CategoriesBlog

Ayurvedska masaža lica (Mukhabhyanga)

Često je upravo lice prvo što percipiramo kod osobe i temeljem toga stvaramo impresije i zaključke. Lice je poput mape, koju ako znaš čitati, možeš zapravo puno toga otkriti. I to o onome što nam tijelo govori iznutra, upućujući nas na mentalne i emocionalne uzročnike.

Masaža lica daje osjećaj svježine i pomlađivanja, održava kožu mekom i podatnom, pomaže u zatezanju kože i odgađa nastanak bora, daje licu mladenačkiji izraz. Također povećava prokrvljenost kože, potiče rad limfnih kanala koji odvode otpadne tvari te poboljšava boju i opći izgled.

U Ayurvedi posebne energetske točke na tijelu zovu se marme i one se koriste za povratak balansa i zdravlja u tijelo. Imamo ih 107 (odnosno 108), a niže opisujemo kako stimulirati one koje se nalaze na licu. Samo-masaža lica po marma točkama, koristeći ayurvedska ulja, može biti izuzetno ljekovit proces, osim što je i duboko opuštajući, suzbija stres i smiruje um.

Marma točke na licu

Phana Marma točke se nalaze s obje strane nosa, uz polukrug nozdrve, u samom korijenu nosa.  Kažiprstima masirajte simultano snažnim malim kružnim pokretima 1-3 minute ove točke. Dobrobiti:  ublažavaju se simptomi glavobolje i začepljenja sinusa.

Apanga Marma nalazi se na vanjskim uglovima oba oka (na samim krajevima obrva). Kaže se da ove marme donose jasnoću i poboljšavaju percepciju, kontroliraju osjetila, posebno oči i vid.

Vidhur Marma nalazi se na ušima i to na dva mjesta na svakom uhu; na samom vrhu uha i na dnu ušne resice. Dobrobiti: kontroliraju osjetila, posebno uši i sluh, dok istovremeno ublažavaju stres i napetost u glavi.

Shankha Marma nalazi se s obje strane glave na sljepoočnicama. Dobrobiti: odnosi se na osjetilo dodira i kaže se da utječe na debelo crijevo.

Utkshepa Marma nalazi se nešto iznad Shankha Marme (sljepoočnica), na mjestu gdje se kosa susreće s tjemenom, s obje strane glave. Rečeno je da kontrolira osjet mirisa.

Avarta Marma nalazi se točno na sredini iznad svake obrve, a utječe na držanje cijelog tijela i osjetilo vida.

Sthapani Marma nalazi se između očiju i kontrolira 6. čakru – Ajna, pretežno središte mudrosti i uvida. Preko nje imamo pristup hipofizi i svim osjetilima.

Chibuk Marma nalazi se točno u sredini brade. Dobrobiti: upravlja zdravljem, stanjem kože i reproduktivnim organima

Tu su još neke bitne pozicije:

Uglovi usta – metabolizam

Između nosa i gornje usne – cerebralna cirkulacija

Sredina obrazne kosti – pluća

Osim naših prstiju kojima vršimo pritisak na marma točke, uglavno nježnim kružnim ili duljim pokretima masiramo lice. Točka u kojoj se sakuplja puno stresa je spoj gornje i donje čeljusti, pa ako lagano otvorite usta lako ćete ga napipati. Vrhovima prstiju, kružnim pokretima uz jači, ali ugodan pritisak masirajte nekoliko minuta. Rezultat će biti nevjerojatan – opuštanje zgrčenosti i stresa koje nosimo kroz dan!

Ulja i masaža lica

Suprotno vjerovanju da masnu kožu ne treba uljiti, organska ulja i ayurvedska ulja pružaju mnogo dobrobiti za kožu. Preporuka je u odnosu na svoj tip doše odabrati i odgovarajuće ulje.

Dobri pomagači samo-masaže lice su i Kansa, gua-sha i roleri.

Prije samog početka masaže lica, lice operite kvalitetnim i blagim čistačem lica te kožu ostavite mokrom. Na dlan nakapajte tek nekoliko kapi ulja ili uljne mješavine i započnite masažu. Po završetku masaže višak možete nježno ukloniti ručnikom, no ako ste stavili pravilnu količinu ulja za time neće biti potrebe.

Nakon masaže pogledajte se ugledalo i uživajte u onome što vidite, opuštenu i zadovoljnu sebe!

Piše: Kristina Panić. Savjetnica u AyuGardenu