CategoriesBlog Izdvojeno

Amla bobica – zdravlju bombica

man wearing white pants under blue sky

Iznimno cijenjena bobica – Amla – jedna je od najkorištenijih biljaka u Ayurvedi. U Indiji je smatraju lijekom za sve – medicinom i hranom. Ondje je tradicijski vrlo rasprostranjena i u širokoj uporabi. Među ostalim, jer sadrži iznimno visoke koncentracije C vitamina – najveće koncentracije ovog vitamina dosad istražene u nekoj biljci. Primjerice, 20 puta više nego li u naranči. 

Nazivaju je i “Dhatri”, u izvornom prijevodu “Majka”: kad redovito konzmiramo svježu bobicu, njezin prah ili sok, ona štiti naše tijelo zbog svojih ogromnih ljekovitih svojstava – poput majke koja štiti svoje dijete.  

Iako blagotvorna za široki spektar zdravstvenih problema, ova ayurvedska biljka, još je uvijek u nas slabo poznata. Zato je i ovaj tekst u funkciji popularizacije biljke, koju u kolijevci Ayurvede zovu i Amalaki, dok je našim klijentima jednostavnije reći – Alma.  

Njome ayurvedski liječnici tretiraju razna oboljenja, a preporučuju je i preventivno, u funkciji jačanja imuniteta i energiziranja organizma u cijelosti, posebno kod iscrpljenosti i oporavka nakon dužih bolesti i operacija. 

Amla Premium (doprinosi jačanju imuniteta) – AyuGarden 

Moćan antioksidans 

Kao moćan antioksidans Amla je sposobna štiti zdrave stanice pri kemoterapijama i radioterapijama (o čemu govore i znanstvena istraživanja). Jača živčani sustav, povećava snagu pamćenja, izoštrava osjetila i zato je Amla odlična i za zdravlje očiju. Blagotvorna i probavi: normalizira ju, smanjuje kiselost pa učinkovito ublažava gastritis i čireve. Ublažava i zatvor kad se uzima u većoj količini, a proljev pri konzumaciji manjih doza. Pokazala se korisnom kod zaustavljanja unutarnjeg krvarenja i upala, osobito u probavnom traktu i odlična je za hemeroide. Općenito je dobra za sve Pitta poremećaje u probavnom sustavu. 

Za jako srce i zdrav mjehur 

Dhatri djeluje kao srčani tonik – Ayurveda smatra da osim što pomaže jačanju srca, liječi i oštećenja arterija oko srca. Pošto čisti krv, smanjuje i kolesterol nataložen u krvožilnom sustavu, a ublažava i anemiju, poboljšava krvnu sliku.  

Pomaže i dišnom sustavu u infekciji jer smanjuje Kaphu. Zato je odlična i za urološke probleme. Njezina rashlađujuća svojstva umiruju cistitis pošto djeluje na unutarnje slojeve mjehura i tako umanjuje i bolnu potrebu za mokrenjem uslijed upale.  

S Amlom u novu mladost 

Amla djeluje kao Rasayana – doprinosi i pomlađivanju, usporava proces starenja. U Ayurvedi se zato specifično koristi i za pomlađivanje muškog reproduktivnog sustava i jačanje muške plodnosti. Smatra se kako pomaže povećati broj spermija i njihovu pokretljivost. Stoga je neizostavna pri planiranju trudnoće i eventualnim problemima u tom procesu. Ayurvedska praksa koristi ju i kao afrodizijak koji pomaže pri erekcijskoj disfunkciji.  

Ova je Rasayana u širokoj primjeni i kod oboljenja jetre pošto je blagotvorna za regeneraciju i pomlađivanje i ovog organa. Potiče izlučivanje toksina iz tijela.  

U Indiji je je imaju priliku konzumirati svježu, no, na zapad dolazi u prahu ili koncentriranom soku. Amla (Emblica Officinalis) u sastavu je mnogih pripravaka među kojima su u nas najpoznatiji  Chyawanprash i Triphala. 

Zbogom višku masti 

 Amla je pogodna za sve 3 doše (Vata, Pitta, Kapha), a posebno je učinkovita pri balansiranju Pitta doše i poremećaja koje nastaju zbog njezinog disbalansa. Uz navedeno, kad je u pitanju probava, njezina redovita konzumacija dobra je za mršavljenje, jer uz normaliziranje metabolizma, razgrađuje viškove masti i spriječava njihovo nakupljanje. Uz reguliranje tjelesne težine, regulira i šećer u krvi pa je preporučljiva i kod dijabetesa.  

 Iako prepuna vitamina C, općenito smanjuje kiselost u organizmu, koja općenito doprinosi upalnim procesima.  

Jaka kosa, zdrava koža 

 Amla se koristi i za zdravlje kože, smanjuje crvenilo, osipe i osjećaj peckanja (dobro ju je zato nanositi i kao masku na lice). Jača imunitet kože i prevenira nastanak akni i prištića. Izvrstan je lijek i za psorijazu, a posebno je korisna i pri alergijama. Zbog adstrigentnih svojstava pomlađuje kožu, prevenira stvaranje bora, smanjuje veće pore. 

Poboljšava i zdravlje kose pošto jača folikule dlake i smanjuje upale kože vlasišta. Bitna je i pri prirodnom bojenju kose jer dubinski oporavlja kosu i vlasište, a doprinosi i postizanju željenih boja.   

Amla Hair Premium 100g – AyuGarden 

Zdravlju kose doprinijeti će i maska od ulja Amle koje se dobro utrlja u kosu i vlasište i po mogućnosti ostavlja preko noći. Kvaliteta kose bitno će se popraviti i uz potpuno prirodan šampon i regenerator od Amle. 

Paket Amla ZA OBNOVU I VOLUMEN – AyuGarden 

Amla voda 

Rashlađujuća svojstva Amle, dobrodošla su i pri ljetnim vrućinama kad je dobro piti sok od Amle razrijeđen vodom. Time se snižava tjelesna temperatura, pa se zato pije i u groznici. Ayurveda popularizira i Amla vodu koja se može koristiti kad sok nije dostupan- konzumira se, njome se njeguje koža i kosa. Za sve kućne recepte može se koristiti  prah Amle, gotovo jednako vrijedan kao svježi plod. 

Amla voda dobiva se kad se 3 žličice praha natopi u ½ litre izvorske ili filtrirane vode, ostavi se preko noći, a sljedeći dan ujutro procijedi. Čuva se u staklenci u hladnjaku. Može se konzumirati kao dnevni napitak– 3 žličice Amla vode dodaje se u čašu obične vode i redovito konzumira 4-5 puta dnevno. 

Piše: Eleonora Dukovac, savjetnica u AyuGardenu 

Odgovori