilnost, hidrataciju, strukturu i imunološku funkciju tijela. Osobe s dominantnom Kapha doshom sklone su težini, letargiji, prehladama i problemima s plućima.

Kapha: Stimulirajući minerali poput magnezija i bakra pomažu u smanjenju Kapha energije.

Ključni minerali za Kapha doshu:

Bakar (Tamra): Pomaže u detoksikaciji i podržava metabolizam.

Krom: Regulira razinu šećera u krvi i smanjuje želju za hranom.

Mangan: Podržava zdravlje zglobova i metabolizam masti.

Minerali su neizostavan dio Ayurvedske medicine i igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja i ravnoteže tijela. Kombinacija drevne mudrosti i suvremenih znanstvenih istraživanja omogućuje bolje razumijevanje i primjenu minerala za postizanje optimalnog zdravlja. Ayurveda, sa svojim holističkim pristupom i naglaskom na prirodnim resursima, pruža vrijedne uvide u ljekovita svojstva minerala i njihov doprinos cjelokupnom blagostanju.

Piše: Kristina Panić, savjetnica u AyuGardenu