CategoriesBlog

Zlatno mlijeko od Kurkume i Shatavaria

U Ayurvedi je izuzetno poznato i popularno Zlatno mlijeko. Što je to? Zlatno mlijeko je ukusan napitak koji se sastoji od Kurkume, Shatavaria te još nekih začina i najčešće Gheea.

Prije nego Vam napišem recept za Zlatno mlijeko, želim ukazati na dva iznimno važna podatka. Prvo, iznimno bitno – Kurkuma i Shatavari pokazuju puno veći ljekoviti potencijal ukoliko ih otopimo i popijemo s mlijekom i malo Ghee, nego vodom, kako većina ljudi radi. I s vodom su ove biljke učinkovite, također i u čaju s svježim đumbirom, no u kombinaciji s mlijekom i gheem, ljekovita svojstva Kurkume i Shatavaria postaju višestruko jača.

U Ayurvedi je iznimno bitan način na koji ljekovitu biljku unosimo u organizam, dakle ne samo biljka nego i medij kroz koji unosimo biljku i to zovemo Anupana. To može biti voda, mlijeko, Ghee, te mnogi drugi mediji… Svaka biljka ostvaruje svoj puni potencijal tek ukoliko znamo izabrati pravi medij za nju, odnosno anupanu. Nije isto unosimo li pojedinu biljku s vodom, mlijekom, ili nečim trećim… Kurkumu i Shatavari preporučujem unositi s mlijekom, i zato je popularno ayurvedsko Zlatno mlijeko doista zlata vrijedno.

Recept Zlatnog mlijeka od Kurkume i Shatavaria

  • 2 dcl mlijeka (može i biljno)
  • 1/2 čajne žličice Kurkume Premium
  • prstohvat Crnog papra
  • 1/2 čajne žličice Shatavari Premium
  • 1/2 čajne žličice Ghee ili Kokosovo ulje

Zagrijati da bude toplo ali ne ključajuće.

Piti dva puta dnevno između obroka.

Ayurvedske napomene 

Ukoliko ovaj napitak pripravljate s kvalitetnim kravljim mlijekom pogodan je za Vata i Kapha došu. Kravlje mlijeko često uzrokuje plinove i nadutost kod osoba s naglašenom vata došom, te suhoću, dehidraciju, anksioznost, konstipaciju. No u kombinaciji s ovim začinima, svi navedeni simptomi nestaju i Zlatno mlijeko izvrsno odgovara za balansiranje Vata simptoma.

Također, kravlje mlijeko nerijetko potiče sluz koja je glavni pokazatelj neravnoteže Kapha doše, i kao takvo, kravlje mlijeko ne preporučuje se obilato za osobe s naglašenom Kapha došom, osobito ukoliko imaju problema s sluzi u plućima, sinusima… No, kravlje mlijeko u kombinaciji s gore navedenim začinima – balansira Kapha simptome i smanjuje pretjeranu količinu sluzi u organizmu.

Osobe s naglašenom Pitta došom mogu konzumirati ovo mlijeko umjereno, odnosno u manjim količinama, jer navedeni začini imaju zagrijavajuća svojstva i kao takvi potiču neravnotežu Pitta doše.

Ukoliko napitak radite s biljnim mlijekom, prilagodite ga došama. Zobeno mlijeko odgovara Vata doši, Rižino Kapha doši, dok je, primjerice, bademovo mlijeko pogodno za sve tri doše.

Kurkumu premium možete naručiti ovdje .

Shatavari Premium možete naručiti ovdje .

4 Comments

  1. This is exactly what i was looking for, thank you so much for these tutorials

    1. It would be great to try this theme for my businesses

  2. What a nice article. It keeps me reading more and more!

  3. What a nice article. It keeps me reading more and more!

Odgovori