CategoriesBlog

Veza emocija i organa prema mapi ayurvede

Emocionalna iskustva izravno su povezana sa zdravljem organa. Lijepe emocije mogu nas regenerirati, a loše doprinijeti bolesti. Ayurveda nas uči kako su određene emocije povezane s određenim organima i na njih specifično djeluju: tuga na pluća, strah na želudac, razočaranja na žučni i mokraćni mjehur, ljutnja na jetru, ogorčenost na slezenu…

Nismo navikli razmišljati o emocijama koje utječu i na naše fizičko zdravlje, iako su to neprestani procesi. Način na koji osjećamo i doživljavamo život i kako reagiramo, izravno utječe na naše stanice, organe i fizičke tjelesne funkcije, pa i na genetski kod.

Često naše emocije angažiraju parasimpatičke i simpatičke živčane sustave da nose poruke po cijelom tijelu.  Ova dva sustava čine autonomni živčani sustav, koji izravno povezuje naša emocionalna iskustva sa zdravljem organa.

Što ju češće doživljavamo, emocija se sve dublje ugrađuje u sjećanje na staničnoj razini i tako se stvaraju fizički obrasci ponašanja. Sve, baš sve proživljeno odražava se na organima i tjelesnim funkcijama.  Propušteni rok, problem s vodovodom, neplanirani dan, vječiti manjak vremena…tijelo može doživjeti kao pitanje života i smrti,  “ lov na mamute”, što je upisano evolucijski. 

Iz dana u dan, tijelo naporno radi za nas. Uvijek daje sve od sebe da nas usmjeri prema optimalnom zdravlju.  Jedino je pitanje jesmo li mu spremni pomoći, mijenjati negativne, u pozitivne, životno afirmirajuće emocije.

Ayurveda nudi obilje dnevnih rutina (Dinacharya) za stvaranje harmonije, pozitivnog učinka. Razvoj svijesti cjeloživotna je praksa, no, krenite sa svoje točke i strpljivo naprijed.  Izravna pristupna točka svijesti je skretanje pozornosti na dah. I dostupna je u svakom trenutku, bez obzira na fizičko ili emocionalno stanje. Svjesni trenuci dubokog, svjesnog disanja, mogu donijeti instantno umirenje, suzbiti bujice loših osjećaja i spriječiti stvaranje negativnih obrazaca. 

Ovisno o tome koje se negativne emocije najčešće javljaju, možemo razumjeti zašto je upravo određeni organ najviše pogođen. Ayurveda pruža mapu i “prvu pomoć”, no,  ozbiljniji organski problemi ipak zahtijevaju cjeloviti pristup.

TUGA I PLUĆA

Tuga je kapha emocija, mokra i teška  i povezana je s plućima – organom kaphe. Problemi s plućima dolaze od akumulirane tuge, a ublažiti će ih svježi sokovi, sirova hrana i začini koji se dodaju u obroke:  crni papar, piskavica, đumbir, cimet, origano. Kiseli okusi su dobrodošli pa valja konzumirati citruse, eko-octe, zelene namirnice, ali i luk kako biste se zagrijali. Oživjet će tako i probava koja pomaže plućima. A svakako i hodanje uz svjesno, duboko disanje.

STRAH I ŽELUDAC

“Grč u želucu”– taj nam je izraz poznat kao opis straha. A strah je neravnoteža vate koja utječe na želudac. Zagrijavanje tijela, osobito trbuha, pomoći će uravnotežiti vata doshu i umiriti osjećaj straha. Preporuka su tople juhe i variva. U obroke dodajte đumbir, curry, kardamom i visokokvalitetne soli. Voće, med i korjenasto povrće podržavaju i balansiraju vatu, dok povrće puno elektrolita poput  celera i kupusa pomaže u održavanju hidratacije. Preporučuju se i alge, kao i opuštanje u toploj, umirujućoj kupki.

TJESKOBA I TANKO CRIJEVO

Tjeskoba se često može manifestirati u probavnim problemima koji tutnjaju u crijevima između obroka, a znak je i sve slabiji apetit. Tjeskoba je blisko povezana sa strahom, neravnoteža je vate koja cilja na tanko crijevo. Slane juhe s prirodnim mastima, donijeti će izvrsnu hidrataciju. Favorizirajte vodeno povrće bogato elektrolitima kako biste bili sigurni da ste hidratizirani. Uključite vlažnu, hranjivu hranu poput voća i korjenastog povrća. Uzemljujte se samomasažom uz sporo, duboko disanje ili abhyanga masažom.

RAZOČARANJE  I ŽUČNI MJEHUR

Svatko tko je iskusio razočarenje, iznevjereno povjerenje, zna koliko to može biti bolno i poražavajuće. Emocija povjerenja povezana je sa žučnim i mokraćnim mjehurom, gdje se pitta dosha  može pregrijati i postati neuravnotežena. Vatrenu toplinu pitte možete  otpustiti s rashladnim biljem i začinima: metvicom, koprom, komoračem, korijanderom i kurkumom koje dodajete sirovom ili lagano kuhanom povrću. Kad nakon razočarenja postane izazov vjerovati onome što je izvan vaše kontrole, fokusirajte se na ono nad čime imate kontrolu – na brigu o sebi!

NEODLUČNOST I DEBELO CRIJEVO

Neodlučnosti je neravnoteža vate koja se “suši” i utječe na debelo crijevo. Za ravnotežu potražite obilje hidratacije u zdravoj hrani i pićima kako bi debelo crijevo bilo vlažno, zdravo i dobro funkcioniralo. Vratite u ravnotežu elektrolite u stanicama dodavanjem prstohvata čiste morske ili himalajske soli u vodu i konzumiranjem mokrog, bijelog povrća kao što su krastavci, peršin, celer. Dobro je usredotočiti se na produbljivanje daha, maknite iz glave pritisak hitnog donošenja odluke, meditirajte, umirite se. Izbjegavajte kofein i gazirani sok – ne trebate lažnu energiju da biste donijeli ispravnu odluku.

LJUTNJA I JETRA

Ljutnja je intenzivna emocija i povezuje se s jednim od najvažnijih organa- jetrom. Svatko je iskusio ovu vruću emociju, najčešće povezanu s neravnotežom pitte. Postoji razlog zašto na ljutnju odgovaramo: “ohladi se” ili “ostanite hladni”.  To je upravo ravnoteža pred bijesom. Odmaknite se i idite u meditativnu šetnju i po mogućnosti bez razmišljanja što vam sve “ide na jetru”. Smirite svoj sustav hlađenjem uz pomoć bilja poput kopra i metvice. Jedite redovite, temeljite obroke, izbjegavajući alkohol i duhan.

OGORČENOST I SLEZENA

Jeste li ikada čuli da je netko spomenuo “ispuhivanje slezene”? To je idiom koji znači: iznijeti svoje pritužbe, što bi moglo smanjiti ogorčenost ako se učini na zdrav način. Ogorčenost je povezana sa slezenom i donosi vruće neravnoteže povezane s pittom. Ogorčenost je poznata kao neriješena ljutnja, koja se odnosi na jetru, o kojoj ovisi slezena. Unesite rashladno bilje i povrće i isprobajte hladan dah poput Sheetali Pranayame – uvijte jezik dok udišete kroz usta. Pazite na kritičke misli i pustite želju za pretjeranom analizom.

KRIVNJA, SRAMOTA I BUBREZI

Toliko česte i duboko ukorijenjene emocije koje pogađaju bubrege. Pripazite na situacije koje imaju povijest iznošenja osjećaja krivnje ili srama – nerijetko su povezane s obiteljskim odnosima ili starim pričama koje narušavaju osobne vrijednosti. Baš kao što bubrezi imaju koristi od svakodnevne njege i pažnje, svijest o sramu i krivnji zahtijeva budnost i rad na sebi. Pri tome uravnotežite

 hladnu kvalitetu vate: ljubaznošću i toplinom prema sebi. Na fizičkoj razini uključite juhe i variva za zagrijavanje, korjenasto povrće, čaj od đumbira, kardamom, curry.

POSESIVNOST I SRCE

Kad je daleko izvan ravnoteže, ljubav se može pretvoriti u posesivnost, nezdravu vezanost, “nakačenost”. Emocija je to vezana za srce i predstavlja prekomjernu kaphu. Zapadna medicina upozorava na pretjerano tešku i prerađenu hranu koja dovodi do srčanih bolesti. To pospješuje ovu neravnotežu, no Ayurveda ide dublje, u svijet emocija. Ako se borite s “nakačenošću na ljude, stvari… njegujte svoju samodostatnost i neovisnost. Energizirajte i stimulirajte težinu kaphe kiselim okusima, sirovim povrćem i fermentiranom hranom. Očistite ljepljivost okrepljujućim pilingom sa solju.

I zapamtite, vi ste dovoljni.

Odgovori