CategoriesBlog

Eterična ulja za zdravlje žene

Eterična ulja od davnina su poznata po svojim ljekovitim svojstvima. Koriste se u aromaterapiji i prirodnoj medicini, posebno među ženama koje traže prirodne metode za održavanje zdravlja intimnog područja. Vaginalete kao prirodni preparati za vaginalnu upotrebu, postaju sve popularniji izbor. Ovdje ćemo obraditi najvažnija eterična ulja koja se koriste u vaginaletama: čajevac, ravensara, palmarosa, niauli, timijan (kemotipi linalol, geraniol, tujanol), ružino drvo i eukaliptus polibraktea kripton, koji je posebno poznat po svojoj upotrebi protiv HPV-a.

Vaginalete s čistim eteričnim uljima pokazale su se vrlo učinkovitim prirodnim lijekom za vaginalne gljivične infekcije (kandida, escherichia coli), virusne vaginalne infekcije (HPV, vaginalni herpes…), bakterijske vaginalne infekcije (klamidija, ureaplasma, gardnerella, betahemolitički streptokok, escherichia coli, enterokok), suhoću rodnice, simptome (peri)menopauze, miome, polipe i razne upale… Izrađujem ih individualno za svaku klijenticu, možete ih naručiti na mail: tanja@ayugarden.com

Svako eterično ulje nosi i svoj energetski otisak te arhetip koji predstavlja, pa za neke od njih donosimo par riječi i o tome. (iz knjige “Arhetipovi esencijalnih ulja”, Zrinke Jezdić)

Čajevac (Melaleuca alternifolia)

Čajevac je jedno od najpoznatijih eteričnih ulja zbog svojih snažnih antiseptičkih i antimikrobnih svojstava. Koristi se za liječenje raznih infekcija, uključujući vaginalne infekcije. Njegova sposobnost da uništava bakterije, gljivice i viruse čini ga idealnim za upotrebu u vaginaletama. Uz to, čajevac može pomoći u smanjenju upala i iritacija, pružajući osjećaj svježine i čistoće.

Energija ulja: hrabrost, snaga, upornost, izdržljivost, odlučnost

Arhetip: otac

Ravensara (Ravensara aromatica)

Ravensara je poznata po svojim antivirusnim svojstvima. Njeno ulje koristi se u borbi protiv raznih virusnih infekcija, uključujući herpes simplex virus. U kontekstu vaginaleta, ravensara može biti od velike pomoći za žene koje se bore s ponavljajućim virusnim infekcijama genitalnog područja. Osim antivirusnih svojstava, ravensara djeluje i kao analgetik, što može olakšati neugodne simptome.

Palmarosa (Cymbopogon martinii)

Palmarosa ulje posjeduje antibakterijska i antifungalna svojstva. Zbog visokog udjela geraniola, učinkovito je u borbi protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija, uključujući one uzrokovane kandidom. Palmarosa također pomaže u regulaciji sebuma i hidrataciji kože, što može biti korisno za održavanje zdrave vaginalne flore.

Energija ulja: usmjerenost, brižnost, njegovanje, predanost, razumijevanje, lojalnost, humanost, harmonija

Arhetip: žrtva

Niauli (Melaleuca quinquenervia)

Niauli, bliski rođak čajevca, ima snažna antiseptička svojstva. U vaginaletama se koristi za liječenje bakterijskih i gljivičnih infekcija, zahvaljujući svojim protuupalnim i antimikrobnim efektima. Niauli je također poznat po svojoj sposobnosti da stimulira imunološki sustav, pomažući tijelu da se samo bori protiv infekcija.

Energija ulja: neovisnost, autentičnost, iskrenost, otvorenost, prihvaćanje, prepoznavanje sebe i duhovnih vrijednosti

Arhetip: napušteno dijete

Timijan (Thymus vulgaris)

Timijan dolazi u nekoliko kemotipova, a u vaginaletama se najčešće koriste kemotipi linalol, geraniol i tujanol.

Timijan linalol ima blaga antiseptička i umirujuća svojstva, idealan je za osjetljivu kožu i sluznice. Djeluje protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija, te pomaže u smirivanju iritacija.

Timijan geraniol ima snažna antibakterijska svojstva i koristi se za liječenje raznih bakterijskih infekcija. Također, geraniol potiče regeneraciju kože i sluznica.

Timijan tujanol je poznat po svojoj učinkovitosti protiv virusa, uključujući HPV. Njegova sposobnost da inhibira virusne infekcije čini ga vrijednim sastojkom u vaginaletama namijenjenim liječenju HPV-a.

Energija ulja: snaga, hrabrost, snalažljivost, srčanost, lukavost

Arhetip: kurir

Ružino drvo (Aniba rosaeodora)

Ružino drvo je blago i umirujuće ulje, poznato po svojim regenerativnim svojstvima. Koristi se za održavanje zdravlja vaginalne sluznice, pomaže u obnavljanju stanica i smiruje upale. Njegova nježna priroda čini ga pogodnim za osjetljivu kožu i sluznice, pružajući zaštitu i hidrataciju.

Energija ulja: kreativnost, izražajnost, dramatičnost, maštovitost

Arhetip: pjesnik

Eukaliptus polibraktea kripton (Eucalyptus polybractea crypton)

Eukaliptus polibraktea kripton posebno je cijenjen zbog svojih snažnih antivirusnih svojstava, posebno protiv HPV-a. Ovo ulje pomaže u inhibiciji rasta i širenja virusa, te može biti ključni sastojak u tretmanu genitalnih bradavica uzrokovanih HPV-om. Osim toga, eukaliptus kripton ima protuupalna i antiseptička svojstva, što ga čini korisnim u liječenju raznih infekcija.

Vaginalete s čistim eteričnim uljima pokazale su se vrlo učinkovitim prirodnim lijekom za vaginalne gljivične infekcije (kandida, escherichia coli), virusne vaginalne infekcije (HPV, vaginalni herpes…), bakterijske vaginalne infekcije (klamidija, ureaplasma, gardnerella, betahemolitički streptokok, escherichia coli, enterokok), suhoću rodnice, simptome (peri)menopauze, miome, polipe i razne upale… Izrađujem ih individualno za svaku klijenticu, možete ih naručiti na mail: tanja@ayugarden.com

Eterična ulja predstavljaju moćan alat u prirodnoj medicini za očuvanje zdravlja žene, posebno kada se koriste u obliku vaginaleta. Čajevac, ravensara, palmarosa, niauli, timijan (kemotipi linalol, geraniol, tujanol), ružino drvo i eukaliptus polibraktea kripton svako na svoj način doprinose liječenju i prevenciji različitih vaginalnih infekcija. Njihova uporaba pruža prirodnu, učinkovitu i nježnu alternativu konvencionalnim medicinskim tretmanima, pomažući ženama da održe zdravlje i dobrobit svojih intimnih područja.

Piše: Kristina Panić, savjetnica u AyuGardenu

Individualno izrađene vaginalete s najkvalitetnijim uljima, ovisno o stanju i dijagnozi, možete naručiti na tanja@ayugarden.com

Vikend intenziv i Mater Class „Biti Žena – šapat duše, poruke tijela“