CategoriesBlog

Ayurvedom probudite Ljubav prema Sebi

Svakodnevica nam neprestano poručuje kako nismo dovoljni: nedovoljno lijepi, nedovoljno bogati, ne činimo dovoljno, nismo dovoljno simpatični, niti popularni…

Potrošački orijentirana kultura manipulira osjećajem manjkavosti. Osjećamo se loše nakon listanja časopisa, web sadržaja, gledanja filmova, reklama…Naravno, i dok gledamo sve te prekrasne fotografije, pomno uređene photoshopom, po društvenim mrežama gdje je život čudesna bajka u kojoj je svima bolje od tebe. Ljepši su, uspješniji, ludo se provode, ljubav cvate, a novac pada s neba poput proljetne kiše… Čini se kako je ekipi bolje u životu nego li tihom promatraču. Neprestano bombardirani porukama i slikama koje nas uvjeravaju da smo zapravo manjkavi i trebamo “upravo to i tako” izvan sebe kako bismo bili uspješni, prihvaćeni, dostojni…

Priroda podsvjesnog uma je da se želi uklopiti, biti poželjan, siguran, voljen… Ukoliko svega toga nismo svjesni, manipulaciji i prividu lako je podleći. Ići ćemo kupiti tu stvar, pojesti određenu hranu, otići na preporučeno mjesto… Sve u nadi kako bi se mogli osjećati bolje. Ali često i takve podsvjesno vođene akcije, ostavljaju još veću prazninu.

Drevna mudrost Ayurvede koja dobro poznaje ljudsku prirodu i vanjske izazove, bez obzira na prostor i stoljeće, savršen je “protuotrov” i za ovakav uzorak – nudi priliku da u glavi i srcu ispravi svaku ideju o “manjkavosti sebe”. Vodi do temeljne Istine i uvjerenja: savršeni smo i predivni, dostojni i simpatični – upravo onakvi kakvi jesmo.

Ako ovo čitate, velike su šanse da tražite duboki mir i ljubav za koje osjećate da postoje u vama. A nikako do njih… Puno je puteva, Ayurveda jedan od njih koji vodi prema ostvarenju cjelovitosti, prema spoju našeg malog sebe (Jivaatman) s našim pravim Ja (Paramaatman).

Putovanje je to do pronalaska onog dijela sebe koji zna da je savršen, jer, eto, Jesi! Kad zaglavimo u egu, svaka sitnica čini se tako važnom. No, kad ugledaš svoju Dušu, sve ostalo je beznačajno. Zato valja naučiti vjerovati vlastitom jedinstvenom savršenstvu. Lijepi smo i sa savršeno jedinstvenim karakteristikama u čitavom Svemiru.

Vodeći mudro prema vratima ove samospoznaje, Ayurveda nam uz Yogu nudi puno rješenja za uravnoteženje tijela, uma i Duha, kroz svakodnevne rutine i prakse. Sve kako bismo otvorili suosjećajnu ljubav prema sebi, mudrost, strpljenje, zdravlje na svim razinama.

Kad se osjećamo nedostojno i nesigurno uz samokritiku, poruka je to iz tijela, upozorenje da smo “izvan takta” i kako  bismo mogli imati puno koristi od bolje brige o sebi.

To znači da se valja usredotočiti na izgradnju našeg unutarnjeg sjaja – “Ojas”, kako ga naziva ayurvedska tradicija.  Ojas je tvar koja se uspoređuje s medom,   povezana s našim unutarnjim rezervama snage, vitalnosti i imuniteta. Kada je naš Ojas jak, možemo izdržati uspone i padove svakodnevnog života i sjajiti spokojem, srećom i postojanošću.

Ojas je ključ dugovječnosti i sreće. Kada naučimo kako ga njegovati, postajemo mirni i sposobni za istinsku ljubav prema sebi.

Hrane ga naše male dnevne akcije –  meditacije, vrijeme s uravnoteženim, pozitivnim ljudima, uživanje u prirodi, odabir zdrave hrane i pažljivo tretiranje tijela…

Briga o sebi, nikada nije sebičan čin!

Probudite se i napravite si jutarnje piće s ljubavlju. Meditirajte s ljubavlju. Masirajte svoje tijelo uljima s ljubavlju.  Odaberite, pripremite i jedite hranu s ljubavlju. Prošećite prirodom kao čin ljubavi. Ako se osjećate loše, pokažite ljubav  nekome drugom. Svaki put ćete ojačati.

Vježbajte zahvalnost. Vježbajte ljubaznost. Vježbajte “ahimsu” (nemojte naškoditi), osobito sebi! Pronađite nešto što vam donosi radost i pruža  zadovoljstvo – svaki dan. Što više voliš sebe, više možeš i dati. Ta je Ljubav poput dubokog bunara: što više iz njega pijete, tim više je svježiji i puniji.

Postoji jednostavna, ali snažna praksa za razvoj ljubavi prema sebi:

  1. Gledajte se u ogledalo svaki dan i jednostavno promatrajte, bez osuđivanja, svaki dio vašeg tijela, uključujući vaše emocije i misli
  2. Pošaljite ljubav svakom dijelu. Prihvatite i osjećajte zahvalnost za svaki dio sebe. Kad primijetite kritiku prema bilo kojem dijelu, pošaljite ciljano puno ljubavi

U početku se to može činiti teškim ili čak pomalo blesavim ritualom. No, budite strpljivi i držite se toga. S vremenom ćete shvatiti koliko je lijep, divan i savršen svaki dio vas. Savršen upravo takav kakav jesi. Izabrali smo si ovo tijelo, ovaj um i emocije, da ispunimo svoju Dharmu, svrhu svoje Duše. Sve u vezi tebe je savršeno i neophodno. Nema grešaka, samo Ljubav. Zato cijenite taj dar, svoj život i mudro se brinite za njega.

Moj Učitelj Ayurvede, dr. Vasant Lad,  stalno nas je podsjećao kako je: hrana – hrana tijela, a hrana Duše – Ljubav!

Odgovori