CategoriesBlog

Minerali i Ayurveda

Ayurveda se temelji na holističkom pristupu liječenju i prevenciji bolesti. Jedan od ključnih aspekata Ayurvede je korištenje prirodnih resursa, uključujući minerale, za postizanje ravnoteže tijela, uma i duha. Minerali igraju važnu ulogu u Ayurvedi, a razumijevanje njihove primjene može značajno doprinijeti općem zdravlju i dobrobiti.

Uloga minerala u Ayurvedi

Minerali su prirodni elementi prisutni u tlu, vodi i hrani, a naši su ih preci koristili zbog njihovih ljekovitih svojstava. U Ayurvedi, minerali se nazivaju “dhatus” i smatraju se esencijalnim za održavanje fizioloških funkcija tijela. Oni su neophodni za izgradnju tkiva, regulaciju enzima i hormona, te za održavanje ravnoteže elektrolita.

Ključni minerali i njihove funkcije

Željezo (Lohā)

Željezo je esencijalno za stvaranje hemoglobina i transport kisika u tijelu. U Ayurvedi, željezo se koristi za liječenje anemije i jačanje imunološkog sustava. Preparati od željeza često su obogaćeni biljkama koje povećavaju njegovu apsorpciju i smanjuju nuspojave.

Kalcij (Kshīra-kshārā)

Kalcij je ključan za zdravlje kostiju i zuba. Također igra ulogu u mišićnoj kontrakciji, prijenosu živčanih impulsa i zgrušavanju krvi. Ayurvedski pripravci kalcija često dolaze u obliku prirodnih izvora kao što su školjke ili biljni kalcij.

Cink (Yashada)

Cink je bitan za imunološku funkciju, zacjeljivanje rana i sintezu proteina. U Ayurvedi, cink se koristi za poboljšanje probavnog sustava, liječenje kožnih bolesti i jačanje imuniteta. Prirodni izvori cinka uključuju sjemenke bundeve, sezam i suncokret.

Bakar (Tamra)

Bakar pomaže u stvaranju crvenih krvnih stanica, apsorpciji željeza i održavanju zdravog živčanog sustava. U Ayurvedi, bakar se često koristi za detoksikaciju tijela i poboljšanje probave. Pitka voda iz bakrenih posuda smatra se korisnom za zdravlje.

Magnezij (Magneshium)

Magnezij je neophodan za više od 300 enzimskih reakcija u tijelu, uključujući sintezu proteina, funkciju mišića i živaca te regulaciju šećera u krvi. U Ayurvedi, magnezij se koristi za smanjenje stresa, poboljšanje sna i liječenje mišićnih grčeva.

Srebro (Rajata)

Srebro ima antimikrobna svojstva i koristi se za liječenje infekcija i upala. U Ayurvedi, srebro se koristi za poboljšanje mentalne jasnoće i jačanje imunološkog sustava. Preparati od srebra često se koriste u kombinaciji s drugim biljnim lijekovima za povećanje njihove učinkovitosti.

Priprema i primjena minerala u Ayurvedi

U Ayurvedi, minerali se često pripremaju kroz proces poznat kao “Shodhana” (pročišćavanje) i “Marana” (spaljivanje). Ovi procesi uključuju zagrijavanje, hlađenje, miješanje s biljnim ekstraktima i druge tehnike kako bi se povećala biološka dostupnost minerala i smanjila njihova toksičnost. Tako pripremljeni minerali nazivaju se “Bhasma” i smatraju se visoko djelotvornima i sigurnima za konzumaciju.

Shodhana (Pročišćavanje)

Proces Shodhana uklanja nečistoće iz minerala i povećava njihovu sigurnost za ljudsku uporabu. Ovaj proces može uključivati namakanje minerala u biljnim sokovima, zagrijavanje na visokim temperaturama ili miješanje s biljnim pastama. Na primjer, željezo se može pročistiti ponavljanjem zagrijavanja i hlađenja u biljnim sokovima poput Triphale.

Marana (Spaljivanje)

Marana uključuje spaljivanje pročišćenih minerala na visokim temperaturama kako bi se dobio fini prah poznat kao Bhasma. Ovaj proces čini minerale lakše apsorbirajućim i biološki dostupnim. Marana se često izvodi u specijalnim glinenim posudama koje pomažu u održavanju konzistentne temperature. Na primjer, bakar se može pretvoriti u Tamra Bhasmu ponovljenim zagrijavanjem i hlađenjem u kombinaciji s biljnim ekstraktima.

Bhasma (Mineralni prah)

Bhasma je konačni proizvod Shodhana i Marana procesa. To je fini prah minerala koji se lako apsorbira u tijelu i ima visoku terapeutski vrijednost. Bhasma se može miješati s drugim biljnim preparatima ili uzimati samostalno kao dio dnevne rutine.

Uz pravilnu upotrebu i nadzor, minerali mogu biti moćni saveznici u postizanju i održavanju zdravlja. Kroz proces pročišćavanja i spaljivanja, minerali postaju sigurni i učinkoviti za upotrebu, omogućujući tijelu da iskoristi njihove brojne blagodati. Korištenje minerala u Ayurvedi nudi holistički pristup zdravlju, naglašavajući važnost ravnoteže i prirodne harmonije.

Piše: Kristina Panić, savjetnica u Ayugardenu

Foto, Unsplash: Katherine Hanlon