CategoriesBlog

Agni, princip transformacije ili kako balansirati Agni

closeup photo of fire during night time

Centralni koncept ajurvedske medicine je Agni koji se simbolički opisuje kao vatra, a predstavlja sve transformacijske i metaboličke procese u tijelu. Agni je prisutan na svim nivoima postojanja, u svakoj stanici, tkivu, organu ali i u mentalnom i emociolanom sklopu. Jak i balansiran agni osnova je za balansiranje doša i temelj svakog uspješnog procesa iscjeljenja i ozdravljenja. Na fizičkom novou zadaća je agnija da iz hrane i tekućina koje unosimo u tijelo odvaja sve potrebne tvari za organizam od tvari koje je potrebno eliminirati iz organizma. Na nivou psihe zadaća je Agni-ja da iz životnih situacija koje prolazimo, odvaja iskustvo, znanje i zadovoljstvo od traume, stresa i neispunjenosti.

Bez Agnija nema života i kada on prestane funkcionirati tj kada nismo u mogućnosti transformirati hranu i iz nje izvlačiti energiju, život se gasi. S druge strane, ako više nismo u stanju proživljavati i probavljati životne situacije, padamo u loša psihička stanja poput depresije i anksioznosti.

Ako je agni preslab ili prejak to dovodi do raznih patoloških stanja dok je jak i balansiran agni temelj za dug, zdrav i ispunjen život.

Zdrav i balansiran agni temelj je zdravlja i sreća, vitalnosti i životne radosti. Takav agni daje sjaj, snagu, imunitet i postojanost našem tijelu i psihi, a kultiviranje Agnija kroz prehranu, životni stil i ajurvedske pripravke glavna je zadaća Ayurvede. Važno je znati od kuda potječu sve bolesti?  Iz glave i iz neravnoteže probavnog sustava.

Najčešći disbalansi po došama i ayurvedske biljke za balansiranje agni po došama:

Vata doša – i kako ju vratiti u ravnotežu…

Najčešća neravnoteža Vata doše vidljiva je u probavnom sustavu – neredovita, tvrda stolica (uslijed suhoće organizma), te suha koža. Neke od češćih bolesti uzrokovane neravnotežom Vata doše su artritis, visok ili nizak krvni tlak, problemi s mokrenjem, glavobolja, nesanica, plinovi i napuhivanje, kronični umor, bolesti srca, bol u donjim leđima, alergije na hranu. Ostali znakovi neravnoteže: strahovi bilo koje vrste, rasterešenost, preokupiranost, nesanica, iregularnost na svim područjima života.

Misao vodilja za Vata došu: Život počinje tamo gdje strah prestaje.

Preporuka: Hingvastika Churna tradicionalni ayurvedski pripravak za neravnotežu Vata doše u probavnom traktu. Pridonosi ublažavanju promjenjivih probavnih vatri koje potencijalno mogu biti uzrok konstipacije, zatvora, plinova, teške i tvrde stolice… Hingvastika je zagrijavajuća, topla, uzemljujuća, podmazuje i kao takva ima izvrsno djelovanje na suhoću i hladnoću Vata doše u neravnoteži.

Pitta doša – i kako ju vratiti u ravnotežu…

Glavni centar Pitta doše u tijelu je tanko crijevo, zatim želudac, jetra, gušterača, slezena, krv i oči. Sklonost kožnim bolestima, te bolesti jetre i želuca. Neravnoteža se u tijelu najčešće se pokazuje kroz infekcije, upale, osip, temperaturu, skloni su problemima probavnog sustava, osobito proljevu, kiselini u želucu, hemoroidima, hepatitisu, alergijama na hranu.

Misao vodilja za Pitta došu: Uživajte u malim stvarima, jednog ćete dana shvatiti koliko su bile velike.

Preporuka: Avipattikar Churna tradicionalni ayurvedski pripravak za neravnotežu Pitta doše u probavnom traktu. Pridonosi ublažavanju jakih probavnih vatri koje potencijalno mogu biti uzrok gastritisa, kiseline u želucu, proljeva. Svojim rashlađujućim i umirujućim djelovanje smiruje Pitta vatru i vrućinu u probavnom sustavu. Često jake Pitta probavne vatre vraća u ravnotežu, te potiče eliminaciju toksina iz probavnog sustava. Umiruje probleme sa želucem, i ublažava kiselinu u želucu i crijevima.

Kapha doša (jačanje agni) – i kako ju vratiti u ravnotežu…

Kapha tijelo sadrži mnogo sluzi, i najviše problema imaju u rano proljeće s prehladama, iskašljavanjem, alergijama, začepljenim sinusima. Sklonost zadržavanju vode u tijelu (izbjegavati sol), debljanju i šećernoj bolesti. Astma, problemi s srcem i usporen rad štitnjače često ukazuju na Kapha neravnotežu u tijelu. Glavni centar Kapha doše u tijelu su pluća, dišni sustav, grudni koš, vrat, glava, limfni sustav, masno tkivo, tetive, ligamenti i mišići. Kapha je odgovorna za podmazivanje zglobova, čuva energiju, i povezuje se s hladnim tjelesnim tekućinama – vodom, limfom i sluzi. Problemi na tim područjima ukazuju da je Kapha doša u neravnoteži

Preporuka: Trikatu, Ayurveda stoljećima koristi Trikatu za uklanjanje viška masti iz tijela, smanjivanje kolesterola i čišćenje toksina iz tijela. Kroz tisuće godina drevne ayurvedske prakse pokazuje se vrlo korisnim u poticanju rada štitnjače, te se preporučuje uzimati kod hipotireoze.

Izuzetno zagrijavajuća mješavina đumbira i dvije vrste papra tradicionalno se u Ayurvedskoj medicini koristi za jačanje probavnih vatri, osobito kod Kapha doše, sagorijevanja masnog tkiva i toksina u tijelu. Smatra se da trikatu potiče metabolizam i pomaže hranjivim sastojcima/nutrijentima da stignu što dublje u tkiva. Izvanredan je za Kapha došu, a Kapha doša odgovorna je za zdravlje pluća, što uključuje reguliranje sluzi i problema s disanjem.

Piše: Kristina Panić, savjetnica u AyuGardenu

Ukoliko želiš saznati više o Ayurvedi, pozivam Te da se pridružiš Ciklusu ayurvedskih webinara za harmoničan, sretan i uravnotežen Život; svi detalji i prijava na linku