CategoriesBlog

Balansiranje organizma zimi prema ayurvedskim načelima (1.dio)

close up photography of snowflake

Zimsko doba i hladnoća pogoduju pogoršanju simptoma Kapha i Vata doše, svima onima koji su s te dvije doše u disbalansu.

Kako bi se to smanjilo i/ili izbjeglo, važno je slijediti jednostavnu dnevnu rutinu, koja uključuje:

Higijena:

  • Dizanje oko 7 sati ujutro
  • Čišćenje jezika čistačem jezika, kako bi se uklonile bakterije nataložene tijekom noći i stimulirali abdominalni organi
  • Pranje zubi pastom koja će zaštiti zube od hladnoće, a u sebi ima zagrijavajuće biljke poput: cimeta, klinčića i/ili haritakija
  • Mućkanje toplog sezamovog ulja dvije do tri minute u ustima, potom ga ispljunuti
  • Masiranje zubnog mesa toplim sezamovim uljem
  • Popiti čašu tople vode kako bi potaknuli zdravo pražnjenje crijeva
  • Abhyanga uljna samomasaža: u toploj kupaonici nježno utrljati ugodno zagrijano sezamovo ulje u kožu, uključujući i tjelesne otvore (uši, nosnice, genitalije). Potom se otuširati.

Tjelovježba i disanje:

  • Jutarnja TJELOVJEŽBA: yoga (preporuka: Pozdrav Suncu) i položaji koji otvaraju prsni koš, grlo i sinuse (riba, brod, most, lav, deva…)
  • DISANJE (Surya bhedana pranayama): Polako i duboko udahnite u trbuh kroz desnu nosnicu, dok nježnim pritiskom lijevu držite zatvorenom. Zatim zatvorite obje nosnice, zadržavajući dah iza pupka sve dok ne dobijete blagi refleks grčenja, što je znak za izdah. Polako izdahnite kroz lijevu nosnicu i ponovo udahnite kroz desnu zatvarajući lijevu. Ovakvo disanje stimulira Pingala nadi, poboljšava rad jetre, potiče cirkulaciju i povećava toplinu u tijelu.

Ako se dogodi da je desna nosnica začepljena, ukapajte Nasya ulje. Iako bi idealno bilo da se to učini nakon pranayame, kako bi se izbjegla mogućnost udisanja malo ulja u dušnik.

Nakon yoge i pranayme, meditacija.

Sunčeva svjetlost i kontakti

Zimi su dani kraći i znatno smo manje izloženi sunčevoj svjetlosti što može pogoršati Tarpaka Kaphu, koji potiskuje Sadhaka Pitu i Prana Vayu, što rezultira depresijom. Česta su stanja konfuzije, gubitka motivacije i smanjene aktivnosti. To je sve znak da se Agni treba ponovo pokrenuti, preporuka je piti čajeve s biljkama koje pokreću Agni. Važno je biti svjesnima da su za Kaphu i Vata došu socijalni kontakti izrazito važni, pa ako i toga zimi nedostaje, moguće je loš utjecaj na psihu i na zdravlje.

Za zagrijavanje organizma preporuka je piti Masala Chai s dodatkom ayurvedske biljke po vlastitom izboru ili potrebi. Piti Chai u ugodnom društvu još je veće zadovoljstvo.

Piše: Kristina Panić, savjetnica u AyuGardenu

💝 Ukoliko želiš saznati više o Ayurvedi, pozivam Te da se pridružiš Ciklusu ayurvedskih webinara za harmoničan, sretan i uravnotežen Život; svi detalji i prijava na linku.