CategoriesBlog

Kantarionovo ulje za zdravlje žene

Gospina trava (Hypericum perforatum ) biljka je izuzetnih ljekovitih svojstava i dobro poznata narodnoj medicini. Njezina primarna funkcija vezana je uz dobrobit i zdravlje kože. U organizam se može unositi iznutra i izvana, kao čaj, macerat (kantarionovo ulje) i tinktura. Ako se koristi izvana umiruje kožu, obnavlja je i jača njezinu elastičnost. A ako se unosi iznutra ima umirujuća svojstva, djeluje kao prirodni antidepresiv kod živčanog sustava, blagih i srednjih depresija, nesanice, straha, nemira, anksioznosti, poremećaja koncentracije, iscrpljenosti i umora.

Florihana kantarionovo ulje vrhunske kvalitete za tamponiranje možete kupiti OVDJE.

Kantarionovo ulje

Postupak dobivanja

Kantarionovo ulje je macerat gospine trave. Dobiva se branjem cvjetova koji se potom preliju hladnoprešanim uljem (najčešće maslinovim, no mogu se koristiti i ulje suncokreta ili marelice)  te njihovim namakanjem u tamnoj staklenoj boci ili posudi oko 30-40 dana. Prije samog postupka, cvjetove je potrebno pustiti da odstoje 1 dan kako bi iz njih izašle bubice i kukci. Za vrijeme maceriranja bocu je dobro protresti jednom dnevno, a po isteku 30-40 dana ulje se cijedi kroz gustu gazu. Ulje se čuva na tamnom i hladnom mjestu.

Dobrobiti

Kantarionovo ulje jako je dobro poznato i može se koristiti izvana za njegu kože pri bilo kakvim oštećenjima: ranama, porezotinama, opeklinama, tretiranju strija, ožiljaka, kod upaljenih živaca i mišića, reume, upaljenih vena i hemeroida. Ono što je važno znati jest da se nakon vanjske primjene kantarionova ulja na kožu, ne smije direktno izlagati suncu.

Tamponiranje kantarionovim uljem

Ovo je ulje izuzetno važno za žensko zdravlje zbog svojih protuupalnih, antibakterijskih i antivirusnih  svojstava. Najbolje je prirodno rješenje za probleme s gljivicama. Stoga se za žensko zdravlje preporuča tamponiranje. Tamponiranje kantarionovim uljem predstavlja jednu od tradicionalnih metoda koja se koristi za rješavanje različitih ginekoloških problema: za liječenje vaginalnih infekcija, upala i suhoće, a pomaže i u obnavljanju sluznice vagine, smanjenju simptoma infekcija i poboljšanju ukupnog vaginalnog zdravlja. Ne provodi se u vrijeme mjesečnice.

Florihana kantarionovo ulje vrhunske kvalitete za tamponiranje možete kupiti OVDJE.

Priprema i postupak

1.            Izbor tampona: koristite obične, pamučne tampone bez mirisa, kako bi se izbjegle iritacije i alergijske reakcije.

3.            Natapanje tampona: tampon treba natopiti u kantarionovo ulje, kako bi upio što više ulja.

4.            Umetanje tampona: postupak umetanja jednak je umetanju običnog tampona tijekom menstrualnog ciklusa. Tampon treba ostaviti da djeluje nekoliko sati, najbolje preko noći.

5.            Uklanjanje tampona: Nakon nekoliko sati ili ujutro, pažljivo uklonite tampon i operite genitalno područje mlakom vodom.

Učestalost upotrebe

Tamponiranje kantarionovim uljem se može obavljati svakodnevno ili prema potrebi, ovisno o težini simptoma.

Ginekološke prednosti

Vaginalne infekcije

Kantarionovo ulje ima snažno antimikrobno djelovanje koje pomaže u borbi protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija, poput bakterijske vaginoze i kandidijaze. Redovna upotreba može smanjiti simptome poput svraba, peckanja i neugodnog mirisa.

Vaginalna suhoća

Hormonske promjene tokom menopauze ili nakon poroda mogu dovesti do vaginalne suhoće, što može izazvati nelagodu i bol za vrijeme seksualnog odnosa. Kantarionovo ulje može pomoći u vlaženju i obnavljanju sluznice, čime se poboljšava ugoda i seksualno zdravlje.

Tamponiranje kantarionovim uljem osim kod zdravstvenih tegoba može se koristiti i za njegu; preventivno kada su u pitanju gljivice, bakterije i virusi, no na energetskoj razini gospina trava može nam pružiti utjehu i dati podršku u zdjeličnom području i svih nakupljenih, neprerađenih emocija koje su se tamo nakupile.

Za osvještavanje emocionalnih procesa i bolje osluškivanje tijela, preporučamo radionicu Biti Žena: Šapat Duše, Poruke Tijela

Hormonalna ravnoteža i menopauza

Jedan od najčešćih problema s kojima se žene suočavaju je hormonalna neravnoteža. Kantarionovo ulje može pomoći u ublažavanju simptoma predmenstrualnog sindroma (PMS), kao što su promjene raspoloženja, napetost i bol u grudima. Takođet, tijekom menopauze, kada nivo estrogena opada, mnoge žene pate od valunga, noćnog znojenja i promjena raspoloženja. Kantarionovo ulje može pružiti olakšanje od ovih simptoma zahvaljujući svojim fitoestrogenima, koji pomažu u održavanju hormonske ravnoteže.

Koža i regeneracija tkiva

Kantarionovo ulje je izuzetno korisno za njegu kože. Njegova antiinflamatorna i regenerativna svojstva čine ga idealnim za liječenje raznih kožnih problema, uključujući opekotine, rane, ekceme i akne. Ulje ubrzava zacjeljivanje kože i smanjuje upalu, što je posebno korisno za žene koje pate od kožnih problema izazvanih hormonalnim promjenama. Koristi se i za ublažavanje strija, što ga čini popularnim među trudnicama.

Bolovi u mišićima i zglobovima

Mnoge žene pate od kroničnih bolova u mišićima i zglobovima, bilo zbog fizičke aktivnosti, starosti ili zdravstvenih stanja kao što su artritis ili fibromijalgija. Kantarionovo ulje može pomoći u ublažavanju ovih bolova. Masaža bolnih područja kantarionovim uljem može smanjiti upalu i pružiti osjećaj olakšanja.

Imunološki sustav

Redovna upotreba kantarionovog ulja može pomoći u jačanju imunološkog sistema. Ulje sadrži snažne antioksidante koji štite stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Ovo može biti posebno korisno za žene koje su izložene velikom stresu ili imaju povećan rizik od infekcija.

U AyuGardenu možete naručiti individualno pripremljene vaginalete, ovisno o stanju i dijagnozi, a možete ih naručiti na mail: tanja@ayugarden.com

Piše: Kristina Panić, savjetnica u AyuGardenu

Foto: ronin-1-Qg951Wwfs-unsplash