CategoriesBlog Ostalo

Važnost terapije 5 osjetila

Ayurveda u doslovnom prijevodu s Sanskrita znači “Znanost/Mudrost o životu”. Ayurveda predstavlja cjelovit sustav razumijevanja čovjeka i njegovog odnosa sa svijetom koji ga okružuje.

Ayurveda nas uči kako u sebi, i oko sebe, stvoriti idealne uvjete za ostvarenje svog punog potencijala. I cjelovitog zdravlja.

AYURVEDA JE STIL ŽIVOTA

Čovjek koji živi u skladu sa sobom i svojom okolinom, postiže zdravlje. Međutim, ako čovjek živi izvan harmonije, teško da će ostvariti svoj puni životni potencijal. Važno je usklađivati se s prirodom, u sebi i oko sebe. Živjeti svoju Istinu.

NAŠA OSJETILA SU NAŠI PORTALI

Naša osjetila su važna! A tako ih zanemarujemo… Naša su osjetila (okus, dodir, njuh, sluh i vid) poput portala ili prolaza u naše tijelo, um i svijest. Ako svjesno primamo/propuštamo u sebe osjetilne dojmove koji su zdravi, bit ćemo zdraviji.

Ako u sebe unosimo ono što je nezdravo, tijelo i duša pate. Često se kaže da ‘Mi smo ono što jedemo’. Zapravo, mi smo ono što jedemo, mirišemo, vidimo, čujemo i dodirujemo. Svojim osjetilima upijamo svijet oko sebe.

Ljudsko tijelo i um mogu preživjeti na osjetilnim dojmovima niske kvalitete, ali ne mogu napredovati.

Kako vi upravljate svojim osjetilima? Kako ih njegujete? Kako ih hranite?

TERAPIJA PET OSJETILA

Upravo zato, u Ayurvedi su najvažnije terapije pet osjetila:

  • OKUS (Rasa) – Ayurvedska prehrana usklađena s došama, ayurvedske ljekovite biljke
  • DODIR, OPIP (Sparsha) – Masaža, marma terapija, lepana, mudre
  • ZVUK, SLUH (Shabda) – Mantra, gong, glazba, zvukovi prirode, konzultacije, terapija razgovorom
  • VID (Rupa) – Terapija bojama, terapija (polu)dragim kamenjem i kristalima, trataka, yantre
  • MIRIS (Gandha) – Aromaterapija, eterična ulja, mirisni štapići, cvjetne esencije
  • 6. ČULO (Puja) – duhovni rituali za samoizlječenje, sadhana, meditacija

Prema Ayurvedi, mi cijeli Život prerađujemo, odnosno doživljavamo kroz svojih pet osjetila. Dobro zdravlje ovisi o zdravim podražajima za svih pet osjetila.

Naš okoliš sastoji se od svega što doživljavamo kroz svojih pet osjetila. Stoga ono što jedemo, gledamo, mirišemo, dodirujemo ili slušamo direktno utječe na naše blagostanje.

AYURVEDA JE ZNANOST O SMANJENJU STRESA

Jedan aspekt življenja skladnog života bez stresa je pravilno korištenje osjetila. Niska kvaliteta hrane je stres za fizički sustav. Isto tako, neprikladni mirisi, prizori, zvukovi i dodiri mogu biti jednako ili više stresni za naše polje.

Dok je pravilna upotreba osjetila važna za smanjenje stresa, potpuno smanjenje stresa zahtijeva i kontrolu uma. U tu svrhu, Ayurveda koristi tehnike joge, meditacije i svjesnog disanja za postizanje većeg mira uma i tišine.

Kada se um može usredotočiti na sadašnji trenutak i oduprijeti se lutanju u prošle ili buduće drame, stres se smanjuje i čini se da vrijeme usporava. Ako ostanete u svojim mislima, uznemirujete cijeli svoj sistem. Nemojte analizirati, nemojte odlaziti u misli.

Kako se um usporava i opušta, tako se opuštaju i unutarnji tjelesni procesi. Kada je um miran, živimo zdravije.

Kako primiriti um i doći do svoje prave prirode, kako se spojiti s višom svijesti, učimo na mojim edukacijama i meditacijama.

Piše: Tanja Kraljić, Klinička ayurvedska terapeutkinja

Uskoro otvaram upise za jesenski ciklus Ayurvedske edukacije, više info OVDJE.

Više info o meditacijama četvrtkom OVDJE.